f Secubit Garam: CINNAMON CHOC CHIP SWIRL BREAD

N3 Terkini

Friday, March 9, 2012

CINNAMON CHOC CHIP SWIRL BREAD

ASSALAMUALAIKUM..

Satu lagi resipi roti yg diracun oleh Shidah, dah lama betul dia meracun tp kali ni baru jer dtg seru nak membuatnya.. Biasalah, kalau bab roti bercinnamon ni mmg kena tunggu anak dara balik dulu baru boleh buat.. baru ada geng utk makan :)  

Kalau dulu CPAB dah berselerakan virusnya kan, meh kita sebar virus roti yg agak mengancam gak ni.. Bg yg kurang suka bau dan rasa cinnamon tu disyorkan utk buat roti ni sbb bau dan rasa cinnamon tu tenggelam sket dek coklat yg diletakkan sekali dlm roti ni. Mungkin anak2 lebih suka roti ni kut kalau nak dibandingkan dgn CPAB.. biasalah anak2 kan suka cekelat :) 


Bg K.Nor lah, kalau dibandingkan antara CPAB dgn CCCSB (kita main shortform la senang ya.. berjela sgt nak sebut nama rotinya tuh.. hehe), rasanya CPAB masih menduduki carta teratas tp bukan kata CCCSB ni tak sedap tau.. ianya juga lembut dan sedap tp masih tak boleh mengalahkan CPAB la.. si anak dara pun kata gitu gak hehe... 

Mekasih Shidah atas perkongsian resipi roti ni. Kat sini K.Nor letak dulu resipi asal yg K.Nor copy dr rumah Shidah. K.Nor tak ikut 100% sukatan/kaedah/cara membuat spt yg dinyatakan dlm resipi. Nanti K.Nor akan letak resipi yg K.Nor edit sket dr segi sukatan dan cara pembuatannya ya.. Ada kerja sket ni, tunggu free dulu baru K.Nor taipkan resipinya.. insyaallah.. ^__^


CINNAMON CHOC CHIP SWIRL BREAD
Adapted from Technicolor
source : Shidah
source : K.Nor

Dough:
¾ cup (180ml) warm whole milk
1 ¾ teaspoons active dried yeast
3 ¼ cups (455g) all purpose flour
½ cup + 1 ½ tablespoons (85g) whole wheat flour ( I didnt use whole wheat, instead I used all purpose flour)
3 tablespoons caster (superfine) sugar
¼ teaspoon salt
6 ½ tablespoons (91g) unsalted butter, cold, chopped
½ cup + 2 tablespoons water ( I used 3/4 cup of water. I like my dough to be a bit sticky coz sticky dough means softer bread)
2/3 cup dark chocolate chips (I used chopped chocolate bar)

Filling:
2/3 cup (133g) caster (superfine) sugar
1 tablespoon ground cinnamon
1 large egg, beaten, for egg wash
1 tablespoon unsalted butter, melted

1. Start by making the dough: in a small bowl, mix the warm milk and the yeast with a fork and set aside until foamy, about 5 minutes.

2. In the bowl of an electric mixer, using the paddle attachment, beat the all purpose flour, whole wheat flour, sugar, salt and butter on low speed until butter dissolves into the dry ingredients. Add the yeast mixture and the water and beat on low speed until well combine – the dough should be tacky but not sticky when touched; if the dough is too dry, add water by the tablespoon.

3. Turn the dough onto an unfloured surface and knead until dough pulls together in a ball and becomes less tacky. Knead for 7-9 minutes or until dough is smooth and springy. Pat the dough into a 23cm (9in) round, sprinkle with the chocolate chips (or raisins), and knead briefly to incorporate. Form a ball with the dough, place into a lightly oiled large bowl, turn so both sides are coated, cover with plastic wrap and let rise in a warm place (at least 21°C/70°F) until increased in bulk by 1 ½ times and very soft, 1 to 1 ½ hours.

4. Deflate the dough: using a plastic pastry scraper, turn the top of the dough down and the bottom up. Turn the dough so that the smooth side faces in. cover with plastic wrap again and let rise in a warm place until increased in bulk by 1 ½ times, about 1 hour.

5. Make the filling: in a small bowl, mix the sugar and cinnamon together. Measure out 1/3 cup of the mixture and reserve it separately.

6. Turn the dough onto an unfloured surface, gently stretch it to make a 15x35cm (6x14in) rectangle, then brush with the egg wash. Sprinkle with the cinnamon sugar mixture, allowing 2.5cm (1in) borders at top and bottom. Rolling from the top, roll the loaf as tightly as you can into a log. Gently press the seams together. Place the loaf seam side down in a buttered 21x11cm (8 ½ x4 ½ in) loaf pan.

