f Secubit Garam: JOM MENIMBANG ~ WEEK 2

N3 Terkini

Tuesday, August 9, 2011

JOM MENIMBANG ~ WEEK 2

ASSALAMUALAIKUM..

Alhamduillah.. dah masuk hari ke 8 kita semua berpuasa. Eh.. utk org pempuan ada yg amik cuti awal kan. Dah beraya awal sbb anak bulan raya dah muncul. Biasalah tu.. hehee Semoga kita semua diberikan kesihatan yang baik utk mengerjakan ibadah wajib dan sunat sepanjang Ramadhan ni dan semoga segala yg dilakukan akan diterima dgn baik oleh Allah.. amin...

Berbalik pd segmen (panggil segmen la ek sbb aritu Hasue yg cakap ni segmen Jom Menimbang) yg K.Nor mulakan pada 1 Ramadhan (JOM MENIMBANG) Alhamdulillah.. mendapat sambutan yg agak baik dr teman2 blogger. Seramai 14 org (termasuk tuan rumah) dah sertainya dgn memberikan berat timbangan masing2. Jadi segmen ni akan diteruskan lagi utk minggu ke 2. Dah menimbang ke semua adik2 yg join? Sila tinggalkan komen dgn berat masing2 ya.. Nanti K.Nor update kat entri ni. Semoga segmen ni memberi galakan dan semangat utk kita menurunkan berat badan masing2 di dalam bulan yg penuh berkat ni.. insyaallah... (Ingat tau, nawaitu kita berpuasa adalah Lillahi Taala dan andai dpt menurunkan berat badan semua tu adalah bonus dari Allah utk kita semua.. insyaallah.... )

JOM MENIMBANG....

Credit to Uncle Google



Jutaan terima kasih atas kerjasama yg diberikan..
Semoga kita semua akan terus kekal sihat dan cergas  ^__^




** Bagi sapa2 yg nak kira BMI masing2 boleh check kat SINI atau kat SINI ya...  Tq Ayu dan Ilah :)



40 comments:

  1. Salam..erks..erks.kita join dlm diam2 jelah ye kak..nak paprkan kat sini malu nyer..rasa2 berat kita lah paling mencanak2 sekali :( Semoga bulan Ramadhan nih target2 nak kurus badan tercapai yer..Caiyok!!

    ReplyDelete
  2. huiii sama nama lak yang 60kg yang last tu.. anak sapaa la tu...

    ReplyDelete
  3. assalam nor..dah timbang pagi tadi,,macam tak gerak je,,tapi tak pe,,semagat kuat nak turun ni
    berat pagi tadi 65.4kg
    nor agaknhya masakan akak yang ikut resepi nor tu semua sedap2 la..sampai sikit je geraknya..he he..gurau aje..
    walau macam mana pun terima kasih banyak..resepi2 nor memang sedap dan memudahkan kerja2 memasak akak dibulan ramadhan ni.

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum..

    ninaz >> buat apa nak malu.. bukannya kita wat salah pun.. tengok nonie tu.. semangat dia kuat tu kan.. :)

    izah >> sejak bila jd loyar buruk ni? gi timbang nun :P

    k.erna >> w'salam kak erna.. hehhe. air tangan k.erna yg sedap tu, bukan kerana resipi2 nor ehehe

    takper.. caiyok.. turun gak tu kan.. alhamdulillah.. nanti nor update kat n3 bila dah ramai yg beritau berat dia org .. mekasih k.erna :)

    ReplyDelete
  5. kak nor saya nyer timbang bukan digital.. aci tak kalau tambah poit sendrik.. kunun 58.9 ke? hahahhaa.. mcm dah sedap je nampak 58 tu kan kak nor kan kan kan

    ReplyDelete
  6. bagus utk motivasi diri dptkan berat yang ideal...all the best utk semua...pas ni bole beraya dgn gumbira sbb dah slim...E-na juga yg x kurus2 nih...degil betul lemak2 ni...

    ReplyDelete
  7. poit * poin..kang kene sekeh ngan kak nor lak

    ReplyDelete
  8. kak nor..1st day 54.7kg..hari ni 53.5kg :P

    ReplyDelete
  9. Waaaaaaaaaaaahh..kita jadi juri/pemerhati jek..kat rumah cik abg jd juri kita Nor, wakakaka.. Bagus semua....teruskan lagi!! ^__^ Ummi kasi tau hujung pose nnt berapa turun...adeeehhh...turun ke idak ni..

