f Secubit Garam: TELUR IKAN GORENG KUNYIT II

N3 Terkini

Sunday, August 14, 2011

TELUR IKAN GORENG KUNYIT II

ASSALAMUALAIKUM..

Taip.. taip.. .......... delete.... Taip lagi.... dah siap dua baris... ermmmmm........ delete lagi...  ermmmmmmm......... mana la idea nak ngarang ni ya....  Idea duk shopping baju raya kut.. tak balik2 lagi nih... Mood merudum.. dah plan dari minggu lepas nak ajak org tu gi shopping barang sket tup2 dia lupa. Bila tanya, ada kerja lak.. ermmmm.......... sabo jer la.... Last2 godek tu, godek ni kat dapur.. Macam2 benda dah digodek.. ni nak lepaking kejap utk masukkan entri ni. Pastu ada benda lagi nak kena settle.. Wahhh manyak fenat ini hari oooo...  ehhhhhhh... dah jadi karangan gak ya.. hehehee... 


Ok berbalik pd menu sampingan berbuka semalam. K.Nor goreng telur ikan ni, menu febret ler kalau bab telur ikan. Pantang nampak org jual telur ikan fresh kat pasar. Tapi kali ni bila time goreng nampak cam tak fresh sangat la pulak. Hancur jer bila goreng tu.. Tak per la.. masuk mulut hancur gak kan.. masuk dalam sinun lagi la hancur lumat hehehe..

Jom tengok resipi simple Telur Ikan Goreng Kunyit versi II ni. Yg ni ada penambahan sket dari versi I. K.Nor tambah serbuk cili kasar utk upkan rasa pedas2 tu..

TELUR IKAN GORENG KUNYIT II
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
300gm telur ikan ~ bersihkan dan toskan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh kunyit serbuk
1 labu bawang besar ~ dihiris bulat
2 ulas bawang putih ~ dihiris nipis
2 biji cili merah/hijau ~ dipotong serong
2 tangkai daun kari
1/2 sudu besar serbuk cili kasar
Cara:
Gaul telur dgn garam dan serbuk kunyit.
Panaskan sedikit minyak dan goreng telur ikan hingga masak/garing.
Masukkan kesemua bahan2 lain dan goreng sekejap.
Angkat dan hidangkan dgn nasi panas.

17 comments:

  1. kak nor...klu letak cajun..
    lagi best tu kak....
    mas tengok jerk telur ikan tu klu mak mas masak kat kg..
    ayah ngan adik2...gemar sangat telur ikan...

    ReplyDelete
  2. nor..peveret akak ni..nasib baik semalam dah goreng ni..kalau tak sure ari ni meleleh air liur tengok gambar telur ikan ni..

    ReplyDelete
  3. sedapnya kalu mkn telor ikan tu ngan nasi panas... meratah pon sodap kan...

    ReplyDelete
  4. Salam Nor cayang. Nasib kita pun tak lama dulu mkn telur ikan msk cam gini, kalau tak sure teringin nonggeng2 sbb best sgt ler lauk ni. Ooo Nor letak daun kari ya, ok2, next time kita pun nak cuba gak.

    ReplyDelete
  5. kak goreng telur tu tak meletup ke..masa bujang dulu penah sekali terai goreng sekali meletup abis dapo penuh kat dinding telur ikan tu meletup..trauma tau smp skrg org kata sesuai masak berkuah je huhu padahal teringin n suka makan telur ikan tp dh jd tak berani nk masaknya.

    ReplyDelete
  6. salam nor betul kata cik puan nurul ilah pun pernha masa sekolah goreng telur ikan habis tangan kena bom minyak sampai sekarang ada bekas di tangan kanan huhuu..tapi ilah suka makan masak kari nenek ilah masak sedap la nor...

    ReplyDelete
  7. hmmm...k.nor..fav. leen ni...nyummy2

    ReplyDelete
  8. sedapnya kaknor..fav saya ni..makan ratah2 je....huwaa dah berkurun tak makan..sini susah nak dpt telor ikan nih...huhuhu

    ReplyDelete
  9. Salam kak nor..sedapnyer telur ikan ni..mak mentua mieza cukup suka dgn telur ikan..dulu tak penah makan tp bila kawin dgn anak dia terus berkenan kt telur ikan :)

    ReplyDelete
  10. Teringin lak kak cek nak makan telur ikan...lama bebeno rasanya tak makan...sedapnya...:)

    ReplyDelete
  11. kak nor!!!... batu belah batu bertangkup, tangkup la aku telanlah aku, aku kempunan telo ikan goreng kunyitttt... huhuhuhu... sedap kakkkkk...

    ReplyDelete
  12. dappnyeee telur ikan kak nor..kite setahun doh dok makan telur ikan esp telur ikan tenggiri...huhu kalo duk kemaman....musti makan telur ikan ni tiap2 minggu huhuhuhuh

    ReplyDelete
  13. mas >> iya la mas.. lupa tang cajun.. kalau letak mesti lg best kan :)

    k.erna >> owhh k.erna dah buat ya.. sedap kan masakan telur ikan.. pebret nor gak ni :)

    gee >> yer betul! mmg syok :)

    alongroz >> w'salam along.. haa.. letak daun kari lagi syok along, wangi jer bau daun tu.. cuba laong letak cilipadi lak.. lagi menyengat :)

    ReplyDelete
  14. cik puan nurul & ilah >> alhamdulillah.. setakat ni tak pernah lagi meletup bila k.nor goreng telur ikan. apa kata sebelum goreng tu, cuba pecahkan sket telur ikan tu. mungkin sbb telur tu padat sgt tu yg jd meletup. tak pun, tutup kuali dgn penutup, masa masukkan telur ikan biarkan sekejap baru gaul2 dia..

    leen >> sama la leen :)

    Q >> kat sini mudah jer tp kadang tu jarang dpt yg fresh.. bila nampak jer yg fresh terus kena sambar kan.. hee

    ReplyDelete
  15. mieza >> mmg sedap mieza.. dpt lauk gini tak payah dah lauk lain.. kena dgn nasi panas2.. ermmm enak sih.. :)

    k.cek >> owhh k.cek pun suka gak ya.. sedap kan :)

    ana >> hihihiii.. kat mana lagi ada batu belah batu bertangkup tu ana? kat batu pahat ada ke? hehee

    saba >> takper.. tak lama lagi dah nak balik kemaman kan.. pulun puas2 nanti :)

    ReplyDelete
  16. Salam kak! lambat dtg nii ada telor ikan lagi ta?? nak makan niii hihihi.... daun kari kita dah sampai tp separih hijau separuh kering tapi kita belasah jerrr letak dlm freezer :D kot2 ada bau jugak kan kan :D

    ReplyDelete
  17. ika >> wahh parcel dah sampai!! banyak la projek lepas ni ya.. simpan jer kering pun.. dpt gak bau tu nanti .. telur ikan dah abis la.. lambat! :)

    ReplyDelete