f Secubit Garam: AGAR-AGAR LAPIS BUIH

N3 Terkini

Monday, March 19, 2012

AGAR-AGAR LAPIS BUIH

ASSALAMUALAIKUM..

Hari ni K.Nor nak kongsikan satu resipi dessert yg rasanya ni lah dessert yg pertama K.Nor buat dlm hidup K.Nor kut. Resipi ni K.Nor dapat masa belajar kat kelas KEMAS yg mana cikgunya tu duk sebelah rumah K.Nor jer (rumah ayah K.Nor). Dia mmg buka kelas KEMAS kat rumah dia utk penduduk sekitar. Kat situ kita org belajar memasak, menggubah bunga dan menggubah hantaran.. Ni citer lama la.. tahun 84 - 86 gitu, masa tu baru abis SPM tahun 1983. Dessert ni yg mula2 K.Nor belajar kat situ dan dessert ni la yg mula2 K.Nor start buat. Masa tu resipi biasanya menggunakan agar2 bertali kan, tak mcm skrg dah meluas penggunaan agar2 serbuk. K.Nor pun dah jarang2 sgt masak agar2/puding menggunakan agar2 bertali ni. Dah tak berapa reti nak sukat air bila guna agar2 bertali. Maklum la dulu2 mana ada sukatan cawan metrik semua main sukat dgn gelas jer. Biasanya guna gelas arcoroc tu kan.. Gelas tu dah tak ada sebiji pun dlm simpanan K.Nor.. so agak susah sket la kalau nak convert sukatan air yg digunakan dlm cawan metrik. Jadi K.Nor ke dapur K.Hanieliza, selongkar dapur dia sbb K.Nor pernah tengok dulu yg K.Liza pun ada buat dessert ni tp K.Liza bg nama PUDING LAPIS BUIH. Mungkin nama yg K.Liza dpt dr org yg dia belajar tu. Mcm K.Nor dah nama asal yg cikgu KEMAS tu cakap AGAR2 LAPIS BUIH, jd K.Nor kekalkan lah nama asal yg K.Nor dapat tu ya.. Ada sedikit perbezaan dr segi bilangan telur yg digunakan dgn resipi K.Liza. Terpulanglah pada sapa2 nak buat ikut resipi K.Liza yg K.Nor dah letak link kat atas tu atau nak try versi resipi K.Nor kat bawah nanti.. 


Agar2 Lapis buih ni asalnya dulu K.Nor belajar dgn hanya menggunkan 3 warna, yer la dolu2 mana ada kaler biru, oren, purple dan lain2 kan. Yg K.Nor buat ni 4 warna, hijau, kuning, merah dan pink. Warna merah dan pink tu pulak silap gi letak bersebelahan jd tak nampak perbezaan warna kat situ. Terpulanglah pada sapa2 yg nak cuba buat tu utk guna warna apa2 yg disukai ya.. "Kita yg buat dia" ^___^



AGAR-AGAR LAPIS BUIH
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1 paket agar2 serbuk (12gm)
850 ml air
3 bj telur A ~ ambil putih sahaja
145 gm gula
1 sudu teh esen vanila
2 helai daun pandan
pewarna mengikut pilihan

Cara:
 Masak air bersama gula, agar2 dan daun pandan hingga mendidih.
Kemudian masukkan esen vanila.
Pukul putih telur hingga betul2 kembang (jika diterbalikkan mangkuk, telur tak jatuh)
Basahkan loyang yg hendak digunakan dgn sedikit air (buang lebihan air)
Ambil satu senduk adunan agar2 dan satu senduk putih telur yg dah dipukul tadi.
Masukkan sedikit pewarna yg disukai dan kacau hingga sebati.
Tuangkan kedalam loyang dan ratakan.
Ulang lagi spt tadi, ambil satu senduk adunan agar2 dan satu senduk putih telur, masukkan pewarna lain pula dan kacau hingga sebati.
Tuangkan secara berhati2 keatas lapisan pertama tadi.
Ulanglah sehingga habis kesemua adunan agar2 dan putih telur.
Biarkan agar2 sejuk dahulu barulah dimasukkan ke dalam peti ais.
Biarkan sejuk kemudian bolehlah dihidangkan.
Selamat Mencuba ....

