f Secubit Garam: AIR SERAI BERLIMAU

N3 Terkini

Tuesday, August 2, 2011

AIR SERAI BERLIMAU

ASSALAMUALAIKUM..

Pernah minum air serai? Sedap kan.. wangi bau serai, K.Nor pun suka. Kalau tak pernah minum cer try sekali insyaallah nak lagi. Air serai ni bagus utk kesihatan diri kita sebenarnya. Air serai dikatakan dpt membantu proses penghadaman, melegakan sakit kepala, kekejangan otot dan K.Nor juga terbaca yg khasiat dlm serai ni boleh membunuh sel kanser dlm badan dgn meminumnya dgn kaedah yg betul (boleh baca kat SINI) Semua ni perlu diamalkan lah, bukannya dgn sekali minum jer boleh terus baik dr sakit2 yg kita alami tu.. Yg penting ikhtiar dan tawakkal kan. 


Utk serai ni K.Nor gabungkan serai dgn limau kasturi utk memberi rasa yg lebih sedap dan juga khasiat yg lebih bila kita minum. Air limau kasturi pun elok utk menjaga badan kan.. hehe  K.Nor buat dlm versi panas sbb K.Nor kurang suka air berais. Kalau nak minum versi sejuk bolehlah letak ketulan ais. Tapi seeloknya minumlah minuman panas dr minuman sejuk berais, tak la lemak2 dr hidangan yg kita makan tu cepat membeku dlm saluran darah. Lagipun kalau nak diet jgn la minum air berais sgt. Sebolehnya jauhkan minuman berais.

Jom tengok resipi Air Serai Berlimau yg simple jer ni dan selamat mencuba :)

AIR SERAI BERLIMAU
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1 batang serai (kalau serai yg kecik guna 2 btg)
1 biji limau kasturi
1/2 sudu besar gula ~ tambah jika nak lebih manis
250ml air panas mendidih

Cara:
Ketuk bahagian pangkal serai hingga pecah2.
Letakkan kedalam gelas dan masukkan gula.
Tuang air panas mendidih dan kacau gula menggunakan serai.
Biarkan hingga suam2 panas (boleh diminum) dan perahkan limau kasturi.
Kacau dan sedia utk diminum.

29 comments:

  1. jemput ke blog usahawan muda. http://biznesshoppe.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Salam Nor...
    Salam Ramadan buat Nor n family :)

    Mama mmg tak pernah minum air serai lagi tapi kalau perut sebu mama selalu jgk minum air halia .... Ni mesti bau wangi lagi ngan limau kasturi. Nk cuba lah :P

    ReplyDelete
  3. kak nor..selamat berpuasa..macam terbau je wangi air tu..mintak resipi nasi kari ayam ye kak

    ReplyDelete
  4. mas tak pernah minum lagi air gini..
    bagus untuk kesihatan yerk kak nor...
    boleh try nanti....

    ReplyDelete
  5. aslmkum kak.. tentu rasa segar bila minum air ni kak.. nk cuba jugak la.. tq kak nor

    ReplyDelete
  6. gulppp... nyamannya dpt minum air berkhasiat ni... nk try lah esok... hrni dh kenyang minum teh-o panas...

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Nor...Sue tak pernah rasa air ni..Tapi kalau elok tuk kesihatan..Sue pun nak try juga lah..Ngeeee

    ReplyDelete
  8. tak pernah minum air serai..boleh cer cuba ni..hehe

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum..

    usahawan muda >> terima kasih sudi singgah

    mama hawa >> kalau sebu perut mmg bagus minum air halia sbb halia boleh bg angin2 tu keluar.. tp kalau time puasa ni tau2 aje la mama, nak solat tarawih berjemaah payah kalau main nak menembak jer.. hehhe

    air ni bagus utk lawas buang bahan buangan hehe

    suri >> slmt berpuasa gak dr k.nor.. silakan copy.. try la air ni suri, nak2 kalau jenis yg payah nak uk uk.. :)

    mas >> insyaallah bagus mas, try la :)

    ReplyDelete
  10. zana >> alhamdulillah.. mmg segar tp sebolehnya minum yg panas suam la.. kalau nak minum yg sejuk pun boleh gak tp better yg panas :)

    gee >> bagus2 minum air panas dr minum air berais :)

    sue >> try la sue, tp bukannya berkesan dgn sekali minum jer.. kena amalkan.. :)

    nadia >> try la nadia, sedap, wangi serai dn rasa jus limau kasturi tu, tak per manis2 sgt, sekadar manis lite2 jer.. try la ya..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum akak...
    ermmm... sesuatu yg baru bg diana... x perna lg minum air serai nie... sedap ek rasanya akak? boleh cuba nnt nie

    ReplyDelete
  12. salam kak nor.. harus cuba nanti tambah ada seraio fresh mak kirimkan tu.. nampak sungguh menarik kak

    ReplyDelete
  13. salam Ramadhan kak. belum pernah cuba lagi air serai ni..nak kena cuba jugak nnt.

