f Secubit Garam: NASI KAROT & AYAM PANGGANG ROSEMARY

N3 Terkini

Friday, March 2, 2012

NASI KAROT & AYAM PANGGANG ROSEMARY

ASSALAMUALAIKUM..

Salam di petang Jumaat yg redup, baru jer lepas hujan berangin kejap td. Meh jamu mata dgn menu yg SANGAT SEDAP ni.. Tengok tu, capital letter lg, nak gambarkan betapa sedap nyer menu yg ditayangkan ni. NASI KAROT ni pernah K.Nor buat dulu kat SINI, kali ni K.Nor buat lagi dan gandingkan dgn AYAM PANGGANG ROSEMARY yg K.Nor ambil resipnya dari rumah Wana. Sebelum tu K.Pah@Ibundo pun pernah gak buat Ayam Panggang Rosemary ni, masa K.Pah tayang tu ler yg buat K.Nor tergoda utk buat gak. Dah lama save resipi ni dlm folder nun. Memang sgt ngam ayam n digandingkan dgn Nasi Karot tu. ermmm.. nasi tu pun kalau makan saja tanpa lauk pun dah cukup sedap. 


Sebenarnya ada kesilapan teknikal sket masa masak Nasi Karot ni. Bila nasi dah siap masak, baru perasan tak masukkan susu cair. Tapi bg K.Nor nasi ni lebih sedap pulak bila tak letak susu cair. Makan gitu aje pun sedap tau.. hehe Mekasih pada K.Liza dan Wana atas perkongsian resipi Nasi Karot ni (masa mula2 cuba dulu pun K.Nor amik resipi ni kat rumah Wana gak hehe) dan mekasih buat K.Pah dan Wana sekali lg utk resipi Ayam Panggang Rosemary ni. Memang simple resipi ayam panggang ni tp sedap.. Opss lupa, K.Nor ada tambah sket cajun dlm perapan ayam, ni atas cadangan anak dara. Jadi ada rasa berempah dan pedas2 sket kan.. lagi syok!

Jom tengok resipi2 utk show hari ni.. ^___^


NASI KAROT (NASI LOBAK MERAH)
resipi : K.Hanieliza
Sumber: Wana@Potret Kasih
sumber: K.Nor


Bahan2nya:

6 cawan beras bathmati….basuh dan toskan
2 cawan carrot ( potong dadu kecil) ~ k.nor parut
1/2 cawan susu cair ~ lupa nk letak :)
8 cawan air – saya letak air rebusan isi dan tulang2 ayam
1 kiub ayam knorr – saya guna 1 sudu besar stock ayam maggie dalam botol
1 sudu kecil gula
garam

Bahan Tumis:
2 sudu besar rempah kurma – saya guna rempah beriani (k.nor guna rempah gulai)
5 ulas bawang merah – mayang @ tumbuk kasar (hiris)
3 ulas bawang putih – mayang halus atau tumbuk kasar (hiris)
2 cm halia -mayang
3 sudu besar minyak sapi - akak guna butter (sama)
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar…..mayang
daun pandan……..simpulkan

Cara:
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma/beriani. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur. Saya hidang dengan ayam bakar yogurt dan acar karot.


 AYAM PANGGANG ROSEMARY
sumber : Wana & Ibundo
sumber : K.Nor

Bahan:
1 ekor ayam
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
sedikit perasa ~ k.nor skip
2 sudu besar jus limau
3 sudu besar olive oil ( minyak zaitun)
5 biji kentang
2 biji tomato ~ k.nor letak tomato masa menghidang sbb anak2 lebih suka makan tomato fresh dr yg lembik
6 biji baby carot
sedikit mentega
1 sudu besar cajun ~ yg ni k.nor tambah


Cara penyediaan:
1. Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
2. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
3. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
4. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
5. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk perasa, dan jus limau (serta cajun) ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
6. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam petisejuk beberapa jam.
7. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
8. Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam.

Tip dr K.Pah:
Bila ayam itu dipanggang, ia akan mengeluarkan banyak air. Jangan dibuang. Bundo gunakan air ayam yang penuh dengan rempah ratus itu sebagai sosnya. Masukkan air ayam di dalam periuk dan tambah dengan satu atau dua sudu besar tepung jagung. Masak sehingga kuah pekat.

22 comments:

  1. ting tongggg
    mana tuan rumah saya dtg nak makan... ilah ada juga buat nasi ni masa mula buat blog..tapi lain resepi dia..carot diblend

    ReplyDelete
  2. Mmm boleh try weekend ni, rosemary kering ade lg. slalu buat lemon rosemary tu jer, try ni plak TQ k.nor...

    ReplyDelete
  3. waaaa..sedapnya kak nor...ari ni perut meragam...tgk makanan pun x de nafsu...
    tp tgk menu kak nor ni, dh terbuka skit nafsu mkn..huhu

    ReplyDelete
  4. nyummyy!! nasi carrot dh pernah buat, ayam ni x try lagi.. skrg mmg duk bakar ayam je, lg sihat =)

    ReplyDelete
  5. kena beli herba rosmery pulak ni. lama dah tak menambah koleksi herba2 omputiss ..hehhee

    ReplyDelete
  6. Dulu ada beli rosemary nih..kalo belum expired ada lg kot dalam gobok tu..hehe..lapo lak rasa perut nih..