7. Cover loosely with plastic wrap and let rise until increased in bulk by 1 ½ times, 30-45 minutes.
Set the oven rack in the middle position. Preheat the oven to 260°C/500°F.

8. Place the loaf on a baking sheet, put it in the oven and immediately reduce the temperature to 190°C/375°F. bake, rotating about two-thirds of the way through the baking time, until the crust is evenly brown and the loaf sounds hollow when tapped on the bottom (using oven mitts, carefully lift the bread from the pan and gently tap on the bottom with your knuckles), 40-45 minutes. Remove from the oven, unmold onto a wire rack and let cool completely.

9. Brush the cooled loaf with the melted butter and sprinkle with the reserved cinnamon sugar mixture. Place the loaf back on the wire rack and let stand until sugar coating dries, about 30 minutes.

~~ X ~~

Maaf ya kerana ada yg tertunggu2 resipi yg dah K.Nor olah/edit dr resipi asal yg kat atas ni. Al maklum ler, kan dah start cuti skolah ni.. Apa lagi, dapur ku bekerja keras la sepanjang minggu ni. Dan tukang masak kena lebihkan stamina utk utk bersilat kat dapur ^__^

Seperti yg K.Nor maklumkan awal tadi, K.Nor mmg edit resipi asal mengikut citarasa dan tahap kerajinan diri sendiri hehe.. Kepada yg nak ikut, silakan dan kepada yg nak stick dgn resipi asal dan kedah/step dlm resipi asal.. terpulang la ya.. Bg K.Nor step tu agak cerewet sket jadi K.Nor buat kaedah yg lebih mudah tapi hasilnya tetap memuaskan.



CINNAMON CHOC CHIP SWIRL BREAD
hasil olahan : K.Nor@SecubitGaram
resipi asal : Technicolor
sumber : Shidah

Bahan:
180ml susu segar/fresh suam
1 ¾ sudu kecil yis segera (mauripan)
455gm tepung high protein (tepung roti)
85gm tepung gandum
3 sudu besar gula castor
1/2 sudu kecil garam
85gm  butter sejuk
½ cawan + 2 sudu besar air
3/4 cawan coklat chip

Bahan taburan (filling):
1/2 cawan gula perang
1 sudu kecil cinnamon/serbuk kayu manis
1 bj telur A ~ dikocok

~ gula perang dan serbuk kayu manis digaul hingga rata.
~ ketepikan.

Cara (dgn menggunakan breadmaker):
Masukkan susu segar ke dalam bekas breadmaker (BM) kemudian diikuti dgn bahan2 lain kecuali butter dan coklat chip.
Tekan suis ON pd BM dan setkan pada DOUGH.
Tekan START dan biarkan ia menguli seketika hingga membentuk spt doh barulah dimasukkan butter.
Biarkan sehingga proses menguli selesai. (* tip: utk menghasilkan doh yg lembut dan cantik, bolehlah diulang proses menguli utk sekali lagi)
Biarkan ia naik 2x ganda atau sehingga BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Keluarkan doh tadi dan letakkan dlm sebuah mangkuk, kemudian masukkan coklat chip. Uli sehingga rata.
Bahagikan kepada dua bahagian.
Ambil satu bahagian dan canai hingga membentuk segi empat tepat lebih kurang 14" x 6"
Sapukan permukaan doh dgn telur yg dah dikocok tadi (tinggalkan sedikit utk satu bahagian doh lagi)
Tabur pula separuh dari bancuhan gula perang dan serbuk kayu manis (tinggalkan sedikit ruang bahagian hujung atas dan bawah doh utk proses mengemaskan masa menggulung)
Gulung doh dgn kemas. (jgn lupa kemaskan bahagian hujungnya supaya nanti doh tidak akan terbuka.
Letakkan ke dalam loaf pan yg dah digriskan dan taburkan sedikit tepung.
Ulang sekali lagi proses utk sebahagian lagi doh.
Rehatkan doh dgn meletakkan tuala lembab ke atasnya.
Biarkan ia naik lagi utk kali ke dua.
Panaskan oven 180C dan bakarlah hingga masak (lebih kurang 30 - 40 min), kemudian keluarkan dr oven.
Biarkan seketika dan keluarkan roti dr loyang dan sejukkan atas redai.
Sedap dimakan suam2 panas.

17 comments:

  1. Lawoo roti tu kak nor. Saya pun baru lepas kekenyangan makan roti. Ingat nak post gak tadi. Tapi mood tak mari lak. Masuk list dulu ler roti ni. Kot2 nak meroti lagi khaann..

