f Secubit Garam: Laksa Sarawak.. Akhirnya!!

N3 Terkini

Thursday, May 19, 2011

Laksa Sarawak.. Akhirnya!!

ASSALAMUALAIKUM...

Fuhhh... Punya la lewat malam baru boleh post menu berbuka hari ni. Tuan rumah dah kekenyangan menghadap menu yg dah lama diidam2kan ni. Ramai ke yg duk nunggu n3 malam ni. Kesian pulak ya.. dari tadi duk tunggu tuan rumah hidangkan Laksa Sarawak ni.. hehe

Ni ha.. mengalahkan org sdg peknen sesekali terasa nih.. hehe Org tak peknen pun ada hari ngidam gak tau.. bukan org peknen jer yg ngidam. Nigam pun bukan yg mengarut sekadar ngidam nak makan Laksa Sarawak. Errrkkkk!!! Jgn pikir bukan2 ya.. Biarkan adik2 yg ligat buat production ya.. yg kakak2 ni cam K.Nor dan K.Nim tu kita org nak relek2 dah.. hehee.. Kan K.Nim kan.. ^____^


Sebut bab Laksa Sarawak ni, teringin nak makan tu makin menjadi2 sejak dua menjak sejak Mek Sue dan Dayang tayang Laksa Sarawaknya. Dah la sebelum ni Aisyah beberapa kali duk sebut, lama tak makan Laksa Sarawak. Memang terasa gak nak makan tapi kat Tganu ni mana ada org jual paste laksa ni. Nak buat sendiri heheheheheh... MMMMMMMMMMMMM... faham2 aje la ya... Nak jalan mudah jer haha...

Last2 ada org terror, dapat baca hasrat terpendam K.Nor dan Aisyah yg termengidam Laksa Sarawak. Dia dgn baik hatinya telah mengirim paste laksa Hj Manan! Seronok bukan main masa terima.. (padahal dah tau pong yg org tu nak kirim, masuk alamat dlm mimpi hihii) Tapi bila dah dapat paste, tukang masak pulak dilanda kebizian. Pastu Cik abg pulak duk outstation jer minggu ni.. Minggu depan K.Nor pulak yg outstation! hahaha.. yer la tu... Minggu depan adalah minggu yg teramat bz buat K.Nor. Rasa cam tak leh nak bernafas bila hitung satu persatu harinya... Mudah2an dipermudahkan segala urusan yg bakal dilakukan bermula esok sehinggalah Jumaat minggu depan.. amiiin....


Berbalik pd Laksa Sarawak ni, kalau nak tau resipi paste laksa boleh tengok kat rumah Dayang ni. Kat situ gak ada cara memasak Laksa Sarawak. Dan kat rumah Mek Mukah ni pun ada. yer la.. Org Sarawak katakan.. Dulu K.Nor pernah buat gak Laksa Sarawak tapi menggunakan resipi ALongRoz. Kali ni K.Nor masak ikut cara Dayang. Rasanya sama jer dgn resipi Hasue tu. Dan sama gak dgn resipi kat belakang pack paste laksa Hj Manan. Untuk sambal tu K.Nor guna resipi Sambal Udang Kering dari rumah Dayang. Alhamdulillah... sedap sungguh masa duk hadap Laksa Sarawak tadi. Rasanya lebih sedap dari Laksa Sarawak kat SR hehe.. Mungkin sbb pengirim paste ni mengirim dgn rasa kasih dan sayangnya sekali kat K.Nor kan.. mekasih dear.. U know who u r ... Lap u always hehe...


22 comments:

  1. k.nor, camne rasa laksa sarawak? x penah mkn lg stkt ni. laksanya tu bihun la?

    ReplyDelete
  2. Amin... moga2 d permudahkan segala urusan yer akak...
    memalam2 nie singgah dapur akak... memang x dapat kata apa2 dah tau... berbunyi perut nie terus... lapaaar tgk laksa s'wak akak tu.... nmpk sedaaaap tu akak....

    ReplyDelete
  3. Tak pernah rasa lagi laksa Sarawak ni.Macam mana rasanya?

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum..

    ina & nieda >> mula2 rasa cam kuat jer rempah dia.. cam rempah org bersalin.. pastu bila dah masuk santan.. rasa dan bau makin sedap.. bila nak makan tu, kena ada sambal/ sambal belacan cam hasue buat tu. pastu perah limau kasturi/nipis.. teramat la sedapnya.. kuah tu k.nor tak suka buat pekat sgt.. jd k.nor kurangkan sket santan.. baru sedap :)

    diana >> aminnn mekasih diana :)

    meh la diana, nak merasa ya.. k.nor panaskan balik kuah :)

    ReplyDelete
  5. kak nor.. kita dtg bawa mangkuk tingkat ni nak minta laksa serawak sket.. tak pernah rasa lagi ni lagu mano rasanya.. pasti sedapkan..

