f Secubit Garam: (MARBLE BLUEBERRY) GERMAN COOKIES

N3 Terkini

Friday, August 26, 2011

(MARBLE BLUEBERRY) GERMAN COOKIES

ASSALAMUALAIKUM..


Hehehe.. ampun ya Buk Rima... dan memandai2 tukar nama kukis ni.. Jgn marah ya, nak raya ni tak baik marah2.. hehehe.. Saja gatal tangan nak menderhaka kat resipi German Cookies yg dah pernah buat sebelum ni, nak bagi satu kelainan rasa. Yep!! Memang sangat berlainan rasa dari yg 1st time buat dulu sbb K.Nor tambah perisa blueberry dan juga pewarna purple. Masa kukis dlm oven dan hampir nak masak tu, perghhhhhhh..... mmg syok sungguh baunya. Wangi jer bau blueberry. Bila makan tak yah cakap la.. ehh.. bukan makan on the spot ya, makan lepas berbuka puasa semalam hehe.. punya la sedap rasa nak ngap dan ngap lagi.. Kukis ni mmg cair dlm mulut dan wangi serta sedap sbb adanya rasa blueberry tu.. Try la buat kalau tak caya hehee..


Ok, nak letak sekali lg resipi dari rumah Rima tu kat sini utk rujukan lain waktu.. Thanks ya Rima.. tak marah kan.. hehee...

GERMAN COOKIES
source : Rima
source : K.Nor@SecubitGaram


Ingredients
125g butter
40g icing sugar (sieved)
125g potato starch ~ kebetulan tak ada stok, k.nor ganti dgn tepung jagung
80g superfine flour (I used Plain Flour)

Method
1. Beat butter and icing sugar till fluffy and lighter in colour.
2. Sift in potato starch and plain flour, mix to form a soft dough.
3. Roll into small balls (about 7g each) and arrange on lined baking tray - i used 1/2 tbsp to get the same size
4. Dip the tip of the fork in a bowl of water and press on cookie dough.
5. Bake in preheated oven at 170 deg C for 15 min.

* utk menghasilkan Marble Blueberry German Cookies spt yg K.Nor buat ni, selepas dah siap adunan tu, bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan plain dan satu lagi dicampur dgn sedikit pewarna purple dan 1/2 sudu kecil blueberry paste. Gaul hingga sebati. Masa nak menggentel tu, amik secubit adunan plain dan secubit adunan purple dan bulatkan. Buat hingga habis pastu barulah ditekan dgn garfu yg dicelupkan kedalam air (tujuannya supaya garfu tak melekat pd doh) dan kemudian dibakar hingga masak.

12 comments:

  1. uishhhh cantiknyer warna dia kak..... terbaikkkklah.......... kak...

    ReplyDelete
  2. hehe..suke suke... saya pun nak buat gak lah.. ari tu warne pink n pepel, kali ni wat warne marble pink..leh la letak starwbery paste kan. cun cun.. good idea kak norr..

    ReplyDelete
  3. salam nor..mak aii cantiklh...sana sni dh rmai yg buat..teruja pulak nk tnya nor paste tu kt mana ya nk beli ...zila66

    ReplyDelete
  4. KNorrrr
    woahhh ni kes derhaka habis hahaha.. good idea knor.. sure rasa dia lain cos ade blueberry.. as long as it melt in ur mouth sudah hehe.. Rima ni verangan nak buat lagi satu adonan but kan memandang kan oven ku tak habis lagi berkerja keras nampak nye macam tak sempat huhu

    ReplyDelete
  5. Biskut lagiiii...meriahnya..byk biskut kat rumah akak..Heee

    ReplyDelete
  6. cantiknya kukis kak nor.. selamat hari raya kak n maaf zahir n batin ye..

    ReplyDelete
  7. comel...cantik..i love purple :)

    ReplyDelete
  8. Nor...mintak ampun mintak maap bebanyak sbb selalu jengah dapur Nor. TQ juga kerana menambah bilangan follower tu...I lap U la...
    Wishing U & family 'Selamat Hariraya'.

    ReplyDelete
  9. walking here with a smile. take care.. have a nice day ~ =D

    Regards,
    http://www.lonelyreload.com (A Growing Teenager Diary) ..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum,
    Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. Menariknya cookies tu

    ReplyDelete
  11. selamat hari raya aidilfitri buat Nor sekeluarga.Maaf zahir batin..minta dihalalkan resepi yang Cm punggah dari dapur Nor ya:)hari hari punggah selongkar dapur Nor hehe.Selamat hari raya:)

    ReplyDelete