f Secubit Garam: NASI GORENG MENTEGA

N3 Terkini

Sunday, August 7, 2011

NASI GORENG MENTEGA

ASSALAMUALAIKUM..

Rasanya ok gak kan kalau K.Nor buat entri bisu mcm smlm. Sekadar beri salam dan terus tayang gambar dan resipi. Lagipun yg penting dlm satu2 post bagi blog masakan adalah gambar dan resipinya aje. Bab pot pet tu.. maklum aje lah.. nak mengarang satu hal.. kadang2 blurr, tak ada idea. Tambah lagi tuan rumah duk batuk jer, jadi bila batuk rasa tak nak cakap jer kan. Bila post entri rasa cam tak nak cakap gak (padahal bercakap guna jari jer hehe). Rasa nak diam ajer.. Rasanya tak ada bantahan kut kalau K.Nor teruskan entri bisu mcm semalam hehe


NASI GORENG MENTEGA
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan :
2 cawan beras ~ ditanak menjadi nasi
2 sudu besar butter
2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 btg kayu manis
3 kuntum cengkih
2 bj buah pelaga
1 biji telur ~ dikocok
3 - 5 bj cili api ~ dihiris
sedikit serbuk pati ayam
garam

Cara:
Panaskan mentega hingga cair dan tumis bawang putih, kayu manis, cengkih dan buah pelaga hingga wangi.
Masukkan nasi dan kacau hingga rata.
Alihkan nasi ke tepi kuali dan masukkan telur dan biarkan telur sedikit mengeras.
Kacau sekejap nasi bersama telur dan masukkan cili api dan juga garam secukup rasa.
Goreng sekejap sambil dikacau nasi hingga sebati.
Angkat dan hidangkan panas2 dgn lauk2 yg disukai (nak makan gitu saja pun boleh)


 Sup Telur Simple                                   Daging Goreng Halia &Minyak Bijan




13 comments:

  1. kak nor cayang..
    tak sihat ke...patut la senyapp jerk..
    moga akak cepat2 sembuh yerk....
    hmm..menyelerakan jerk nengok nasi tu..yummyyy.

    ReplyDelete
  2. Saya bantah yg arifff.. Sambil bawak sepanduk saya membantah wordless.. Ala kak nor.. Kurang rempah cajun kalau kak nor tak potpet.. Rasa tak leh focus pada menu.. Tak lengkap, mcm makan nasi ayam tak de ayam..eh bukan nasi ayam la kan. Lain lain.. Mcm makan nasi ayam tak de sambalnya.. Ikiki

    ReplyDelete
  3. Discover blogs, pics and videos you otherwise wouldn't have at http://kendrabing.com. Or submit your blog postings to be part of the big collection.

    ReplyDelete
  4. salam kaknor...saya ni tak pernah lagi masak nasi goreng mentega ni...hehehhe..padahal senang je nak buatnya...asyik lupa je tiap kali nak masak nasi goreng..hhehehe..makan nasi goreng dgn sup memang best....:)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum K.Nor,
    samalah kak, Yatie pun dok batuk ni, lepas sahur makan ubat batuk mcm nak terkeluar balik jek...tahankan je...tapi bila siang tu oklah..kalau tak makan ubat batuk,lagilah teruk...tak bestlah akak tak pot pet kat n3 tu..sesekali takpelah, jngn selalu eehhhh..tak beshhhhhhh....hehehehe..suka gak dngr celoteh akakku cayang niii..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum kak..
    Sue tak kisah..janji ada update n3 makanan..hehehhehee..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum kak. Saya budak baru belajar, mohon jalanx blog kak ya. Take care kak...minum air suam banyakx.

    ReplyDelete
  8. aslmkm kak nor..tak sihat yer..makan ubat cepat..

    ReplyDelete
  9. tulis-tulis lah sikit kak..
    kalau gambar ngan resepi je samalah macam baca buku resepi. xder kick.
    get well soon ya

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum.,..

    mas >> cuma batuk2 jer mas tp biasalah tak selesa sgt kan..

    izah >> hahahaaa... gelak sakan akak izah wehhh.. mentang2 la mek loyer.. siap bantahan pd yg arif tu.. sapa tok hakim tu ek? hahahhahah gelak akak baca tadi sampai terbatuk2 tau.. hahhaa

    yer la.. yer la.. nanti akak gi cari cajun 1 doz nak? hehe

    Q >> mmg senang sgt2 Q.. kat rumah ni ada sorang budak kalau makan nasi mesti nak berkuah.. tu yg kalau buat nasi goreng mesti nak ada kuah sup hehe

    yatie >> tu la kan.. batuk ni bukannya berkahak pun.. saja rasa lemas dada, cam geli2 tekak gitu.. nak tarawih pun payah apatah lg nak ngaji.. siang2 tak leh nak minum air, tu yg payah nak baik kan.. smoga kita berdua (eh dgn luqman sekali) segera sembuh.. amin...

    ReplyDelete
  11. sue >> insyaallah sue... tq :)

    manis >> mekasih manis sudi singgah.. silakan mencuba apa2 resipi dlm dapur tak seberapa ni..

    mekasih atas nasihat tu.. mmg saya suka amalkan minum air suam tp almaklum lah kan, siang2 tak leh nak minum :)

    ana >> insyaallah.. mekasih ana..

    kengkawan >> ok2.. insyaallah saya akan back to normal balik.. jgn boring dah la ya baca pot pet saya.. hehe

    tq .. :)

    ReplyDelete
  12. moga akak cepat sembuh yer... diana pun ngah selsema nie.. huhuu..
    akak.. wah buat entri bisu ker akak... x mau ler akak... hehehhee... dah seronok baca entri akak spt biasa.. hehehehe..;)
    nasi goreng mentega tu nampak sedap ngan gabungan lauk2 kat atas tu... bila dah abis cuti nnt boleh ler cuba resipi nasi goreng mentega akak nie kan..

    ReplyDelete
  13. diana >> amin.. mudah2an kita semua diberi kesihatan yg baik oleh Allah..

    hehe.. dah tak bisu dah diana.. dah back to normal :)

    ReplyDelete