    ReplyDelete
  6. kak noooor..my feveret niiih! ptg esok nak buat jgk!! tak tahan dah nengoknya.
    1st time bwak utk mkn2 kat skolah, rmai yg tak tahan baunya.. kata cam rempah org bru lepas b'salin lah, rempahnya mcm kuat sgt baunya lah.. tp bila dah rasa, duk tanya2 plk bila nak buat lg hehe

    ReplyDelete
  7. Wahhhhh...sedapnya kak Nor....Menggiurkan ni...

    ReplyDelete
  8. awal2 pg lg dh singgah jap ke rmh kak nor...akhirnya sampai gak laksa srwk kat sini kan kak...hehe

    my SIL pun baru pandai mkn laksa srwk ni. mula2 dia x brp suke bau rempah org b'salin tu tp lps dia try sekali, dia terus fall in love... asal dtg umh dyg jer mtk buatkan laksa ni..tp tengoklah gak kalo ade stok...hehe

    ReplyDelete
  9. akak..mas selalu beli jer...
    tak pernah try buat lagi...kikikiki
    jadi malas lak nak buat sebab jiran mas berniaga, ada jual laksa sarawak sekali....mee kolok dia pun sedapp tau..

    ReplyDelete
  10. errrrr... tak de ke org yang ada kasih sayang nak post kat saya rempah laksa hj manan kak nor? huwaaa....

    semangkuk!!!

    ReplyDelete
  11. salam kak nor lama dah teringin nak makan dan nak buat tp tak ada kesempatanlagi....boleh tak nak minta kak nor tolong buat kan :)

    ReplyDelete
  12. As'salam Nor

    mengelat lah macam ni, dok makan sampai habis tak tinggal sikit pun...hehehe ct suka laksa2 ni termasuk lah laksa sarawak ni. dulu memang tak pernah makan, tapi bila sekali dah merasa memang sedap, keharuman rempah dia tu yang sangat sedap. Nak buat malasssss.. hehehe

    ReplyDelete
  13. ooo... inilah dia juadah berbuka semalam ye....... sedapnyer kak...

    baru sekali sy masak & merasa laksa sarawak ni.. itupun kirim kat kazen yg nak gi sarawak... walaupun bau & rasa rempah 'bersalin'nya kuat.. tapi pada saya masih boleh diterima & sedap!! (tekak sy mmg semua benda pun boleh terima.. kecuali ikan patin tempoyak.. hahaha..)

    ReplyDelete
  14. Assalam nor,
    bilalah dapat merasa laksa sarawak ni ya..heheh..kena buat pastenya sendirilah nampak gaya tu kan..kalau nak rasa....kita telan air liur ajelah tengok ni..

    ReplyDelete
  15. sedapnya kak kalau la boleh courier:)

    ReplyDelete
  16. Emmm..bestnya.Dah meleleh liur dah nie...Yang best tu ...bahan2 yang kat atas tu...hehehe

    ReplyDelete
  17. Kak Nor akhirnya.....ari tu masa kt sarawak sempat lee beli pes Hj Manan niii tp asyik terperuk lam fridge jee..tak tahu bila tahun nak try wat..nii dah terliukniii lehhh laaa try weekend niii.....hehhhhh
    sedapnya akak!!!

    ReplyDelete
  18. yani >> bagi org yg tak pernah makan mmg rasa pelik sket laksa ni sbb bau rempah dia tu.. tapi bila dah ngap mmg sedap! pedas, masam dan berempah.. :)

    atie >> betul tu.. dah makan insyaallah berselera kan..

    naz >> alhamdulillah.. mmg sedap :)

    dayang >> sama la dgn k.nor mula2 makan mmg rasa semacam jer.. lama2 makin sedap :)

    mas >> ngelat betul makcik nih.. gi try buat sendiri mas, lagi sedap :)

    ReplyDelete
  19. izah >> aikkk kan dah makan balik kg baru2 ni :)

    lina >> mudah jer nak buat ni lina, tambah lagi kalau ada paste hj manan tu .. kejap jer tak payah mana pun.. try la cari rempah tu

    CT >> kat sini tak jumpa lg org jual laksa ni kalau kat SR ada lah tp tak syedap :)

    ratna >> psst! k.nor pun kurang suka gak masak tempoyak.. sama dgn anak2.. cik abg jer suka :)

    ayu >> try la resipi paste dayang tu.. dah ada paste mudah la nak buat

    mimi >> courier dlm mimpi boleh kut :)

    ina >> betul tu.. kalau tak cukup bahan tak syok gak layan laksa ni..

    sue >> jom melaksa sue :)

    ReplyDelete
  20. uwaaaa tak pernah rasa ni laksa sarawak....kalau dtng umah akak tetap nak rasa laksa terengganu..kalau dtng sarawak baru makan laksa ni...rasanya suruh Hasue buatkan leh tak....ekekekeke..

    ReplyDelete
  21. astaga..ini lagi lahh bikin x sedap badan aku nih...nak nak je rasanya melompat kesana untuk mengkidnap barang semangkuk dua

    ReplyDelete
  22. yummy2,lame tak pekena ni :)

    waaa kakak,rajin roll kan telur tu,ctk

    ReplyDelete