    ReplyDelete
  2. Aduh Nor..roti yg di penuhi ngan choc chips..aduhai badan rajin lah dikau!! hehehe

    ReplyDelete
  3. wow kak Nor...sedapnye tgk roti tu...
    tgk roti tu pon lembut n gebu la..
    klau dpt mkn ni...alangkah indahnya petang ni...sambil minum kopi o...hehehe

    ReplyDelete
  4. K.nor, sedap kan? Hari ni my oven start berfungsi balik lepas rehat sebulan. Memang dah plan nak buat roti :)

    ReplyDelete
  5. Aslmkm kak. . Wahhh. . Meroti lg ya. Petang2 mkn roti dgn air kopi sedap ni. . Sue mls nak meroti. . Msk pun dah kurang kencang. . Sbb x geng nak mkn nya pun. .Heee. .

    ReplyDelete
  6. Kak nor....
    cantikknya kejadiann roti tu...
    gebuuu betoiiii..
    ni yg buat mas gerammm ni..
    cicah ngan milo...
    sedapppppp tu...

    ReplyDelete
  7. Salam kak, holaaaaaa :D kena cuba buat half portion dulu, cekelat2 skrg ni kita kurang sikit, tekak dah tua agaknyer kikiki... agak2 akak ada nak ubah apa2 ke kak? mcm caster tu ganti dgn brown sugar ke :D

    ReplyDelete
  8. izah >> akak pun tak ada mood gak td tp mengarang gak dlm paksaan diri.. haihh.. kalau tak mmg tak ada entri la dua tiga hari ni.. maklum ler jah. cuti skolah dah start nih.. fenat! :)

    QH >> mmg lembut, gebu dan sedap! :)

    shidah >> mmg sedap shidah.. tak rugi cuba.. thanks sbb sudi meracun daku ya.. hehe..

    sue >> apasal sue.. kemanakan geng sue tu? outstation ke?

    mas >> takyah cicah air apa pun mas, sbb dah cukup sedap ngap suam2 panas gitu jer.. lembut! :)

    ijah >> w'salam mek.. mana komodo.. tak membuta ke komodo jah arini? hehe

    alaa jah.. mcm la tak tau peel akak ni.. mana boleh tak ubah.. dah jd amalan kut dlm bab menejjas resipi nih.. hehe.. gi la tengok akak dah letak resipi yg akak olah :)

    ReplyDelete
  9. copied ^^
    sebagai pencinta cinnamon bread, kompom akan buat dgn pantasnyer..

    ReplyDelete
  10. Nor dh print yg Nor edit..tadi tgk agak kompius jgk yg dh edited ada faham sikit thnks..by hook mama nk buat jgk..hehehe

    ReplyDelete
  11. lebih mudah ni kak.. nnti cuti2 ni bolehlah saya mguli..

    ReplyDelete
  12. salam Nor..pada firasat Cm la ...roti ini boleh jadi "virus ni"nampak sungguh bergaya seperti Roti Pull apart tu(betul ke eja ni)...Insyallah nak kena cuba jugak ni:)selamat berhujung minggu Nor

    ReplyDelete
  13. Selamat malam KNor
    sungguh memikat mata ku.. camera this weekend tak de so macam malas nak buat aper aper huhu

    ReplyDelete
  14. Salam K.Nor..
    cantek je kejadian roti ni..mesti sedap..

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum akak...
    Cantik sungguh roti yg akak buat tu... Seronok tgk akak buat roti... Pandai n rajin sungguh akak buat roti... Semuanya menjadi n nampak sedp sgt...

    ReplyDelete
  16. tun >> dah buat belum tun? :)

    mama hawa >> ha'a ma, kalau tengok dr resipi asal, kaedah membuat tu mmg agak cerewet sket.. sbb tu nor buat kaedah biasa2 jer tu.. jadi gak dan hasilnya tetap sedap.. cuba la ma

    zana >> slmt menguli :)

    CM >> w'salam k.nah.. harap2 gitu gak.. betul dah tu, nak mudah sebut lg CPAB hehe

    slmt mencuba k.nah :)

    rima >> owhhh itu kamera dah diambil balik tuannya ke? uishh sian dia.. bila nak sambar yg baru rima.. hidup blogger tanpa kamera mmg tak tentu hala la.. kan.. :)

    rahel >> yep.. mmg sedap.. try la rahel :)

    diana >> w'salam.. tak semua akak buat menjadi dan cantik D.. ada gak yg KO.. hehe... semua dgn izinNya gak :)

    ReplyDelete
  17. assalam kak Nor, hari ni baru sempat nk singgah dapur akak ni..dtng tgk roti gebus ni.menarik yer.nanti boleh cuba ni.

    ReplyDelete