f Secubit Garam: Ayam Seri Harum

N3 Terkini

Monday, May 23, 2011

Ayam Seri Harum

ASSALAMUALAIKUM..

Menu ayam ni dulu2 selalu gak buat. K.Nor buat berpandukan pada cara sister K.Nor masak. Resipi dia main campak2 jer. Pastu bila K.Nor buat, cam biasa la edit situ sini kan.. Pastu tak tau pulak nama masakan tu. Last2 Cik Abg bagi idea disebabkan rasa masakan ni lebih kurang ayam golek (ada serai) dan ada iras2 rendang (ada daun limau purut) jadi dia suruh bagi nama Ayam Gondang.. ermm pelik kan nama gondang ni sbb setahu K.Nor gondang ni sejenis siput.. Jadi utk mengglamorkan nama masakan ni K.Nor bagi Ayam Seri Harum jer la.. sambil duk masak tadi sambil duk pikir nama masakan. Bila masakan berbau wangi, sepontan la dtg idea tu..


Masakan ni kena lawan dgn sambal belacan baru ummph! Tapi K.Nor buat sambal lain... Nantikan tayangan sambal yg K.Nor gandingkan dgn Ayam Seri Harum ni ya... :)


AYAM SERI HARUM
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
3/4 ekor ayam ~ dipotong kecil
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit

2 sudu besar cili mesin
1 biji bawang besar *
3 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1in halia*
1 in kunyit hidup* (* diblend)
2 batang serai ~ diketuk
1/2 cawan santan pekat
1 cawan air
3 kpg asam keping
3 helai daun limau purut ~ dicarik
garam dan gula
1/2 kiub pati ayam
minyak

Cara:
Gaul ayam dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng 1/2 masak, angkat dan ketepikan. (kalau tak nak goreng pun boleh, terus aje masukkan dalam kuali)
Tumis cili mesin hingga garing, masukkan serai. Goreng sekejap, masukkan bahan2 yg diblend.
Goreng sehingga pecah minyak (jika tak pecah minyak masukkan 1/2 cawan air dan goreng hingga pecah minyak)
Masukkan santan, air dan asam keping.
Masak hingga mendidih, masukkan ayam, daun limau, garam dan gula secukup rasa dan kiub pati ayam.
Masak hingga ayam masak dan kuah pekat mengikut citarasa masing2.

Mereka2 yg dah mencuba masakan ni.. tq all..... :) (kalau tertinggal beritau ya.. takut terlepas pandang)

2. Mas
6. TTM
8. CT
10. K.Norlie
12. Mieza

15 comments:

  1. Assalam kak nor,nmpak sedap ayam nih..Nnti leh la try..Amik resepi dululah..Watnyer xtau le bila,hehe..Akak siput gondang tuh sy 1st time mkn kat kota tinggi,sedap,mkn belangkas sama..

    ReplyDelete
  2. perghhhh kak norrrrrrr...saya bw sambal belacan ni...nak makan dgn ayam akk tu...hehehhehe

    ReplyDelete
  3. sy dah terbau2 dah harumnya kak nor.takpe kak nor takde sambal belacan sy wat budu masak(kuah mkn dgn nasi kerabu tu)he..he..

    ReplyDelete
  4. Salam Kak..sekarang dia dtg dah pukul 4 lebih..perut kita leh bunyi2 plak tgk ayam nih..really kak tak bedek..walhal tadi semangkok besar bubur ayam kita dah sawi..

    ReplyDelete
  5. salam kak nor. sungguh menyelerakan ayam seri harum ini. Dah terbau harumannya sampai ke sini. hihihih

    Kak, nak tanya, akak tau tak resepi apam berkuah? Kalau saya balik terengganu selalu juga beli, tapi kat Kl ni payah pulak nak jumpa. Kalau ada resepi bolehlah share nanti yea, terima kasih :)

    ReplyDelete
  6. bahan2 tu memang mcm rendang yg salu sy buat.. cuma takde lengkuas jer... & daun limau tu jarang sy guna.. hehe..

    ReplyDelete
  7. singgah dapur k.nor..byk betul dh tertinggal...;p

    ReplyDelete
  8. waaaaaaa..mau mau mau!!!!! nak sume sekali!!! hihihi... mcm kuda belang betul kuih dadar yg kat bwh nun :D santek!

    ReplyDelete
  9. k.nor..sedapnya bau nya smpai ke sini daaaa..:)

    ReplyDelete
  10. sedappnya tengok ayam tu...
    boleh try nanti...
    copy resepi yerk kak...

    ReplyDelete
  11. psttt akak kat punchong yer...jauhnya perjalanan yer k.nor...berhati hati di jalan raya..semoga selamat tiba yer k.nor...wahhhh sedap tu ayam tu..bole cuba nih...

    ReplyDelete
  12. AcikNor, Liana dg hanto kek mama suruh.... jgn lupa doakan tuk Liana ya.

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum akak...
    nmpk sedap ler ayam tu akak.. pekat gitu.. suka ngan resipi nie.. :)

    ReplyDelete
  14. Kak Nor..mieza pun dah cuba..jemput tgk rupa ayam seri harum mieza kat mothercooks.blogspot.com
    Byk juga resepi kak nor yg mieza dah cuba :)

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum..

    buat semua.. ampun.. ampun seribu kali ampun.. patik lupa nak nak balas komen kat sini.. hehhehe

    mekasih atas komen2 semua ya..muuuuuah!

    mieza >> okies.. jap lg k.nor singgah sana ya.. tq sudi cuba :)

    ReplyDelete