f Secubit Garam: Puding Balqis

N3 Terkini

Thursday, May 5, 2011

Puding Balqis

ASSALAMUALAIKUM...

Sehari dua ni tak ada tayangan amal menu lunch kan. Ni kes tukang masak masak yg ringkas2 aje utk anak2. Biasa lah.. kalau Cik abg tak ada, masak yg ringkas, yg mudah aje la utk dia org ni.. Jadi kita layan menu petang dah la ya.. Dessert yg dah lama tak buat ni. Ni pun kes geng2 blogger lain sana sini sinun duk tayang Puding Balqis. Terasa nak buat gak la.. lagi pun projek 2 in 1 ni. Agak2 projek apa tu ya..


Sebelum tu, layan gambar Puding Balqis yg ni dulu. Acuan ni diterbangkan jauh dari Japan. Kalau ikutkan acuan ni utk bentukkan nasi tp atas kreativiti kita la kan, guna aje sesuka hati. Jangan campak dalam cik tong sudah.. Sayang ni, barang pemberian org jauh yg dah tak jauh ni.. hehe.. Hai cikgi.. sejak balik ni, tenggelam timbul aje ya. Bila la nak gi terjah rumah cikgi nun.. ^___^


Haa... ni la dia.. projek 2 in 1... Projek memuding dan projek memecah dara silicon mould yg menjadi idaman hati ni. Sangat2 senang kalau buat puding atau agar2 bila menggunakan SM. Mudah amat nak keluarkan puding yg kita buat tu. Tak perlu cungkil, tak perlu jolok2.. tarik2 jer bahagian tepi acuan tu, insyaallah ia lekang dr puding atau agar2 yg dihasilkan.. Mekasih ya pemberi baik hati yg hadiahkan K.Nor SM ni ya.. mmmmmmmmuuuah!! Cayang dia .. :)

Cun tak?
Sengaja diberikan sentuhan kaler lain dr yg sebelum ni sbb duk tengok situ sini semua dgn kaler kuning dan hijau.. hehe

Bagi yg dah mencuba Puding Balqis ni, tentu dah tau keenakkan puding ni kan. Lembut, tekstur yg halus (macam makan sponge hehe) dan manisnya sedang2 jer. Biasalah kan, tuan resipi tak suka manis2, jadi resipi dia pun tak manis meleting la..hehe.. Jom la mencuba Puding Balqis ni bagi yg belum mencuba dan bagi yg dah mencuba tu, terima kasih ya...


PUDING BALQIS
resipi : K.Nor@SecubitGaram

1 paket agar2 serbuk (10gm)
450ml air
150ml susu cair
2 biji telur gred A
5 sudu besar gula pasir
3 sudu besar butter
1 sudu teh esen vanila
pewarna mengikut citarasa masing2

Masakkan serbuk agar2 dgn air dan gula hingga mendidih dan masukkan butter dan susu cair. Masak lagi hingga mendidih sambil dikacau.
Masukkan vanila dan padamkan api. Biarkan seketika (lebih kurang 15 - 20 minit) sehingga agar2 suam2 panas.
Pukul telur hingga betul2 kembang (buang tali pusat telur utk menghilangkan bau hanyir telur) dan masukkan adunan agar2 kedalam bekas berisi telur td dengan perlahan2. Kacau hingga sebati.
Bahagi adunan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna yg disukai. Kacau hingga serata warna adunan puding td.
Sendukkan adunan puding ke dalam bekas atau loyang secara selang seli hingga habis. Untuk meletakkan lapisan yg kedua tu pastikan diletak perlahan-lahan di bahagian tepi dan jgn dibahagian tengah supaya ia tak terus masuk dalam lapisan yg pertama.
Sejukkan dalam peti ais sebelum menghidang.


26 comments:

  1. wah menariknya kaler puding k.nor.. btw cantik la mould love tu.. huuhu pantang nampak bnda bentuk love, terpikat u!

    ReplyDelete
  2. waduh...ada lap2 gitu..!!! nak lap 1..plsssssss

    ReplyDelete
  3. Aduihhhh ler kak..dah lama duk aim nak buat, tapi tak buat2 jugak ni..bila la nak datang seru agaknyer nih..huhuhu..
    Akak dah tayang puding balqis yang cun ni, berganjak ler keinginan nak mencuber..hihihi..

    ReplyDelete
  4. yg ni KNor sejukkan dulu sikit yg bahagian bawah baru campur yg atas ker??

    ReplyDelete
  5. salam Nor..cantik puding balqis tu...sama color ngan bunga sebelah tu...dh masuk list..tak tau nk buat bila.

    ReplyDelete
  6. Akakkkk!!! santek jelita tu puding balqis...bentuk lap-lap lagi! warna pong menawan arr...me like...me pun rasa cam nak buat jer...hehe...

    ReplyDelete
  7. k.nor, klu agar2 serbuk 8gm jer brape nak kurangkan air n susu? bhn semua dah ade tp agr2 serbuk tu yg nona 8gm jer....

    ReplyDelete
  8. kaknor,
    bee dah cuba buat tp layer tu tak jd la..dia bercampur aduk last2 jd caca marba..:(

    ReplyDelete
  9. Cantiklah kak nor puding nih..Tingin gak nak mncuba,tapi takut bercampur warna tuh..

    ReplyDelete
  10. akak...mas suka puding balqis ni..
    memang sedapppp...
    wahhhh...cantik la warna oren kuning tu....