    ReplyDelete
  7. alahai sedapnya tngk set nasi carrot akak ni..tetiba mcm nak wat jek..sejak2 ni tekak perit semacam, tak lalu makan..rasanya kalau akak beri nasi ni mesti selera je di buatnya....

    ReplyDelete
  8. Kak Nor,

    Memang terbaekkk! Elok sgtlah tu tayang menu2 gini di penghujung minggu ni...
    rempah gulai yg dimaksudkan itu adalah rempah gulai teranu ke?

    * pecah kaca pecah gelas...:)

    ReplyDelete
  9. ehem..ehem..makan berdua dgn cik abg je ke tu?..:)

    ReplyDelete
  10. K.Nor, tapaw sket utk gee yer...sok gee singgah amek... tak tahan tgk... menggoda tol!!

    ReplyDelete
  11. Jeng jeng jeng...guess I'm here right on time!

    Tapi tgh vegetarian for 1 month...so love tgk tgk je la kak! Hehe :)

    ReplyDelete
  12. Salam K.Nor..
    gue lapar la tengok set nasi carrot ni...apa macam?

    ReplyDelete
  13. Salam..berseleranya nampik gandingan nasi dengan lauk yang mennggiurkan tu..pasti mengancam..

    ReplyDelete
  14. sedapnya kaknor...nak cuba la masak nasi guna rempah gulai cam kak nor nih..:)

    ReplyDelete
  15. salam perkenalan..
    mak aiii..sodap nyer....nak try la masak..tk kongsi resepi istimewa ni...tgk gmbr je pun dh terliuq chek...(^_^)

    www.azrulin.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. kaka, ayam panggang ni sesuai tak kalau dimakan dengan nasi hujan panas..teringin gak nak cuba buat ayam panggang rosemary ni.

    ReplyDelete
  17. sangat menggoda tgk gambar tu..walaupun tgh alah ni tapi selera terangsang sekejap..hehe

    ReplyDelete
  18. akaaak... sangat2 ler mengodaaanya nasi karot dan ayam panggang tu akak.. terliur tgk ... sedaaapnya tu...

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum..

    ilah >> kalau blend karot tu mesti nasi jd oren kan ilah :)

    hanim >> elok la tu kalau rosemary dah ada.. boleh la buat ya.. :)

    cida >> food poisoning ke cida.. kesian dia..

    tun >> diet ya skrg tun :)

    izah >> kalau nak tau dah lama akak beli cik rosemary ni.. terperap jer dlm gobok. bila tengok resipi kat rumah ibundo tu terus teringat kat makcik mary tu. terus jer save resipi :)

    sue >> gi la check .. kut2 tak expired lg.. boleh la buat, tak lama lg cuti skolah kan :)

    yatie >> mmg sedap yatie.. k.nor suka makan saja pun sedap :)

    tak sembuh lg ke.. sian dia.. smoga cpt sembuh ya.. jgn lupa makan ubat tau :)

    nk bagi pun dah lama abis la yatie .. kalau sebelah rumah dah lama sampai dpn pintu rumah yatie :)

    chah >> yep.. rempah gulai yg biasa tu la.. yg cap bunga ros :)

    pecah kaca pecah gelas.. dah baca dan dah balas :)

    k.nim >> tak ler.. anak dara ada sama aritu :)

    gee >> dah abis la gee.. lain kali ceduk terus masuk bekas ya.. :)

    love >> siannyer la.. takper.. berpantang utk kebaikan jari tu kan.. go love go.. u can do it :)

    rahel >> salam rahel.. nak buat camna ek.. semua dah lama habis la rahel :)

    rohah >> w'salam.. alhamdulilla.. mmg gandingan yg mantop ni.. try la

    Q >> mmg sedap Q.. try la.. rempah gulai ada kan :)

    HM >> salam dr k.nor jugak.. mekasih sudi singgah dan tinggal komen..

    cuba la.. mmg sedap ni..

    TB >> alah kenapa tu.. takkan dgn ayam pun ada alahan gak ke

    D >> mmg sedap D.. cuba la D.. :)

    ReplyDelete
  20. azwani >> maaf ya.. komen azwami masuk kotak spam.. ni pun lepas check baru nampak..

    nak makan dgn nasi hujan panas boleh tp mungkin wani kena buat lauk berkuah la sket..

    ReplyDelete
  21. salam kak Nor... baru hari ni dapat buat bw ke blog kak Nor yang tersangat rajin ni.... Tq sebab sudi cuba resepi ni.... dari gambar nampak air tangan kak Nor lebih mengancam lagi... nampak lebih sedap dan sesuai sangat di gandingkan dgn nasi karot tu.... lg satu tambah sikit cajun kat ayam mesti lebih sedap lagi kan kak!!! saya belum pernah try guna cajun... mesti kena cuba ni!!!

    ReplyDelete
  22. wana >> w'salam.. lama wana bercuti ya.. :)

    mmg sedap ayam panggang cik mary ni.. semua suka.. mungkin adanya rasa cajun yg menambah kesedapan ayam ni wana.. try la letak cajun :)

    ReplyDelete