f Secubit Garam: Lauk Wajib Lepas Kenduri Kawin

N3 Terkini

Monday, May 30, 2011

Lauk Wajib Lepas Kenduri Kawin

ASSALAMUALAIKUM..

Semestinya ramai yg buat lauk gini kan tiap kali musim kenduri kawin. Dengan pemberian bunga telur yg dikumpul2, tak termakan gak kan. Akhirnya menu wajib adalah berasaskan telur. Yg paling kerap dibuat adalah Sambal Telur hehe.. Hari ni dah buat Sambal Telur, kut2 esok telur yg dikumpul tu bertukar kepada Kerutup Telur atau Gulai Telur.. Buat Salad Telur Rebus pun best gak kan..


Ni lah menu utk lunch hari ni, Sambal Telur. K.Nor mmg suka lauk Sambal Telur. Pastu gandingkan dengan ikan goreng garing2.. sedap!!


Sebelum mengakhiri entri hari ni, K.Nor amik kesempatan mengucapkan tahniah kepada Ina@HanaMemories. Gambar2 dan resipi2 Hana ni keluar lagi dalam Jelita Jun 2011. Tak leh nak beritau secara detail sbb belum dibeli lagi tapi mmg dah tau Jelita bulan ni menyiarkan hasil tangan Hana. Tahniah ya.. hehe

18 comments:

  1. ya lah Nor..g knduri dpt telur banyak kan,memang sedap wat sambal...

    ReplyDelete
  2. tQ kak..... ptg nih gak nak g beli! hihi...

    akakk... tajuk n3 td patutnyer hp goreng bukan ikan pekasam goreng! wakakakakakaka....

    ReplyDelete
  3. senyum je kat sini.. balik dulu

    ReplyDelete
  4. ibu kite pun akan msk sambal telor...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...
    Sangat rindu sama ini kakak.
    Kak nanti saya pos telur rebus ke kt pastu akak tolong masakkan erk.

    pssstttt... harap2 jelita silap taip nama lagi. ngeh..ngeh..ngeh

    ReplyDelete
  6. sedap pula tgk telur masak sambal akak..dah lama xbuat ni..suami pun suka..esk nk msk untuk lunch la..tq share resepi ye kak..

    ReplyDelete
  7. kat sini kdg tu.. dah jarang org bagi telur utk tetamu... yg ada.. goodies bag berisi kerepek/baulu, gula2, coklat & jelly... kalau ada pun.. sapa2 yg menepung tawar je dpt bunga telur.. hehe...
    mcm lama je tak borak2 ngan kak nur.. rindu lak rasanya..

    ReplyDelete
  8. hmmm...betul tu.....
    mak mas pun klu lepas kenduri..macam2 menu telur yg dia masak....
    jadi teringat lak...

    tahniah pada kak hana...
    mas pun nak cari la jelita...

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum..

    noor >> betul kan.. mmg best layan sambal telur :)

    hana >> haha.. jgn betul2 goreng hp tu dlm koli dah... :)

    k.nor pun nak gi cari gak la..

    izah >> apa senyum2? tak ada gulai kawah ek.. eh.. gulai koli izah dah siap belum? :)

    lina >> hehe.. mmg menu wajib time kenduri kawin kan :)

    ReplyDelete
  10. terus mcm ngidam plak sambal telur..

    ReplyDelete
  11. sam >> agak2 telur tu kalau sampai sini busuk tak? haha..

    sam.. mana pergi lama ni.. rindu gak sama sam :)

    yg silap taip nama tu bukan k.nor tp yg hana punya la.. :)

    kasih ibu >> yr welcome :)

    ratna >> sama gak kat ganu ni ratna, kalau bg bunga telur ni leceh sket kan, kena rebus tp sebelum rebus kena basuh dulu.. dah la sehari sebelum majlis baru boleh buat semua tu.. kalau bg item lain awal2 boleh pack.. dah la telur naik harga kan..

    eh betul la.. lama tak borak2 kan..

    mas >> mcm2 la menu telur keluar kan mas.. tp sedap :)

    ReplyDelete
  12. che mat >> kalau dpt buat dgn telur pengantin baru syok kan che mat.. opsss... telur kenduri hihi

    ReplyDelete
  13. Salam kak!penatttttttt!!! eh? seronok apa dpt telor tp kalau kat kwsn2 mak kita skrg kalau kenduri kawen bukan telo2 lagi dahhhh sume bg jajan tak best! telo pindang ke dah jrg org buat, kita lg suke kalau kenduri kawen dpt telor hihihi... mkn ngan kicap :D

    ReplyDelete
  14. lapo plak nengok sambal telur ni kak...kalo buat kurma telur pun sedap gak tuu... :)

    ReplyDelete
  15. terliurr ! ish ! laparr.. :D

    ReplyDelete
  16. Aisee... Baru tau, telor rupanya lauk wajib lepas kenduri kahwin.
    Suspend gak tadi, lauk apa la agaknya ;)

    ReplyDelete
  17. ika >> kalau belah trg ni org buat telur merah utk dipacakkan kat pulut kuning@nasi semangat.. telur pindang tu area johor jer kan..

    kalau dah terlebih ghajen, akak belah dua telur tu pastu letak kicap dan sos cili jer atas telur.. tu pun dah best sgt2 hehe

    dayang >> ha'a.. yer gak kan.. sedap tu telur dibuat kurma .. tq bg idea :)

    missdora >> ^__^

    shasha >> biasa la kalau kenduri kawin time cuti sekolah, dpt banyak telur tu yg telur jd menu wajib lepas kenduri.. nak makan gitu aje tak semua suka kan..

    tambah lagi kalau kita sendiri yg terlibat dlm kenduri, ada banyak lebihan telur yg dah direbus (tak abis bagi2 kat tetamu) tu yg kena masak buat lauk telur2 tu :)

    ReplyDelete
  18. akak nor...
    sedapnya... anak2 diana pun suka kalau telur d masak mcm nie... sedap kan akak..
    n tahniah gak buat hana.. :)

    ReplyDelete