f Secubit Garam: Moist Choc. Cake

N3 Terkini

Tuesday, May 31, 2011

Moist Choc. Cake

ASSALAMUALAIKUM..


Meh layan Moist Choc. Cake yg dah lama tak buat ni. Memang lama betul tak buat, duk layan buat kek lain jer. Ni pun buat sebab ada request dari anak sdara yg ngidam nak makan kek cekelat si emak sdara. 'Mom to be' ni sapa lagi kalau bukan Yana.. hehe dah bunting pelamin tu.. Kuat gak alahan Yana ni time peknen.. kesian pulak. Lepas dah makan kek cekelat ni harap2 tak muntah2 lagi ya.. ^___^


MOIST CHOC. CAKE
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
250gm butter
1 cawan gula castor
1 cawan gula perang
4 biji telur (A)
1 sudu teh esen vanila
1 cawan susu segar suam
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan serbuk koko

Utk choc ganache:
150gm coklat masakan
1 sudu besar susu pekat
1/4 cawan air panas/susu cair
1 sudu besar butter


Cara:
Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
Masukkan ke dalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam.
Sejukkan atas redai kek.
Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.

Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas/susu cair kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair. Biarkan seketika supaya ganache tak terlalu cair masa curah atas kek.
Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.

Tip: Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila kita curahkan choc ganache, terlangkupkan bahagian atas kek keatas pinggan. Biar bahagian bawah kek yg duk kat atas.


18 comments:

  1. Waalaikumussalam K.Nor...

    Bestnya ada mak sedara yang prihatin cam K.Nor ni... cakap je, ngidam apa, pastinya mak sedara tolong buatkan... kot kita ni anak sedara K.Nor, apa agaknya kita nak mintak ek? Ahahaha.. ada haaati nak jadi anak sedara tu... walhal, umur kita dah taraf kakak sedara pada K.Nor.. hihii... perasan muda taww...

    p/s : Tq for the wish ye K.Nor. Amin amin...

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum kak
    nangis pia tgk yummy!!nak sebentuk hati tu hihi

    ReplyDelete
  3. naik juling bijik mata tgk lelehan cekelat tu... adoiiii.... betul2 mengugat keimanan... macam mana nak kurus kalau cam ni.... adoiii...!!!

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum..

    mamafami >> erkk kalau ma jd kakak sdara, nor la yg order macam2 dgn ma! hehehe aci gitu kan.. :)

    beza umur kita setahun jer rasanya ma.. ma tahun 66 kan.. kalau silap ampun ya.. :)

    amiin... wish u all the best ya ma :)

    pia >> w'salam.. sebentuk bukan seketul ek.. hihiii.. nah amik tisu lap air mata tu.. kang banjir secubitgaram :)

    ReplyDelete
  5. ita >> mmg tak leh diet ita bila dah jd blogger ni.. kita serupaaaaaaaaa... diet2 dah buang ke laut semua.. biar laut jer la yg diet hihi

    ReplyDelete
  6. Sedapnya kak nor...fiza suka cekelat kek ni...he he he...kalau kak nor x leh jadi mak sedara mamafami kak nor jd mak sedara fiza lah...ha ha ha...leh gitu...=)

    ReplyDelete
  7. waduhh hitam yang menawan kalbu...sedapnya kak...nak jadi anak sedara akak jugalah...hehehe

    ReplyDelete
  8. hafizah & nieza >> wahhh ramai pulak nak jd anak sdara ya.. penangan kek cekelat hihi

    ReplyDelete
  9. kak nor.. tunggu turn saya.. muekekekkee... eh kalu dulu masa ngandung tak leh makan manis2 gini. nak makan berlado je... cantik je kek tu ngan leleh leleh tu kan.. tak teroda ..tak tergoda pleaseeeeee

    ReplyDelete
  10. Salam.. Beruntungnya anak saudara Kak Nor tu.. Memang menawan kalbu..

    ~Salam perkenalan kak..

    ReplyDelete
  11. bestnya yana...beruntung dapat mak sedara yang prihatin dan sporting...
    tahniah juga dah bunting pelamin...
    macam mas gak dulu...kikikiki
    alhamdudillahh..

    akak..mas tak try lagi kek coklat ni..
    sedappnya tengok dan jadi teringin lak...

    ReplyDelete
  12. kak,meh kek 2 ketul..coklat lebih ya :)

    *resepi puding sos kastard tu dpt bnyk tak kak? klu bnyk nk kurangkan skit nnti terperap je kat fridge pl :)

    ReplyDelete
  13. As'salam Nor

    Alhamdulillah..dan Tahniah juga buat Yana. Semoga yana sentiasa sihat2 selalu.

    Bertuahnya badan mempunyi mak sedara yang baik hati macam Nor ni. kalau gitu ct nak ngidam gak lah... hahahaha. sabar jerlah dah 'berumur' ni tak larat nak membuyung lagi. penat nak jaga baby..hehehe

    sedap ni Nor, ct pun lama gak tak membaking kek coklat ni. sesekali layan kek ni memang sedap kan :D

    ReplyDelete
  14. huishh.. btuah bdn.. tak tahan tgok topping ceklat tu..

    ReplyDelete
  15. emmm.........
    sedapnya kek coklat kak nor.....

    ReplyDelete
  16. izah >> huhh ngengada ek... hehe.. fuhhhh.. fuhhhh ... tergoda la izah.. tergoda lah dikau.. hihii

    nur_nba >> salam kembali dr k.nor.. mekasih sudi singgah dn tinggal komen ya..

    mas >> mas pun bunting pelamin ya.. haha...

    nak buat camna mas, kalau tak dibuat kang tak leh makan langsung yana tu.. disebabkan ngidam nak makan kek coklat.. kesian gak kan.. tu pun dia sampai stay kat spital satu hari aritu kes alahan..

    del >> puding tu kalau diletak dlm cup cam yg k.nor buat tu dpt la 7 atau 8 cup.. sbb k.nor buat 2 adunan aritu tu yg tak leh nak agak banyak mana, yg lebih utk pengantin tu k.nor letak dlm mangkuk kecik cam dlm gambo..

    CT >> nak lagi ke? nor tak nak dah.. nak relek2 dah.. kang nak kena main dgn cucu pulak.. so rest jer la buat masa ni kan.. hihi

    zana >> yg meleleh tu syok! :)

    roses >> try la buat, kek ni kalau kita kukus mmg moist sgt.. sedap :)

    ReplyDelete
  17. yg bebeno nanny da bnyk amik resepi
    kek coklat moist ni tp x sure nk buat
    lah seb bahan2 nya tu berbeza-beza ,x tau nk ikut yg mana.hari tu g belajo kt kedai kek tp xlembab pun xjadi sgt lerr.. lemah semangat..

    ReplyDelete