f Secubit Garam: MAKARONI GORENG BEREMPAH PEDAS

N3 Terkini

Thursday, August 11, 2011

MAKARONI GORENG BEREMPAH PEDAS

ASSALAMUALAIKUM...


Tak mo long2 talk, nak short2 talk jer.. boleh kan... Kebizian sket arini... Layan jer menu berbuka semalam, kali ni melayan selera anak dara pulak. Kena adil la kan... Tapi tak per sbb menu ni menu kegemaran si tukang masak jugak hehe..


MAKARONI GORENG PEDAS BEREMPAH
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 cawan makaroni ~ k.nor guna jenis shell
1 cawan daging cincang ~ boleh guna isi ayam
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 labu bawang besar *
1 biji tomato (besar) *
1/3 biji capsicum merah *
1/3 biji capsicum hijau * 
(* dipotong dadu)
1/2 batang carrot ~ disagat

1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk cili kasar
1/2 sudu besar cajun
2 sudu besar sos cili
1 cawan air rebusan makaroni
1 biji telur ~ dipukul sedikit
garam
sedikit gula
daun sup ~ dihiris
minyak

Cara:
Rebus makaroni sehingga lembut dan toskan. (Asingkan 1 cawan air rebusan)
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan daging cincang dan masak hingga daging bertukar warna.
Masukkan tomato, carrot, capsicum merah dan hijau dan goreng seketika.
Masukkan pula serbuk lada hitam, serbuk cili kasar, cajun, sos cili, garam dan sedikit gula jika suka.
Masak hingga tumisan berbau wangi dan alihkan bahan2 ketepi kuali dan masukkan telur.
Biarkan telur masak sedikit lepas tu kacau hingga menjadi seperti scramble egg.
Masukkan makaroni dan juga air rebusan tadi (tujuan dimasukkan air adalah utk menghasilkan makaroni yg sedikit basah dan tidak terlalu kering.. boleh skip jika lebih suka makaroni yg kering)
Kacau goreng lagi sekejap dan bolehlah dihidangkan dlm pinggan.
Taburkan daun saderi sebelum dihidangkan.



24 comments:

  1. Salam Nor...waah ni la macaroni cakap semlm eh...menyelerakan...Ummi pun x wat lg goreng2 pasta sjak ramadhan nih...nnt leh masak :)

    ReplyDelete
  2. Salam Nor...
    Meriah berbuka kat umah Nor ya....

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak...yang ni Tun belum cuba lagi..mesti sedap kan kak..

    ReplyDelete
  4. Kak Nor.... Meriah tak hingat.... Sedapnyer pedas2 ni.... Cap 2 jempol ni kak...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum K.Nor,
    arini nak masak mcm nilah...anak yatie suka pasta2 mcm ni..tapi biasanya mkn dngn sos spaghetti jek, kdng2 yatie goreng mcm mee goreng...arini nak start gunakan rempah Cajun yg terhangat di pasaran skrng ni...siapa dutanya kan....akakku cayang....hehehehe jngn mareeee eehhh...menyelerakan pasta akak tu...

    ReplyDelete
  6. pasta dh bentuk kerang kan kak, ni kalo letak rencah kerang ok gak kan2... heeee

    ReplyDelete
  7. kak norrrr....betul2 menyelerakan nih...pas ni tunaikan permintaan lieza nak makan nasi kari ayam lak tau... hehehe... ngengada jer bunyinya kan...

    ReplyDelete
  8. Bila la kak cek nak cuba buat ni...sedapnya...boring gak hari2 makan nasi...

    ReplyDelete
  9. tun nk try masak yg macaroni nyer style pulak!! weeeee~~~

    ReplyDelete
  10. kak nor....
    teringat angel hair yg sedapp tu....
    mas makaroni kureng sikit la....

    ReplyDelete
  11. kak nor, email kak nor xdpt balas lah.Ada problem server. xkisah pun xdpt join.haritu kak nor ajak jual mahal. hehehe. gud luck la kak nor. i follow dari jauh. LOOMOT

    ReplyDelete
  12. k.nor, lapar!! nak seperiuk boleh? so that hari ni takyah nak masak for berbuka.. hehehe.. melampau tak? malas sungguh nak masak hari ni :(

    ReplyDelete
  13. kak nor nak tanya,cajun tu ape?

    ReplyDelete
  14. nor..sedapnya..baru buat hari tu..rasa nak buat lagi ni.

    ReplyDelete
  15. selamat ptg kak nor...

    mcm tau2 je k.nor lia mmg t'ingin nak buat makaroni grg,dah 2-3 hari ni mmg dok ingat kat makaroni grg jer...

    copy resepi ye kak....

    p.s:arini buka apa k.nor??

    ReplyDelete
  16. 88 org visitors kak nor skrang ni..x klu nk tgk menu sedap2 puasa ni atau bila2 sj klik je secubit garam..mcm2 ada..:) pasta tu betul2 menyelerakan...lapar! :)))

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum..

    ummi >> w'salam.. try la.. kut2 kena dgn selera ummi sekeluarga..

    ita >> w'salam.. biasa2 jer ni ita.. :)

    tun >> kalau nak bg anak2 makan kena kurangkan lada hitam dan cili serbuk tu ya.. sbb mmg pedas ni..

    iza >> mmg meriah dan mmg pedas.. try la.. iza kan antu pedas :)

    ReplyDelete
  18. yatie >> hehheeh.. nanti nak claim bonus jd duta cajun, boleh belanja utk raya kan.. hehe

    ana >> ikut suka ana la ya.. jgn letak wahid dh dalam tu.. hehe

    lieza >> ish.. ish.. ngada2 nya dia.. hehehehe.. tak leh nak layan request lieza sbb dah buat nasi ayam baru2 ni :)

    k.cek >> betul2.. sesekali kena ubah selera gak kan :)

    ReplyDelete
  19. tun >> slmt menggodek tun :)

    mas >> tk per mas, buat yg angel hair pun sedap kalau mas tak suka versi makaroni :)

    loomot >> ok tq

    shidah >> uikk.... satu periuk!! meh periuk dan segala rencah dan bahan2 tu.. k.nor tulun goreng jer , aci tak? haha

    ReplyDelete
  20. anon >> plese tinggalkan nama ya.. dah siap tulis kat atas komen box ni.. senang nak jawab kalau ada nama..

    tengok kat sini http://www.secubitgaramnor67.com/2011/06/cendawan-goreng-berempah-cajun.html

    k.erna >> alhamdulillah.. k.erna sekeluarga mmg dh jatuh hati dgn resipi ni kan.. mekasih kak :)

    lia >> ehh bukan ke lia ada cakap dlm mimpi k.nor smlm? hehehe

    arini menu bubur la lia :)

    del >> alhamdulillah.. meriah SG di bulan puasa ni del.. :)

    ReplyDelete
  21. sedappp eeeeengghh...
    tak pe kak nor walaupun short talk.. asalkan ada talk..

    ReplyDelete
  22. izah >> mmg kena short2 talk jer la izah.. bz ngalahkan menteri kut ni.. huhu

    ReplyDelete
  23. masak makaroni ni semalam, jelly ngan puding..semua tengok resepi kat blog kak nor...best2...

    ReplyDelete
  24. kyo >> wahh seronok k.nor bila kyo buat juadah2 dr dapur k.nor ni.. mekasih ya..

    ReplyDelete