f Secubit Garam: CUCUR UDANG

N3 Terkini

Sunday, August 7, 2011

CUCUR UDANG

ASSALAMUALAIKUM...

Kembali 'bersuara' setelah mendapat bantahan keras dr sorang loyar yg dah tak aktif hehhee.. Sebenarnya kan, memang seronok gak buat entri bisu, tak banyak kerja yg perlu dibuat, nak memikirkan idea utk pot pet. Tapi secara jujurnya ada gak yg tak best. Bila tak 'bersuara' kita tak dpt explain dgn lebih detail tentang resipi yg kita buat atau kita cuba. Dah stail K.Nor suka citerkan sesuatau resipi cara detail bila K.Nor cuba satu2 resipi kan.. Ok lah.. kita tinggalkan kisah semalam tu ya.. Terima kasih pd mereka yg sentiasa menyokong K.Nor .. :)


Hari ni pakat dgn Mek Siam masa duk bersembang pg td. Mulanya masing2 tengah blur tak tau nak masak apa utk juadah berbuka puasa. Tup2 datang idea nak buat Cucur Udang ni kebetulan masing2 mmg ada stok udang dlm freezer. Lepas tu utk menu nasi, pun capai kata sepakat nak buat menu yg sama. Tengok aje la esok insyaallah kita org akan post menu yg sama hehe.. Utk malam ni K.Nor tayang dulu Cucur Udang ni ya.. Bagi peluang pada Ika utk tayang main dish pulak esok.

CUCUR UDANG
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 bj telur
1 sudu teh yis (mjauripan)
1 bj bawang besar ~ didadukan
daun saderi/daun bawang/kucai
taugeh
sedikit kunyit ~ nak kasi cucur kaler kuning
1 sudu teh garam
minyak utk menggoreng
# udang ~ mengikut bilangan berapa bj cucur yg dihasilkan


Cara:
Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Perap sehingga adunan naik sket (dlm 1/2 jam).
Panaskan minyak dlm kuali. Minyak kena lebih ya..
Letak senduk bulat dlm minyak hingga minyak dan senduk panas.
Ceduk sedikit adunan cucur kedalam senduk dan letak seekor udang sambil tekan2 sket (lap kering udang supaya masa menggoreng udang tidak meletup)
Masukkan dlm minyak panas dan goreng la hingga bahagian bawah cucur tu dah tak melekat kat senduk.
Goyang2kan sedikit senduk atau kuis jer dgn sudu atau lidi/chopstick supaya ia lekang dr senduk.
Hidangkan dgn sos cili kegemaran atau boleh cucah dgn Sos Cili homemade ni.


17 comments:

  1. melelh air liur atas keybod ni tgk cucur udang gebu2 nih..ades...nak makan........nak makan....kak..bak sepinggan...huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. waaa... baguih nyer main pakat2 memasak yer... sedap nmpk cucoq k.nor tuh... gee pon buat cucoq tp cucoq badak... heeee

    ReplyDelete
  3. Cucuq udang..favorite sue.
    Wah..dah pakat2 dgn mek jah rupanya kak nor ya..Tapi mek tu tak up lagi gambo2 dia..heee..letih sangat kot...

    ReplyDelete
  4. ohooo..kak nor,ada pakatan dgn mek siam yerk..ehehee....apa lah menu yg sama tu agaknya yerk???

    cucur udang ni ada dlm lia punya list menu b'buka minggu ni...blh la copy resepi kak nor ni yer.... :)

    ReplyDelete
  5. wani >> tinggal 2 ketul jer utk sahur karang :)

    gee >> yg ni tak ada badak tp ada udang hehehe

    sue >> kebetulan duk sembang dgn dia pg tadi sue..

    tu la kan, biasanya awal2 lg dia dah post ke fb dgn aiponnya tu.. dah terbongkang la tu kut hehe

    lia >> silakan lia.. slmt mencucur udang nanti ya.. :)

    menu tu kena tunggu dia post dulu esok.. insyaallah :)