    ReplyDelete
  10. Alaaaa...
    Terlepas lak yang ni.
    Ingat nak join sama...masih dibukakah Kak Nor??

    Hari2 saya timbang wakakaka

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikumwbh kak nor comey...whot whot ni yang best ni.....okey.....

    as per ayu punye last entry..boleh ayu share....exercise in between...:)

    http://kitchencolours.blogspot.com/2011/08/do-you-exercise-during-ramadhan.html

    before ramadhan 46kg
    week1 ramadhan 47kg..(Muahahaha;))
    weeek2 ramadhan jap td 46kg...

    okey2, nak g huk hak huk hak dah ni....:) Gud kak nor wat ni...bukan apa yg penting kita fit and sihat....kan?

    Psssssssst:jgn hari2 timbang tauuuuu;)

    ReplyDelete
  12. kak nor, kene letak BMI jugak kat situ tuu.. baru laa tau berat badan ideal.. hihi... lupa lak nk beli penimbang..

    ReplyDelete
  13. hahaha....komen izahdaut tu tak boleh blah..hehee..
    Sebenarnya masa bertimbang ni adalah masa perut benar2 kosong..jadi rasanya kena bertimbang petang2 kan kak nor..sebab masa bukan puasa kita bertimbang sebelah pagi,semasa perut kosong..ni kalau lepas sahur tentu berat gak tu.hihi..

    ReplyDelete
  14. izah >> ok.. tq.. akan di updatekan kan nanti :)

    tau2.. point :)

    naemah >> tq..

    ita >> mekasih ita.. nanti k.nor update.. turun banyak gak tu :)

    ummi >> takper la ummi, ummi bersegmen dgn cik abg jer la ya.. :)

    ReplyDelete
  15. TTM >> uishh hari2 timbang tu.. body dah maintain slim kan.. jgn turun banyak2 kang terbang tiup di ribut hehe


    ayu >> ni olang talak boleh join.. ni fitness instructor.. mmg arif sgt ler dlm bab gini kan.. naik sekilo tu sbb senang hati dpt bersama si dia :)

    tun >> masalahnya payah org nak ukur tinggi ni.. bukan semua ada alat pengukur :)

    sue >> betul tu.. tp maklum la petang2 kan semua duk kalut kat opis.. mana la sempat nak gi naik atas penimbang.. lain la penimbang kuih yg mmg mmg duk kat dapur all the time heheheh

    ReplyDelete
  16. Kak Nor,
    terlambat nak ikut nih, takpelah... tiap tahun memang Amie turun berat bulan puasa tapi hi hiiii..hii tak sampai 1kg, 500-800gram saja....

    Kak Nor, Amie masak lagi Nasi Ketumbar Kak Nor tu... ni yang tak mahu timbang-timbang nih!

    ReplyDelete
  17. Kita jadi pemerhati jer lah yaaa :D selamat buat ibu2 sume ya!

    ReplyDelete
  18. Dok kt Japan ni berat turun naik la k'nor...bulan posa thn lepas ida leh turun bawah 60kg..dtg musim sejuk tu dia..naik balik..sbb asyik lapar jer
    malu la...kita pun debab sebenarnya..tapi dh seminggu puasa ni, ada la turun dekat2 2 kg gak..tu pun masa bukak..control2 gak mkn..2 hari lepas ada jamuan bukak posa, apalagi...tambah lagi 1 kg huhuhuuuu

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Uwaaaaaaaa...kene hambaaaaaaaaat!!! ;P, ngeeeeeeeeee.....dapat si dia....auwwwww..malu mak aii....:)!

    Owh BMI calculator mudah tuk kak nor incase x jumpa...ni ada metric and standard units...mudah...:)

    http://www.nhlbisupport.com/bmi/bmi-m.htm

    ReplyDelete
  21. alamak lupa nk timbang..pas zohor lisa timbang..keh..keh...

    ReplyDelete
  22. kak nor
    saya 64kg hihihi ..turun ler 1kg.
    jadik la kan ..