* utk mempercepatkan proses agar2 mengeras setelah dilapiskan, gunakan sebiji loyang yg lebih besar dan isikan air (boleh juga dimasukkan sedikit ketulan ais). kemudian letakkan loyang yg nak diisikan agar2 tadi ke dlm loyang berisi air tu. cara ni akan menpercepatkan agar2 yg dilapiskan tadi mengeras.
* utk menghasilkan agar2 yg tidak terpisah antara satu lapisan dgn lapisan yg lain, proses membancuh adunan agar2 dan putih telur serta perwarna perlu dibuat cepat2 ya.. :)
* seeloknya masa nak menuang lapisan seterusnya, tuang atas belakang spatula yg diletakkan di bahagian tepi loyang. tuang secara perlahan2 dan jangan tuang direct kat tengah2 adunan. kebiasaannya bahagian tengah agak lambat sedikit mengeras (ni utk mengelakkan adunan terjerlus ke lapisan sebelumnya) 

31 comments:

  1. Assalam Kak Nor, cantik la agar-agar ni...gabungan warna yg menarik.bagus juga kalau saya buat masa winter ni boleh beku kat luar terus jer ni kan..hehe

    ReplyDelete
  2. kena hati2 dan cepat ni... bilalah kita nak menerai, agar2 serbuk banyak dalam kabinet, cuma bab meringue tulah, sbb mixer tengah demam, huhuhu..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum..

    nieza >> wahh cptnyer arini dia.. naik jet arini ya.. hehe

    betul tu.. lg la senang buat kalau cuaca dah sejuk, cpt jer mengeras :)

    sari yusa >> owhh kalau tak ada mixer mmg payah sket la tang nak pukul telur tu.. :)

    ReplyDelete
  4. ummp memang nampak sedap....kombinasi warnanyer pun cantik sangat...

    ReplyDelete
  5. Aslmkm Kak Nor..Wah..cantik agar2 Kak Nor. Sue pernah tgk dulu dalam rancangan masakan kat tv..makcik tu lp la dr kelantan ka terengganu. Tengok dia buat macam senang ja. Time tu dah terguda tgk agar2 ni. huhuhu

    ReplyDelete
  6. bila teringin nak makan puding nih teringat kak.nor.. mcm dah sinonim agar2 buih ngan kak.nor.. hihi... aritu la masa peknen mmg tingin nk mkn, skali tuh ade la org bagi (nak buat jgn harap la la kan..hihi) tapi lahaiii dekutnyer dier bg sepotong je puding tuh dlm bekas kecik.. kuah jek lebey.. tp sbb dah teringin makan ajer la asal dpt merasa.. manyak cengkadak la plak erk org dh bagi.. hahahaha

    ReplyDelete
  7. sedappp nyerrr.nak buat sendiri tapi tak rajin.huhuhu

    ReplyDelete
  8. uikk tu mama dlama pantang ke kata ats tu.. hehehe.. akak memang sinonim ngan puding ni. lawooo je kejadiannya tu. tah bila nak try asik duk dediam dlm list.. hmmm telur gred A plak memang slalu tak de stok. nak jugaaaakkk. melepas kempunan jadik la.

    ReplyDelete
  9. Salam Nor..
    cantik warna & lapisan agar2 lapis buih nie Nor... tumpang tgk jer lah!!! hehehe

    ReplyDelete
  10. wow mgoda btul puding buih ni...suka tgk kaler2nya yg terang tu...xpenah try lg wt puding ni...tgk resepi mcm mcuba aje nti cuti hujung mgu nti...

    ReplyDelete
  11. Comey sangat agar2 tu mek weiiii... Rasa cm pengantin2 plak kalau dpt mkn tu...akak, kitapunnpernah belajo kelas kemas, masa tunggu spm jugak...tp belajo menjahit...siap ambil tempahan lagi lepas tu...mmg berbaloi sgt ada program cm tu kan...

    ReplyDelete
  12. K Nor

    kita memang suka agar buih ni kak.. dah berbulan gak tak buat..harus kita merajinkan diri pi wat, sbb dah tergoda dgn benda yg byk kaler maler ni :)

    ReplyDelete
  13. Kak Nor...

    Tergude asz tgk kalernye kak..x pernah try lg...mesti laju je masuk mulut kan...:))

    ReplyDelete
  14. salam k. nor...ooooo camtu nak buatnya...lieza ni kalau bab pukul telu sampai bertanduk ni mcm tak konpiden jer rasanya...

    ReplyDelete
  15. rajinnya kak nor melapis..ada lg tak..meh nk tlg prabihkn..hihi
    pst: boleh tempah gubah bunga la ni yer..hehe

    ReplyDelete
  16. rajinnya kaknor..saya kena ada kesabaran yg tinggi kalau nak melapis ni..hehehe...tang makan pandai...ngeee

    ReplyDelete
  17. Nor,kat rumah akak kan kalau buat apa apa kalau ada telur camgini kena tanya dulu,kalau ada izin baru leh buat..sorang tu tak tahan bau hamis telur..pening pale kalu teragak nak mencuba..tapi mmg cantik puding tu..rajin betul melapis..

