f Secubit Garam: DURIAN PANNA COTTA

N3 Terkini

Thursday, August 4, 2011

DURIAN PANNA COTTA

ASSALAMUALAIKUM..

Semalam nampak Ann tayang Durian Panna Cotta dia, terus copy & save resipi tu dan plan nak buat sebagai dessert masa berbuka puasa. Kebetulan baru2 ni beli durian dan sengaja perisikan isinya dan masukkan dlm freezer. Bila buat macamni senang kalau tiba2 nak buat dessert apa2 dgn isi durian kan. K.Nor blend durian dlm food precesser sampai betul2 halus jd K.Nor tak tapis dah adunan sebelum tuang dlm bekas. Terasa lemak2 berkrim Durian Panna Cotta tu.. manis pun sedang2 jer.. Memang sedap! (tak leh nak pot pet panjang, kan kena keluar jap lg ni.. )


Tq Ann for sharing the recipe & please let me share it in this blog. Thanks again.



DURIAN PANNA COTTA
(adapted from Dessert's Temptation)
source : AnnCoo
source : K.Nor@SecubitGaram

600ml Fresh milk
80g Whipping cream
60g Sugar

15g Gelatine powder
60ml Water
200g Durian puree (blend durian to smooth)

Method:

Add gelatine to water to soak for 5 minutes.
Combine fresh milk, whipping cream and sugar in a pot, put under medium heat and stir until sugar dissolved. Bring the liquid mixture to light boil.
Then add in soaked gelatine into it and stir until gelatine dissolved.
Lastly add durian puree and mix well, do not boil but keep stirring it for 5-8 minutes at low heat. Strain and pour mixture in cups or moulds.
Refrigerate for at least 2 hours and serve.


* disebabkan tak ada stok whipping cream, K.Nor gantikan whipping cream tu dgn susu gak jdlah sukatan susu semuanya

17 comments:

  1. alahhhhhhh... ni kalo buat kompom kene mkn sorang sampai kenbung.. heeee.. lain2 n lg2 kakkk!!.. :D

    ReplyDelete
  2. ha-izmel@yahoo.comAugust 4, 2011 at 10:30 AM

    owoh sedapnye napok, mujur dop neleh air liur tgkni.. dohla pose2 camni.. k.nor sy tq bls emel, tp sy ada reply plak tu :)

    ReplyDelete
  3. sedapnyee....gebuss la...sayang nk mkn..ehe

    ReplyDelete
  4. sis, resepi akok buatan Ganu ader x?

    ReplyDelete
  5. assalmualaikum kak..wahh..ada panna cotta jugak mcm kak Pia..durian lagikss..mesti yummyyyy..

    ReplyDelete
  6. BARU NAK NGOMEN PASAL TAK DE WHIPING CREAM, TETIBE TERNAMPAK KAK NOR GUNA SUKATAN SUSU BELAKA.. HEHE.. SEDAP BETUI YE KAK NOR.. HAII TERKINJA2 LA MEK NOORSHAA TENGOK RESEPI NI. KIKIKI... ADA GAK DURIAN PERISI DALAM FREEEJER TU.. NAK BUAT KE TAK EK? RECOMMENDED KE KAK NOR?

    ReplyDelete
  7. aduhaiiiiiiiiiii panna cotta durian??? mcm dap jek..kite tahun ni br sekali dpt makan durian...huhuhuhuh

    ReplyDelete
  8. wah durian pun boleh buat panna cotta nih. mesti sedap!

    ReplyDelete
  9. Sedapnya kak nor. best makan untuk berbuka puasa ni.

    ReplyDelete
  10. salam kak, cuci mata kat sini jap. kak nor..sy ni nak kurier makanan kat adik sy di abu dhabi sana..kak nor mesti ada pengalaman hanta barang / makanan kat anak kak nor yang belajar kat luar negara tu? boleh sy nak tau
    1) brp lama brg bole sampai dari Msia ke sana?
    2) estimate bajet kurier ke sana berapa RM?
    3) tip2 nak kurier barang / makanan ke luar negara?

    please kak nor, sy appreciate akk if kak nor reply me at my email hasliza_jamil@yahoo.com and thanks kak.

    ReplyDelete
  11. Hi Nor, I'm so glad you and your family enjoyed this durian dessert. I like your heart shape mould, very pretty and the dessert looks so outstanding with the pinky flower at the side :)

    ReplyDelete
  12. ana >> tak leh la banyak2 ana, tak larat nak ngarang :)

    zaleha >> k.nor dah reply

    wawa >> rugi la kalau tak makan, sedap ni

    ayuni >> tak ada la resipi tu.. cuba cari kat blog k.hanieliza, kut2 ada

    ReplyDelete
  13. tun >> memang yummy tun, lemak2 durian tu mmg sedap :)

    izah >> mmg recomended! rasanya pun tak manis sgt tp depend pd isi durian gak izah, kalau kena durian yg manis meleting baru la ia jd manis.. yg ni sedang2 elok jer

    durian noorsha dah abis dia export ke mak dia utk buat apa ntah namanya.. cam lempuk gitu :)

    saba >> kalau nak buat, suruh famili kat kemaman beli durian pastu perisi dan simpan dlm freezer, nanti saba balik boleh buat :)

    zai >> yep mmg sedap! :)

    ReplyDelete
  14. hanim >> mmg best, kalau peminat durian lagi la best :)

    as >> boleh as.. mcm2 boleh dibuat dgn panna cotta :)

    amir >> mmg sedap ni amir, ada durian tak kat sana? :)

    leyza >> k.nor dah emailkan ya.. :)

    ann >> thank you for dropping by ann :)

    thanks for yr compliment too :)

    namia >> iyer.. durian :)

    ReplyDelete