    ReplyDelete
  23. amie >> tak per .. insyaallah ada umur next year kita buat lagi ya..

    sedap tu nasi ketumbar.. rasa nak buat jer lagi :)

    ayu >> yer la .. mana aci, ayu kan fitness instructor.. mmg terror bab gini kan.. tak adil bg org lain rasanya :) jgn majuk atau marah ya.. :)

    mekasih bg link utk check BMI tu.. masalahnya nak ukur ketinggian tu .. takper la.. sapa2 yg nak check BMI masing2 boleh klik kat situ ya.. tq ayu

    lisa >> ok.. tq lisa.. nanti k.nor update ya.. bagus tu. turun gak 1 1/2 kg tu :)

    jiejah >> tahniah.. 1kg pun berat gak kan.. ok.. keep the good work.. kita jaga kesihatan kita.. kalau bukan kita sapa lagi nak jaga kan.. nanti k.nor update jumlah terkini timbangan..

    ReplyDelete
  24. nor...nak kasi timbang jumaat lepas di HKL masa amek darah.. timbangan org tak puasa..hehehe baru semalam mula puasa..boleh amek kira ker?...
    64kg mula turun 63.2 kg..
    sowe silap mata kg kasi kat fb..tadi...
    BMI ilah masih dlm kategori sederhana.. bakal mencecah gemok..hhuuu kalu tak jaga..

    153 cm/5 kaki 2@3 inci kalu tak salah.. ce kira ce kira hehe

    ReplyDelete
  25. kak nor nonie minggu pertama berat 98 la..hihi kak nor terkuruskan plakletak 93kg.hihi
    sekarang dah 95kg yeay!alhamdulillah.turun 3 kg.target nak turun 20kg.huhu nak naik pelamin punya pasal.

    ReplyDelete
  26. Kak Nor comel....no hal....muahahah..ni nak minta ijin copy resepi roti daging tau.....thanks kak...

    Dia org boleh calculate sendiri BMI n pas kat kak nor...:)

    ReplyDelete
  27. Tahniah pd yg dah turun berat tu... dan nor 1kg per week, abes posa nnti dah slim melim la....

    ReplyDelete
  28. nonie punya BMI 32.9.TERover sudah..

    ReplyDelete
  29. ilah >> tq nor dah update berat terkini masing2 tu.. tunggu beberapa org jer lagi..

    nonie >> hehe sori.. sori.. tersilap type td la tu.. dah betulkan.. tahniah nonie.. setakat ni nonie org yg paling berjaya kurangkan berat sampai 3kg tu.. caiyok!!

    oo nak jd pengantin baru ya.. alhamdulillah... tahniah :)

    ReplyDelete
  30. ayu >> silakan..

    tu la.. yg BMI tu biar dia org sendiri la ukur kan.. :)

    k.rose >> hehhe.. silap tak tempah kebaya pendek kan.. kalau tak boleh melaram masa raya.. hahha

    nonie >> teruskan usaha ya.. jgn give up.. kuatkan semangat.. insyaallah nonie boleh :)

    ReplyDelete
  31. turun sikit je...godaan byk sangat!
    52.5kg,kot2 lepas ni naik pulok...

    ReplyDelete
  32. kak nor, mas baru jerk timbang pagi tadi..
    hmm....56kg gak...
    degil betoi lemak tu nak kluar...muahahaha

    ReplyDelete
  33. bestnya knor buat segmen ni. berkobar2 semangat nak diet ni ha.. berat skrg 54.. nak turunkan 5 kg :)

    ReplyDelete
  34. teratai >> mekasih k.ga.. nanti diupdatekan.. tak per.. at least turun gak tu.. hehe

    mas >> lemak degil ke makin kuat makan ni mas.. hhheheheheh

    tq2.. nanti akan diupdatekan. :)

    sweethoney >> tu la niat k.nor utk bagi semangat pd yg lain2 utk kontrol nafsu makan dan selain dr tu dpt jaga kesihatan semaasa kita berpuasa ni kan.. :)

    ReplyDelete
  35. kak nor..terbaru 52.2 je....berat air,,,

    ReplyDelete
  36. huhu asal sumer turun ni? saya cam statik je huhuhu..tapek2 esok saya timbang ye kak nor heheheh

    ReplyDelete
  37. wani >> tq.. k.nor dah update

    siti >> jgn lupa bagi tau berat tu ya.. sbb yg lain2 k.nor dah update

    ReplyDelete
  38. dah timbang kak nor...47.7 kg huhuhu..

    ReplyDelete