f Secubit Garam: Daging Goreng Halia & Minyak Bijan

N3 Terkini

Friday, May 6, 2011

Daging Goreng Halia & Minyak Bijan

ASSALAMUALAIKUM..

Menu daging utk lunch hari ni. Menu yg ringkas tapi sedap dimakan dgn nasi putih panas2. Selamat Mencuba bg yg teringin nak cuba..




DAGING GORENG HALIA & MINYAK BIJAN
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
300 gm daging batang pinang ~ dihiris nipis
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar minyak bijan
~~~ * ~~~
1 biji bawang besar ~ dipotong baji
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1in halia muda ~ dihiris
1/3bj capsicum merah ~ dipotong panjang/dadu
1/3bj capsicum hijau ~ dipotong panjang/dadu
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar minyak bijan
sedikit air
sedikit garam
daun bawang ~ dipotong 1in
minyak secukupnya

Cara:
Perap daging seketika bersama tepung jagung dan 1 sudu besar minyak bijan.
Panaskan minyak dan goreng daging lebih kurang 1 min. Angkat dan ketepikan.
Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar.
Masukkan bawang putih dan goreng hingga kekuningan.
Masukkan bawang besar, halia dan capsicum. Goreng seketika.
Masukkan sos tiram, serbuk lada hitam, minyak bijan dan sedikit garam.
Goreng sekejap dan masukkan sedikit air (lebih kurang 1/4 cawan)
Masukkan daging yg dah digoreng tadi dan kacau.
Bila kuah hampir kering masukkan daun bawang.
Kacau seketika dan boleh lah dihidangkan panas2.





21 comments:

  1. Assalam kak nor,wlaupong nmpk smple,tapi mmg sodap daging msk gini..

    ReplyDelete
  2. Tengok pun dah terliur kalau bau aroma dia mesti tak tertahan jawabnya

    ReplyDelete
  3. Alahai!....lapo lagi....betul2 menggoda...pulak kita lum makan lagi...

    ReplyDelete
  4. salam K.nor..dah lama xbeli daging..sresepi yg simple tp nampak sedap!!

    ReplyDelete
  5. kalau masak mcm ni, sedap ratah2 gitew jek...tak sedar dah habis semangkuk...ekekekeke...

    ReplyDelete
  6. as-salam kak nor
    ady datang lagi ni...nak tengok DAGING GORENG HALIA & MINYAK BIJAN ni..nampak sedap ...blh cubalah ni...bahan2nye pun simple je..

    ReplyDelete
  7. Yuhuuuuuuuuu.. baru bali merayap :D beli daging lembu skrh dah tahu kedai jual daging halal yg dekat mcm2 ada!!! tp tak nmpk pulak paru ada ke tak :D tumpang makan sini! kita syg nak guna daging kita hihihi..

    ReplyDelete
  8. pia suka capsicum hijau,daging dan capsicum gadingan ideal

    ReplyDelete
  9. k.nor klau nak tau si wanie mmg suka minyak bijan..apa2 yg dia mkn pun mesti letak minyak bijan...nasi, mee, bihun..semua dia bubuh ;)

    ReplyDelete
  10. salam kak nor
    baru semalam saya mkn daging tp daging b/pepper+halia ..sedap betul tapi bkn saya masak , asben tapaukan dr rest mohd chan chinesse muslim ..sedappp .
    tu yg nmpk daging akak masak terus teringat kesedapannya hihi

    ReplyDelete
  11. sedapnya tengok daging tu kak nor....

    ReplyDelete
  12. w'pun ringkas yg penting sedap kan kak....

    suka lah tgk bentuk telo kat mee jawa kak nir tu...cantik! mcm syg pulak nak makan..hehehe...

    p.s: kak nor...tahniah yer sbb resepi akak terpilih masuk majalah jelita mei 2011....ampun n maaf sbb terlewat bagi ucapan....:D lia masih blm b'kesempatan membeli majalah jelita...insya'allah akan diusahakan dgn jayanya..amin...:D

    ReplyDelete
  13. salam kak nor...
    rindu banget dengan kak nor.. mcm lama je tak tinggalkan komen.. sibuk bebenor.. main terjah2 mana yg sempat je nak BW... nampak sedap daging tu walaupun simple tp mesti menyelerakan..

    ReplyDelete
  14. salam kak nor..saye suke daging masak camni..boh lade itam banyak2..puhlamak..ternagkat weyh..ehehe

    ReplyDelete
  15. salam kenal
    sy memang suka sgt resepi mcm ni..anak2 pun suka..

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum...

    zaliedana >> alhamdulillah.. sedap! :)

    sam >> yep, mmg wangi, dulu k.nor tak guna pun minyak bijan ni sbb org kata busuk.. padahal cukup mewangi kan masakan.. cuma jgn letak banyak sgt la..

    k.cek >> yer ke.. sian dia :)

    atie >> yep.. mmg k.nor buat stail simple jer ni.. mudah dan sedap.. insyaallah...

    ReplyDelete
  17. yatie >> betul3.. :)

    ady >> w'salam ady.. jemput masuk.. seploh kali sehari dtg pun tak per.. pintu tak berkunci :)

    yep, mmg simple jer kan.. k.nor suka buat yg simple, mudah sket org nak cuba kan..

    ijah >> wahhh senang la kalau gitu, tak yah order dgn driver van lg ya.. haippp .. yg dia ada tak nak guna ya... hehe

    pia >> betul tu.. kalau goreng daging letak capsicum mmg best kan.. :)

    ReplyDelete
  18. sofea >> oo yer ker... tp mmg best kan kalau masakan letak minyak bijan.. wangi jer

    jiejah >> rasanya k.nor pernah gi makan kat restoren tu.. kat taman melawati ke?

    mas >> alhamdulillah sedap, anak2 dan cik abg k.nor pun kata sedap gak :)

    lia >> mekasih lia.. takper lambat pun.. asal ada ingatkan dr lia buat k.nor..

    sedap mee jawa ni lia.. try la.. :)

    ReplyDelete
  19. ratna >> alhamdulillah.. ada jugak org merindui k.nor ya.. hehee.. mekasih.. :)

    noorsha >> yep.. mmg kalau letak lada hitam banyak sedap, hangat badan.. pastu mula la nak berbalas tembakan.. hehe

    nyanyisumyi >> terima kasih sudi singgah ya.. slmt kenal2 jugak dr k.nor.. cuba la.. hidangan ni simple jer.. insyaallah sedap..

    ReplyDelete
  20. salam..resepi menarik, tq berkongsi

    ReplyDelete
  21. SALAM PEKENALAN AKAK...MENARIK SUNGGUH RESIPI2 KAT SNI...IZINKAN SAYA CP RESEPI N GAMBAR YEK...

    ReplyDelete