    ReplyDelete
  18. cantiknya puding yg akak buat ni...geram je tngk..bilalah nak rajin mcm K.Nor ni..

    ReplyDelete
  19. cantikknya puding tu kak nor...
    klu buat hantaran..
    sesuai sangat kan kak..

    ReplyDelete
  20. cantiknyaaa....speechless kita tau..

    ReplyDelete
  21. Assalam Nor...wah sangat cantik kejadian agar-agar ni....TQ for sharing! Mohon halal & izinkan kita C&p untuk rujukan dihari kemudian ya!

    ReplyDelete
  22. Salam perkenalan dari ogyep... Terujanya tengok agar2 tu..

    ReplyDelete
  23. lizz >> apa kata lizz cuba buat :)

    sue >> w'salam sue.. rasanya tak la cantik sgt, sbb kaler pink dgn merah tu sebati jer..

    ok la tu, dah ada resipi ni.. jgn lupa menggodek ya.. :)

    hana >> wow.. sesekali mama 3D mengomen.. ehh silap.. mama 4D hehe

    haa yer la tu.. ingat puding buih ingat akak ya.. mekasih hehe.. alaa kesian pulak.. duk jauh ler na, kalau dekat na cakap nak makan puding tu time peknen, berdesup akak antor :)

    yummylittlecooks >> tq.. :)

    elynn >> tak tau nak cakap la kalau dah tak rajin tu .. hehe

    izah >> tu la jah.. terkezut gak sposen nampak dak darwish kat atas tu hehe..

    yer la.. yer la.. ingat puding buih ingat akak la ya.. sama jer cam hana tuh.. hehe..

    gi kutip telur ayam dulu nun :P

    mama hawa >> w'salam ma.. silakan.. jamu mata ya ma :)

    QH >> masa buat tak nampak sgt terang, tp bila dah potong, terang benderang kaler dia hehe

    slmt mencuba :)

    chah >> yer ke mek.. mekasih la mek deh.. puji banyak2 sket, kang melotop montot akak nih hehe

    betul2, dulu2 time abis spm melangut kat kelas kemas jer kan.. ehhh k.nor pun masuk gak kelas jahitan tp kelas kemas yg lain la.. sbb yg sebelah rumah tu tak ajar menjahit.. chah, nak upah jahit baju 2 helai utk raya ni tau hehe

    yat >> jom buat yat :)

    a

    ReplyDelete
  24. asmah >> alhamdulillah.. try la

    lieza >> tak susah la lieza.. pukul jer dgn high speed, sampai buih tu pekat. bila angkat batang pemukul tu, terbalikkan, kalau jd cam tanduk buih tu, siap la tu.. :)

    anna >> hhehe.. dah lama tak main gubah2 ni ana.. tangan dah kejung :)

    Q >> tak la susah sgt nak buat lapis2 yg ni Q, kita tak perlu ratakan sgt lapisan tu.. kalau tak rata lg cantik dr rata.. baru cam ada alun2 sket

    k.asma >> oo kalau gitu payah sket la kak asma.. kena lebihkan daun pandan dan esen kut..

    yatie >> alaaa yatie lagi rajin dr k.nor.. selalu buat kuih lapis, kuih talam yg lebih rumit tu :)

    mas >> kalau dulu2 kat ganu mas, mmg agar2 ni org buat hantaran.. mmg pemes gak la masa tahun 80an tu :)

    ayu >> alaa.. takkan sampai speechless.. kalau kek yg ayu tayang lg nor speechless tau :)

    watie >> w'salam watie.. silakan.. dah post kat blog ni tanda nak berkongsi resipi la tu .. :)

    vivi >> tq.. :)

    ogyep >> salam kembali dr k.nor.. mekasih sudi singgah dan tinggal komen ya..

    try la.. sedap ni dimakan sejuk2 :)

    ReplyDelete
  25. cantiknya.. tak pernah jumpe.. tak pernah makan.. dan tak pernah buat lagi... harus cuba ni.. idea yg brillionn...

    ReplyDelete
  26. Anta report..hehe..tq kak nor..lebiuuu!!

    http://sue-hasue.blogspot.com/2012/04/agar-agar-lapis-buih-gabungan-agar2-dan.html

    ReplyDelete
  27. Salam,,terima kasih sangat2 Kak Nor kerana berkongsi resepi nie, dah lama sy mencari2 cara nak buat agar-agar nie..akhirnya jumpa gak. Nanti sy nak try buat,,thnx lot~

    ReplyDelete
  28. hasmawati >> w'salam.. alhamdulillah.. slmt mencuba dn smoga menjadi ya..

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum.. :) mcm mne ye klau sy nk gne sukatan cawan??

    ReplyDelete