f Secubit Garam: PUDING KEJU

N3 Terkini

Tuesday, August 16, 2011

PUDING KEJU

ASSALAMUALAIKUM...

Buat lagi Puding Keju yg sangat sedap ni. Memang tiap kali buat tak puas makan. Hero bongsu mmg suka betul dgn Puding Keju, resipi AlongRoz tambah2 lagi kalau dah digandingkan dgn coklat. Sememangnya lagi la sedap.

Sebenarnya puding ni K.Nor buat secara mengejut jer, tak plan dari awal pun. Kebetulan sister nak dtg rumah jadi K.Nor buatkan Puding Keju ni utk dia bawak balik ke Puchong. Sebelum ni anak sdara K.Nor duk sound jer nak makan puding ni masa kat fb bila K.Nor share puding ni kat situ.

Seperti biasa, nak letak lagi sekali resipi tu kat sini ya Along. Jutaan terima kasih buat Along yg dah share satu resipi dessert yg sangat mabeles ni. 

PUDING KEJU
resipi : AlongRoz
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Saiz 8" persegi
BAHAN2:

13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
50g Mentega

CARA2:
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.

2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
Masukkan susu & kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.

3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.


* Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender.
Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)


** utk menghasilkan Puding Keju (Lapis Coklat), bahagi dua adunan dan satu bahagian dimasukkan 1 1/2 sudu besar choc emulco/chocolate paste dan mix hingga sebati. Kemudian bolehlah melapis adunan tu secara selang seli.

28 comments:

  1. nampak pun dah teruja..nak try wat lah =)

    ReplyDelete
  2. belum try lagi yang letak coklat..mesti sesap ya nor.mcm terasa2 coklat tu..eh...!terasa2 pulak..batal kang....hehe

    ReplyDelete
  3. wahh..terliur laa.. tun pun blom buat yg ada coklat nih.

    ReplyDelete
  4. eiiii....melampau k.nor ni tau... asik telan air lioq la kita dibuatnya...

    ReplyDelete
  5. cantik, menarik, tertarik.....puding keju ni mmng De Boom....(mai nyanyi sikit....hehehehe)

    ReplyDelete
  6. cantiknye puding ni...mesti rasa pon sedap hehe

    ReplyDelete
  7. kaknor ni tak baek taw. suke wat lawo2 pastu tayang kat sini, bulan posa lak tuh

    ReplyDelete
  8. k.nor,

    saya belum try lagi recipe ni. anak2 slow sikit bab makan agar2. tak tau ler pesal. the only agar2 yg laju kalau makan is agar2 coklat.

    tengok agar2 k.nor ni, rasa mcm nak je mintak 2-3 pinggan :D

    ReplyDelete
  9. This is so pretty! This is made chocolate and cheese? Not sure whether is correct :)

    ReplyDelete
  10. kak norrr..bila la mieza nak wat puding ni..bahan2 dah lama beli..bila tgk kak nor wat alahai terliur nya!

    ReplyDelete
  11. tergoda!bl la sy nk merajinkan diri bt puding ni.. :)

    ReplyDelete
  12. sedapnya kak nor.. rasa sejuk2 gitew..

    ReplyDelete
  13. Assalam Kak Nor...

    Bilerlah nak dapat buat ni Kak Nor... jauh dah merantau puding ni... tapi tak singgah2 lagi kat melaka.... Ni yg susah tiap kali beli biskut selamat biskutnyer.... huhuhu...

    ReplyDelete
  14. laskar pelangi >> slmt mencuba :)

    k.nim >> mesti la lagi sedap kalau ada cekelat k.nim .. try la

    ninaz >> godek aje :)

    ReplyDelete
  15. yatie >> mmg da bomb!! kan ehehe

    sitizahim >> mmg dah terbuk sangat2 sedap.. kena la ty siti :)

    jemarioren >> k.nor tak faham dgn ayat2 yg selalu jemarioren komen. sentiasa -ve... hummmmmm... sangat terkilan tiap kali jemarioren bg komen..

    ReplyDelete
  16. shidah >> why not try dulu 1/2 adunan tengok camna tp jgn lupa letak choc emulco insyaallah dia pasti suka

    ann >> it's totally not from cheese bar or slice cheese but it's made of cheese crackers & i've put some chocolate emulco in half of the batter.. u should try this recipe ann, it's so yummy.. :)

    mieza >> laaa dah beli bahan2 tp kenapa tak buat.. rugi tau.. sedap nii :)

    del >> alaa del.. senang sgt2 buat puding ni tau.. dah .. esok godek ya.. :)

    iza >> apakata beli 2 paket, kalau beli satu paket mmg la tak sempat nak buat puding kalau anak2 tengok :)

    ReplyDelete
  17. sedapnya rupa puding kaknor...saya tak pernah buat lagi ni..ingat raya nak buat lah..heheeh...biskut pun cam tak buat jek raya nih..kerepek dah penuh umah...hehehhe...

    ReplyDelete
  18. kak nor.. kena bg sejuk dulu br selang selikan lapisan tu ke trus buat je?? kn selalu sejukkan satu lpisan dulu br masukkan yg seterusnya...

    ReplyDelete
  19. zurie >> jgn tunggu sejuk, teruskan letak layer by layer.. puding ni cepat mengeras. pastikan letak tengah2 dan biarkan ia spread sendiri. slmt mencuba :)

    ReplyDelete
  20. Q >> buat utk berbuka puasa lagi sedap Q.. sejuk jer anak tekak :)

    ita >> yep, mmg tepat :)

    ReplyDelete
  21. tima kasih kak nor.. xsabar nk cuba.. ermm.. sebelum terlupa nk tny kenapa mesti letak mentega? klau xletak mentega ok x? nk tau je.. hehehe

    ReplyDelete
  22. Wah, buat lagi ya... memang konpom fevret lah tu...

    ReplyDelete
  23. zurie >> resipi asal ni bukan milik k.nor, k.nor hanya mencuba buatnya dah share kat sini.. resipi asalnya ni milik alongroz@homekreation kat atas dgn gambar bb kiut ni..

    puding yg biasanya letak butter mmg sedap, gebus jer puding tu. teksture dia pun smooth.. mcm puding balqis k.nor .. terpulang pd zurie nak letak atau tidak, kalau letak semestinya lebih sedap tak letak pun tak per. mcm yg dlm post ni, sebenarnya k.nor terlupa utk masukkan butter tu.. alhamdulillah.. masih elok jer kejadian nya dan still sangat sedap..

    along >> iyerrrrrrrrrrr along cayang.. mmg nor sekeluarga dah jatuh cinta dgn puding keju along ni.. mmg dah duk dlm top list tau.. kalau hero bongsu tengok jer nor buat puding ni, mmg dia happy sgt. terus dia cakap, yes! puding pebret adik ni mak.. terus ucap mekasih mak buat puding pebret adik.. haa.. kan tu testimoni yg paling mahal hehe

    ReplyDelete
  24. as salam kak nor, wah menyelerakan puding itu..hik..hik.. kak nor murni nak tnya biskut cheese tu biskut ape? Digestive ke?

    ReplyDelete
  25. murni >> w'salam.. biskut keju = cheese crackers.. yg bulat2 dn masin2 sket tu.. beli yg tak ada cream ya..

    ReplyDelete
  26. ok kak nor..he..he nnti saya cari..pagi=pagi tgok puding nie mengoda sungguh..

    ReplyDelete