f Secubit Garam: LAKSAM

N3 Terkini

Friday, August 19, 2011

LAKSAM

ASSALAMUALAIKUM...

Laksam, jangan tanya resipi sbb laksam ni laksam ekspress. Main tunjuk2 jer kat pasar. Tak cukup kerajinan mcm Mek Siam yg ada tahap kerajinan yg sangat tinggi, nak makan apa2 pun semua dia godek. Yer la kan.. duk obersi, tambah pulak negara cam Thai tu, nak makan yg kat luar belum tentu ada dan paling penting belum tentu dr segi halal haramnya. Bila dah anak tekak rasa nak makan, kena la rajinkan diri menggodek.. tak gitu Ijah.. Mmg K.Nor sangat kagum dgn kerajinan Iron Lady sorang ni. Dah bertahun2 kenal dia secara alam maya dan dah tau camana kehidupan harian dia yg duk di negara bukan Islam dan bersuamikan org Jepun. Kerajinan dia tu kena upkan sampai tahap maxima kan Jah. Nak kena melayan selera suami yg hala ke Jepun dan dalam masa yg sama melayan selera dia org Melayu dan Jowo jugak kan.. heheheh (part buat bento pagi2 utk suami dan anak2 tu yg K.Nor boleh tabik ke Ijah ni.. rajin dan pandai dia)


Eh.. balik pd entri pagi ni.. Laksam.. K.Nor beli jer laksam tu kat pasar pastu beli bahan2 ulam dan bahan2 utk buat kuah. Senang kerja kan.. ^___^


Stail org Ganu makan Laksam atau Laksa Trg dgn cili mesin dan belacan, bukannya sambal belacan yg ditumbuk seperti kat negeri2 lain.


9 comments:

  1. salam k,nor..lama kita x nempel kt comment..hahah..

    sedapnye laksam..balik kg nk buat la...lagi2 kuah putih yg lemak2 gtu...adeh...xtahan betul..huhu

    ReplyDelete
  2. semalam beli laksam kat pasar malam..nak makan dah basi,hai kempunanlah nak makan laksam!!

    ReplyDelete
  3. hmm..mek siam tu memang sangat rajin kan kak nor....
    macam2 menu berdesup kluar tiap hari...

    laksam tu....perhh....sedapppp tu...

    ReplyDelete
  4. satu lg yg sy belajar, org tganu makan laksam dgn tangan. tp sy tak reti. nak jugak cr sudu.

    ReplyDelete
  5. sedap~ my fav~ tak sbr nk blik kb~

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum..

    shida >> mmg all time pebret kalau bab laksam ka shida :)

    teratai > teruk betul la org biz kuih sekarang ni, banyak sungguh kena kes kuih basi..ni mesti sayang nak buang kalau kuih yg dijual semalam tak abis, pastujual pulak esokkannya tu.. nak niaga biarlah ikhlas dan amanah kan.. duit dpt pun tak berkat tu

    mas >> tu la.. mmg teramat rajin mek tu :)

    mas pun suka laksam ek :)

    fazlinil irma >> yep.. mmg gitu kaedahnya.. makan laksa trg pun dgn tangan gak cuma tang laksa penang, tak pulak gitu :)

    merle >> asal dr KB ya.. :)

    ReplyDelete
  7. dulu masa kat kelantan, senang dan selalu lah makan.

    terliurrr nyaa

    ReplyDelete
  8. kak, camner nak buat kuah dia?suami suke makan lah..

    ReplyDelete
  9. puan safira >> tengok kat sini ya.. http://www.secubitgaramnor67.com/2009/10/laksa-kuah-putih.

    ReplyDelete