f Secubit Garam: Cheesy Pancake

N3 Terkini

Saturday, May 7, 2011

Cheesy Pancake

ASSALAMUALAIKUM...

Bersiaran awal sket pagi ni, ada urusan yg perlu diselesaikan. Mungkin tak ada show menu lunch kut. Layan menu breakfast ajer dulu buat masa ni ya..


Resipi asal dari Pancake Hajar, pancake yg sentiasa menjadi idaman anak2. K.Nor olah dengan mencampurkan slice cheese. Alhamdulillah.. lebih enak sbb lemak2 cheese tu kan. Mana la tak sedap kalau letak cheese.. Lemak2 pun bersorak gembira ada penambahan member baru dlm badan.. hehe

CHEESY PANCAKE
resipi : K.Nor@SecubitGaram

3 sudu besar butter
2 keping slice cheese
1 bj telur (k.nor guna saiz A)
1 2/3 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula castor
1 cawan susu segar (boleh guna susu tepung yg dibancuh dgn air)
secubit garam


Cairkan butter dan masukkan cheese. Padamkan api.
Kacau sehingga cheese cair.
Campurkan semua bahan kedalam sebuah mangkuk dan gaul hingga sebati.
Boleh guna blender atau guna balloon whisk jer.
Biarkan selama 10 minit.
Goreng dlm frying pan hingga masak.


* adunan ni mmg nampak pekat skit, tp lembut dan gebus jer hasil dia nanti
kalau nak tambah air skit pun tak per, tp jangan banyak, nanti cair. kalau cair pancake kita jd nipis jer, tak cantik.

* frying pan hendaklah dipanaskan dgn api sederhana dan sebolehnya jgn disapu butter/minyak. Ini akan menghasilkan permukaan yg masaknya bertompok2. Kalau bimbang adunan melekat di pan, panaskan pan dan letakkan sedikit minyak/butter kemudian amik kitchen paper dan lap, supaya kesan minyak tidak terlalu banyak.



13 comments:

  1. as-salam kak nor
    menawannya pancake tu..terliur tengok...anak2 mesti suka ni.. ada cheesy..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Nor,

    Wah ada pancake kat sini...dh lama knur tak buat pancake untuk anak2..kak nur tk reti sangat nk mkn pancake nie...maalum tekak org lama...hehe...usia 40+ kira org lama lah Nor kan? Hahaha....

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikin
    salam sejahtera
    cantik le pancake akk tu molek je rata pemukaannya
    pernah buat tapi x le serata yg akk punya ni..

    ReplyDelete
  4. Wow!....ada pancake gebu kat sini...leh kak cek mintak sekeping...:)

    ReplyDelete
  5. morning kak nor ^^
    omeynyer pancake kak nor.. tun bekfes pancake gak arini. tp pesal xjd omey camni ye?? xpe2..berusaha lg! =)

    ReplyDelete
  6. bleh x nk guna cream cheese? stok slice cheese dh abes la...mcm menyelerakan betol la...

    ReplyDelete
  7. tuan rumah tak de...bawa lari pancake sepinggan..he..he...

    ReplyDelete
  8. wahhh..pancake letak cheese...nnt sy nk cube buat lah..ritu dh cube buat pancake pisang...heehehh...

    thnx k.nor for dat info..nnt sy p cari kt midvalley..thnx gak singgah blog sy...=))

    ReplyDelete
  9. waalaikumussalam kak nor..
    hari ni gi jenjalan ke?
    mmg nampak cantik je pancake kak nor tuh...leh try buh cheese gak laa pasnih..hehe..kalo buh cc lg laa cheesy kot ek kak..cuma ia mhl laa kot kosnya..

    ptg nih lepak umah akak jelah..xde org kat umah sng nak selongkar dapo..ekeke

    ReplyDelete
  10. nampak sedap.. nak kena try nih.. hihi...

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum..

    ady >> yep, anak2 k.nor lagi suka yg ni dr yg biasa sbb ada tambahan lemak cheese tu :)

    k.nur >> tak per k.nur, lama pun lama la.. nor pun dah 40+ gak.. hehe

    sheila >> kena pandai main api masa masak tu.. api tak leh terlalu kuat dan tak leh terlalu slow.. biar sedang2.. pastu jgn letak minyak atau butter banyak nanti jadi tompok2 permukaan pancake

    k.cek >> sori la k.cek.. semua dah selamat :)

    tun >> tun baca balik kat n3 dan komen yg k.nor reply ke sheila tu.. dr tu boleh tau kaedah masak pancake utk cantik permukaannya..

    ReplyDelete
  12. nuwairani >> insyaallah boleh..

    mas >> haip!! amik pancake aje dah la.. letak balik pinggan tu :)

    nazrah >> mekasih :)

    soo hae da >> semoga jumpa dgn yg dicari ya.. :)

    sue >> bukan gi jalan2 makan angin sue, tp keluar atas urusan famili sket :)

    selongkar elok2 ya.. jgn lupa kemas balik :)

    mirza >> mmg lagi sedap dari pancake biasa sbb ada cheese dlm tu .. try la..

    ReplyDelete