    Kak, singgah amik card yer.

    ReplyDelete
  14. Salam kak! wwwooooo! tak pernah minum air serai! hihihi...kalau bau bau an serai suke, ni bagus niii kalau minum time puasa yer kak, perut dah masuk angin byk sgt kan kan :D

    ReplyDelete
  15. Tq. petua awek muda kak nor nih. Kak nor nak joinlah program Jom Menimbang kak nor. hehehe nak target kuruskan badan yg obesiti ini.nati dah abis tempoh program baru nak ckp berat asal dan berat terkini. nak ckp skrg terlalu berat utk dinyatakan.hehehe LOOMOT

    ReplyDelete
  16. hohoho... leh kurus eh camni kak... nak try nanti... heeee

    ReplyDelete
  17. diana >> w'salam .. sedap bg tekak akak dgn abg.. mmg suka dgn rasa dan aromanya .. try la.. mudah jer tu

    ita >> wah dpt serai dr kg.. slmt mencuba ya ita :)

    tun >> jom pakat cuba

    ReplyDelete
  18. ika >> yep mmg wangi bau serai, dan rasa masam2 sket dr limau kasturi tu.. sedap tau :)

    loomot >> kalau nak join kena cakap dulu berapa berat dr awal. kalau nak beritau keputusan akhir tu bukan dikatakan join.. kalau gitu kena simpan sendiri jer la timbangan tu.. org lain yg join cakap awal2 kan..

    ana >> try la ana.. minum time suam2 panas.. guna serai baru sket lagi syok :)

    ReplyDelete
  19. ha-izmel@yahoo.comAugust 4, 2011 at 9:12 AM

    salam k.nor,
    kita ada emel kat k.nor 3 hari yg lepas, k.nor tak reply pun
    huk huk huk :'(

    ReplyDelete
  20. ha-izmel >> salam.. k.nor dah reply semua email.. dan baru jer check balik mmg tak ada satu pun email yg tk berbalas.. boleh tahu guna guna email mana? tak ada pun email dr ha-izmel ni.. dah check dlm kotak spam pun tak ada..

    ReplyDelete
  21. ha-izmel >> ada2.. dah jumpa ada dlm kotak spam .. atas nama zaleha kan.. bukan 2 hari lepas. kalau 3 hari lepas hari isnin, tp yg k.nor check ni hari selasa hantar kan.. email dr ha masuk direct ke kotak spam

    ReplyDelete
  22. ha_izmel@yahoo.comAugust 4, 2011 at 10:34 AM

    ye ah tu k.nor.. saloh ah tu, wase cam isnin sent, haha..

    baca doh emel yg k.nor jwb tu, tq byk2 ye, tp ha ada tanya lagi tu :)harap sudilah jawab ye.. hihi

    ReplyDelete
  23. assalammuailaikum wbt..

    sya biasa minum barli lemon (pans2 suam) tpi air serai berlimau never.. sooo interesting..nk try lar sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam linda.. barli bagus utk menyejukkan badan nak2 kalau panas badan.. juga bagus utk mencuci buah pinggang terutamanya dr mendapan/kesan ubatan yg kita makan.. dan lemon pun ada kelebihannya yg tersendiri kan.. begitu gak air serai.. cuba la ya..

      Delete
  24. Gula putih mengurangkan imuniti badan, gunakan madu akan menambah keberkesanan herba tapi airnya tidak boleh terlalu panas atau gunakan gula perang

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ... mekasih atas info/tips tu ya.. :)

      Delete
  25. kena try ni, tapi sebagai pesakit kanser payudara saya tak campur gula la nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau gantikan dgn sesudu kecil madu pun ok.. selain tu boleh juga cuba makan biji aprikot yg dh dikeringkan.. katanya bagus utk pesakit kanser.. minum jus durian belanda pun ok.. kita ikhtiar, hanya DIA yg menyembuhkan.. insyaallah..

      Delete
  26. Insyaallah nak bagi cuba pada mama .... suapaya dengan ikhtiar ini menjadi asbab untuk beliau sembuh ...insya ALLAH

    ReplyDelete