f Secubit Garam: UDANG GORENG TEMPOYAK BERKUNYIT

N3 Terkini

Wednesday, September 11, 2013

UDANG GORENG TEMPOYAK BERKUNYIT

ASSALAMUALAIKUM...

Sekarang ni musim durian kan.. Sana sini melambak buah durian, bukan aje atas pokok2, yg berlonggok tepi jalan, atas para, atas bangku, atas meja jualan.. perghhhh mmg menjadi sungguh durian kali ni.. Alhamdulillah.. Sejak menjadi org kampung ni, Allah murahkan rezeki K.Nor sekeluarga. Boleh dikatakan ada jer yg memberi durian pree. Alhamdulillah.. tiada satu pun nikmat Allah yg sanggup didustakan.. Tapi disebabkan kita org tinggal berdua aje skrg ni, tak larat gak nak perabiskan durian tu (k.nor ni bukan la antu durian sgt, cik abe lak kena la dicatukan sket makan durian.. al maklum la background history dia tu kiri kanan ada penyakit tegar.. kalau bini tak kontrol sapa lagi nak control utk dia kan.. heheee) Kalau ikutkan dah banyak paket K.Nor buat stok isi durian kat freezer. Nak buat lebih2 sgt kang, tak leh nak muatkan benda lak pulak.. So kena buat padan patut jer la kata org Ganu. K.Nor tak suka buat tempoyak (tempoyak asli tu) sbb kurang suka bau masam2 dia tu. K.Nor lebih suka simpan isi durian yg siap lecek kat freezer. Bila nak guna, nyahbekukan kejap, kita akan dpt balik rasa durian spt asal. Haa.. nak buat apa pun boleh, kek, muffin, bingka, durian crepe atau nak ngap gitu aje pun boleh.. hehe Kalau letak dlm budu laaaaaagi la syok :)


oppsss.. dah jauh melalut.. Jom kita kembali ke pangkal jalan.. (rasanya ayat ni makin pemes.. pernah K.Nor terbaca di beberapa blog yg menggunakan ayat nih.. hehe..) Kita kembali ke menu hari ni ya.. ehhh.. show hari ni maksud K.Nor. Menu ni menu minggu lepas. K.Nor buat hari Khamis minggu lepas utk berbuka puasa. Dah lama K.Nor perhatikan, Hasue selalu duk sebut tang menu ni. Asal ada durian jer mesti dia buat menu ni. Jadi terseru sungguh nak buat kali ni memandangkan ada udang dlm peti ais dan juga ada stok isi durian. Ada 2 versi menu ni, ada yg diletakkan daun kunyit dan ada yg tak diletakkan daun kunyit. Ikut la nak buat yg mana satu pun, basicnya sama jer cuma yg diletakkan daun kunyit tu insyaallah lebih umphh sbb wangi dan enak dtgnya dr daun kunyit tu. K.Nor pilih utk letak daun kunyit sbb daun kunyit skrg ni tengah subur kat kebun kecik tu.. Memang berbaloi betul cuba menu Hasue yg tengah dalam pantang tu.. mmg mabeles sungguh!! Kesedapannya hingga menjilat jari. Rasanya lepas ni akan sentiasa dibuat menu ni.. tp semestinya yg letak daun kunyit la.. hehe.. Bagi yg tak ada daun kunyit ataupun tak minat dgn daun kunyit, tak perlu letak. Tak jadi masalah.. skip aje part daun kunyit tu ya.. no problemo, kan Sue..

Sue, plate dan watermark pun kaler biru tu.. ^___^

Mekasih banyak2 ya Sue, sbb sentiasa promote UDANG GORENG TEMPOYAK ni.. Memang terbaekkkkk sgt.. Ehh.. belum abis pantang kan.. duk diam2.. tengok aje tayangan amal K.Nor ni.. Nanti lepas pantang, boleh la nak balas dendam balik ya.. mesti nk buat dgn udang galah kan.. huh.. saja la tu, nak buat akak jeles huhu.. To all, sila la cuba resipi mabeles HaSue ni, terutamanya musim doyan tengah menjadi nih :)

kita close up kan lagi.. perghhhhhhhhhhhh mabelessssssss!! ^___^

UDANG GORENG TEMPOYAK BERKUNYIT
resipi : Hasue
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
Semangkuk kecil udang
Tempoyak ~ k.nor letak 5 sudu besar
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 tangkai cili merah
5 -10 cili padi
6 cm kunyit
1/2 labu bawang besar-potong berbaji
2 helai daun kunyit-dimayang halus
perasa (garam,perisa) dan gula(jika perlu)secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara2:
Cili merah,cili padi,bawang merah,bawang putih dan kunyit ditumbuk lumat
Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk tadi sehingga naik bau kekuningan,masukkan bawang besar
Masukkan udang dan kacau goreng seketika
Masukkan pula tempoyak..kacau goreng sehingga sebati.
Perasakan dengan garam dan perisa secukup rasa
Apabila tempoyak sudah berubah warna,masukkan daun kunyit,kacau seketika dan padamkan api..Siap!


11 comments:

  1. Replies
    1. jilat jari takper.. jgn jilat kuali sudahhh hehehehe

      Delete
  2. sama la resepi saya,tp jarang letak udang
    selalu letak ikan bilis je

    ReplyDelete
  3. mengancammmmm habissssss ...
    meh tuko ngan patin tempoyak mas ....

    ReplyDelete
  4. wow..selera sya tengok menu tu kak..memang sedap.

    ReplyDelete
  5. Sedapnya udang goreng kak nor.ayah saya org perok..memang suka sangat tempoyak ni.tp anak saya plak x bleh bau durian.asal kami beli durian je dia nangis2.baru setahun

    ReplyDelete
  6. peberet saya masak tempoyak ni k.nor... sedapnya :)

    ReplyDelete
  7. assalam nor..akak tak pernah buat goreng lagi..biasa buat masak lomak cili api udang letak tempoyak je..oleh cuba ni..terima kasih nor

    ReplyDelete
  8. Assalamulaikum k.nor selalu Uj klu wat menu ni Uj tambahkan petai....sedap gak.....Petai tu Uj hiris cam nak buat sambal tumis tu....belah 2 jer...apa2 pun gandingan tempoyak ngan udang mmg ngamlah....=)

    ReplyDelete
  9. I can imagine the taste in my mouth....sedaaapp

    ReplyDelete
  10. wah sedapnya masak tempoyak tu kak nOr....bule habih tiga pinggan nasi kalu sy hadap...hehehe

    ReplyDelete