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum..

    mamma olyn >> rasanya semua gitu belaka, pantang tengok mould yg love shape kan.. :)

    hani >> silakan amik.. tp mould tu sila jgn bawak balik ya.. hehe

    tun >> jom memuding tun :)

    nazrah >> kalau kita pukul telur masa adunan dah suam2, pastu mix bila telur dan betul2 kembang. insyaallah bila kita dah bancuh dgn pewarna tu, terus jer tuang 1st layer.. pastu sambil kita isi dlm mould yg lain, yg mula2 tadi dah nak mengeras.. tak perlu masukkan dlm esbok.. terus jer masukkan lapisan seterusnya..

    tak perlu tunggu keras, nanti adunan yg berwarna lagi satu tu akan mengeras dgn cepat gak.. so kena terus letak adunan yg kedua

    k.noor >> jom memuding k.noor :)

    ReplyDelete
  12. yat >> k.nor masih ingat, yat pun dah pernah buat kan.. cantik jer hasil puding yat buat tu :)

    star anise >> rasanya tak banyak beza 10gm dgn 8gm tu.. k.nor kalau resipi yg perlukan agar2 12gm, tp yg k.nor ada stok tu 10gm akak teruskan gak buat ikut sukatan dlm resipi sbb 2 gram tak banyak sangat beza.. alhamdulillah jadi elok jer

    tapi kalau rasa nak kurangkan gak, boleh kurangkan dlm 50ml air tu rasanya.. mudah2an menjadi ya..

    bee >> k.nor rasa bee start pukul telur masa adunan agar2 masih panas. pastu bila telur dah cukup kembang, bee terus adun dgn bancuhan agar. pastu terus tuang dlm mould kan.. bila buat gini, bee kena pastikan yg 1st layer dah membeku sket atasnya tu.. rasanya kena masukkan dlm esbok utk bekukan sket bahagian atas. sbb kalau tak jadi cam bee kena tu la.. 2nd layer bercampur atau masuk dlm 1st layer.. nak pukul telur biar adunan agar tu sejuk sket. agak2 bila kita masukkan jari dlm tu, tak panas sgt dah ..

    try lagi ya.. mudah2n jadi kali ni..

    tun >> tq :)

    zaliedana >> cuba baca jawapan k.nor pd nazrah dan bee tu ya.. harap boleh dijadikan panduan utk siti bila nak buat..

    mas >> situ sini kaler kedah jer, so akak buat kaler lain pulak.. biar lain dr yg lain hehee.. cun ek.. tq2 :)

    ReplyDelete
  13. kak nor..nadia nak cuba,,bila nak masuk 2nd layer tu tggu yg 1st layer mengeras yer kak? camner yer nak agak time nak masukkan 2nd layer tu? thanks kak nor..

    ReplyDelete
  14. cun gilerr kak nor ngan bentuk2 tu sekalian n layer2nya sekalian..bak sini sebekas..mcm nak buat jerrr bile tengok puding akak nih..hiskh

    ReplyDelete
  15. nadia >> kalau nak tuang layer kedua tu, cuba tekan2 sket layer pertama tu, agak2 dah keras tuang la layer ke2. biasanya k.nor buat tak perlu tunggu lama, sbb bila guna agar2 serbuk ni puding kita cepat mengeras nak bandingkan kalau guna agar2 tali..

    sue >> meh ler memuding.. silicon mould tu sue ada gak kan.. ha.. elok la tu.. jom memuding :)

    ReplyDelete
  16. Nor, tolong pudingkan untuk Ummi laaa...kita tgh bz nih...ada tetamu nk datang..hehehehe

    ReplyDelete
  17. ummi >> haaa.. ni mesti cikgi nak gi rumah ya... huh.. tak nak buat la.. jelessssssss :)

    ReplyDelete
  18. as salam...sedapnya tgk resepi2 d sini...nnti boley cuba2 nie...minta izin yea...

    ReplyDelete
  19. simply nana >> salam.. silakan.. :)

    ReplyDelete
  20. salam akk saye budak baru belajar...macm mudah jerk nak buatnye...boley wat berbuka or unutk tetamu time raya nie^_^ maklumlah baru hidup berdua mintak izin copy yer akk....gan gambar sekali ^_^

    ReplyDelete
  21. Salam Kak Nor,

    klu guna agar2 tali blh ke?tali pusat telur tu kat bhgn mana nak tarik?

    dari saya bdk br bljr...:)

    ReplyDelete
  22. ibuaiman >> saya tak pernah cuba guna agar2 tali.. tp cuba lah .. mudah2an menjadi.. nanti bg tau balik camna result dia ya..

    tali pusat telur tu, kalau kita pecahkan telur, ada semacam tali yg berwarna putih yg melekat ke kuning telur.. tu dipanggil tali pusat telur

    ReplyDelete
  23. semua mama tgk kat blog Nor ni mama nak buat.. tp satu pun tak buat lagi.. adoiii... tolonggggggg..

    ReplyDelete
  24. saya muncul lg kat blog k.nor..suka sgt2 singgah kat sini wlpun kadang2 sekadar jamu mata atau dok salin resepi..tp puding ni wat terus menjadi berdasarkan tunjukajar k.nor kat puding lapis karemel sy yg tak menjadi dulu..sukenye..sukenye

    ReplyDelete
  25. mamazieza >> hehe meh nor tulun.. tulun tengok aje takper kan ma :)

    zureyn >> tahniah sekali lg dr k.nor.. dan terima kasih kerana sudi bertandang dan terus bertandang kesini :)

    smoga akan terus mencuba resipi2 dlm blog ni ya.. :)

    K.NOR :)

    ReplyDelete