f Secubit Garam: TELUR KUKUS SRI RAMPAI

N3 Terkini

Saturday, August 27, 2011

TELUR KUKUS SRI RAMPAI

ASSALAMUALAIKUM...

Kita buat quick update ya.. Tak banyak masa terluang bila hari raya makin tiba ni. Semestinya semua maklum kan.. so kita pergi kepada menu utk hari ni.. Telur Kukus Sri Rampai.


Pertama kali buat dulu, Telur Kukus Seri Rampai, resipi dari Chef Arm yg K.Nor amik kat web Try Masak. Kali ni ditambah sedikit bahan2 lain utk memberi rasa yg lebih enak. K.Nor tambah serbuk kari kedalam adunan telur tu, lagi sedap bila ada rasa kari2 ni kan. Kali ni K.Nor tak guna isi ayam tapi isi udang. Semestinya lagi sedap! hehe

TELUR KUKUS SRI RAMPAI
resipi : Chef Arm@TryMasak
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan:
6 biji telur 3 biji
2 biji bawang merah ~ dipotong dadu 1 bj bawang besar didadukan
2 biji cili merah ~ dipotong dadu 1 biji hiris
2 biji tomato ~ dipotong dadu 1biji
1 tangkai daun bawang ~ dihiris daun bawang + daun sup
1 sudu teh garam secukup rasa
1 sudu gula 1/2 sudu kecil
5 sudu makan minyak masak 2 sudu besar
isi udang dan sedikit chicken ball ~ dipotong kecil
1 sudu besar rempah kari

Cara:
Masukkan semua bahan ke dalam telur yang telah dipukul dan gaulkan semua bahan hingga sebati.
Kemudian masukkan ke dalam acuan yg disukai yg telah disapukan minyak (k.nor sapu butter) dan kukus dlm pengukus yg dah dipanaskan selama 5 - 7 minit. k.nor lebihkan masa mengukus kepada 10 min 
3. Apabila masak, boleh dihidangkan semasa panas bersama nasi.

*yg berwarna merah yg K.Nor buat...


4 comments:

  1. boleh cuba buat,tp x tau bila sbb ramadhan dah sampai phujungnya...

    ReplyDelete
  2. Sedapnya nampak telur kukus tu,macam kek pula nampaknya ya.Nor, kak Ros ucapkan selamat hari raya dan semuga gembira dipagi raya bersama sanak saudara ya.Hati-hati dijalan raya.

    ReplyDelete
  3. puan ros >> slmt hari raya gak dari nor ya.. :)

    ReplyDelete