    ReplyDelete
  6. Terlioq giler
    Mmg Ayu Teringin nk buat cucoq udang
    Malangnyer x der udang segar kt supermarket skrng ni
    Tension taw sbb last year byk
    Adeh biler la boley mkn dan buat ni
    Sedapnyer Tgk udang setekul2 tu
    Ayu suka buat bsq2 then potong kecik2
    Cicah ngan kuah kacang...terangkattttt (~_~;)

    ReplyDelete
  7. Ehem2 ada org buat ktupat palas ke? Hehehe.. Alhamdulillah dah bersuaraa.. Tak yah sampai yang ariff mahkmah tinnggi la kan.. Kikiki. Tula, bila kak nor tk potpet, rasa menu knor tunjuk tu tak mendtgkan sheikh.. Layu dan lesuu.. Mula pikir something wronggg jeee

    Wooo gader2 ngn mek siammm.. Cucur udang peberet my doling, tapi bila bini dia hampir2 nk pandai buat cucuq, dia pulak say hi bye bye ngan udang.. Selamattt

    ReplyDelete
  8. kak nor.. sedap cucur udang lum buat lagi bulan2 puasa ni... tapi cucur biasa dah buat dah

    ReplyDelete
  9. Salam kak!!!!! Uuuwaaaaaaaa semlm kita kelam kabut kak tak sempat nk ambik gmbr!!! Yg Ada belen tu sambal dia dgn kuah sup n nasik sikit! Mcm kebulur sgt sampai tk sempat nk ambik gmbr! Bg Chan akak tyg menu tuuu huhu ni pg2 buta baru tersedor asal lepas terawih mata kita ni mcm Ada baru besor dok bergayut terus terbongkang tido!! Pukul 1 tersedor kemas dapo sume ni nk masuk tido balik jap g nk kena bgn sahur pulak hihihi.... Sejak puasa tido kita tk menentu da Sbb siang tak leh nk tido sgt :D

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum akak...
    wah tgk cucur udang tu mmg comel ler akak... nie fav anak2 diana nie ( kecuali irfan ).. mmg dah lama diana x buat cucur udang... tgk cucur udang yg akak buat nie.. mmg tergoda tgk.. ngan sos nya lg... wah sedap

    ReplyDelete
  11. ayu >> bukan musim udang kat sana kut ayu..

    kalau stail org ganu, cucur udang sedap cicah dgn air lada gitu jer :)

    izah >> eh.. mana ada buat ketupat, ai buat cucur udang jer la.. hehehehe

    abis tu dgn majistrate jer ke? haha.. gian nak bantah membantah ke jah.. heehe.. yer la.. yer la.. dah back to normal tu.. rindu gak nak pot pet.. batuk pun dah ok sket arini alhamdulillah..

    ruginya la tak suka udang ya.. tp kalau buat cucur tak udang pun ok gak zah..

    ita >> tu la kan ita, cucur udang mmg sinonim sgt dgn bulan pose

    ReplyDelete
  12. ika >> dah rasa dah.. mesti kelam kabut dgn terbongkang awal hehheehhe.. kalau tak mesti dah tayang menu dia dgn aipon.. :)

    takper la.. akak ada n3 lain nak dipostkan pagi nanti.. menu nasi tu akak tayang lewat sket :)

    diana >> w'salam diana.. try la resipi ni lak ya.. kut2 kena dgn selera diana sekeluarga :)

    ReplyDelete
  13. salam kak nor...sy pun semalam buat cucur udang tapi versi sy...hehe..

    ReplyDelete
  14. udang ada tu...
    jeng...jeng..jeng..
    rasa nak mencucur jerk nanti....

    ReplyDelete
  15. waaa..comelnye udang tu posing..cantik k nor.. molat2 gitu... comel.. :)

    ReplyDelete
  16. n3 yg ada pot pet pot pet baru laa besh! tun suka baca! terasa lebih ukhwah.. hihi... xde udang fresh.. uhuk uhuk... kene wat cucur udang kering la nmpk nyer =)

    ReplyDelete