f Secubit Garam: Steamed Brownies & My New Toy

N3 Terkini

Friday, May 6, 2011

Steamed Brownies & My New Toy

ASSALAMUALAIKUM...

Resipi yg dah lama peram, nasib baik tak berkulat jer.. Akhirnya hari ni baru la tercapai niat nak membuatnya disamping nak merasmikan aka memecah dara loyang yg dah lama duk idamkan ni. Sejak AmFlora buat tayangan kek menggunakan loyang bunganya. Yer la, kita ni simpan angan2 jer yg selebihnya atas izin Allah juga kan.. Alhamdulillah.. walau dah lama idam akhirnya menjadi kenyataan gak. Hasil budi baik teman yg sorang ni, membelikan dan mengeposkan utk K.Nor. Mekasih daun keladi ya Am, hanya Allah juga yg mampu membalas budi baik Am.. 


Resipi Steamed Brownies ni K.Nor ambil kat rumah Rima yg skrg ni duk santai2 makan angin kat Barcelona..  K.Nor buat 1/2 adunan jer memandangkan acuan yg K.Nor guna ni kecik jer (7") Sedang elok jer 1/2 adunan kek ni utk loyang munge2 ni. Alhamdulillah.. sedap kek@brownies stim ni. Mana tak sedap, 5 bj telur utk 1/2 adunan tu.. hehehe.. Memang nampak padat sket tp kek ni lembut. Sedap dinikmati masa suam2 panas, masa tu coklat rice masih cair2 sket. Mintak izin ya Rima, K.Nor nak share resipi tu kat sini pulak ya... Tq... 



STEAMED BROWNIES
source : Rima

Ingredients
A
10 eggs
300g sugar
1 tbsp emulsifier
1/2 tsp salt

B
160g cake flour
10g corn flour
10g milk powder
50g cocoa powder (I used cacao barry)

C
150g butter - i used SCS
50g oil (I used all butter)
100g dark cooking chocolate (I used 55% valrhona and 70% cocao barry)
100g chocolate condensed milk (If u cant find it.. use normal condensed milk ok)
1 tbsp rum (I used black forest paste)

Filling
Chocolate rice

Method
-Double boil dark cooking chocolate.. once melted, add butter and continue to stir.. add chocolate condensed milk and black forest paste.. set it aside
-Whisk eggs and sugar till fluffy
-Add in salt and emulsifier and continue to beat till thicken (like boulu batter)
-Sieve flour, milk powder and corn flour and add to A.. mix it throughly bef adding sifted cocoa powder. (this is to enhance the aroma of ur cocoa powder)
- Once mix add in melted chocolate mixture and continue to whisk at low speed till well combined.
- Divide batter into 2 or 3 equal part
- Pour into ur desire mold or a 22x22 cake tin half of ur batter and steam on medium fire for 10mins.
- Pour a handful of chocolate rice and top it with the rest of ur batter.
- Steam it for a further 30mins and voila.. u got a delicious steamed brownies layer cake hehehe

Dan ni adalah loyang yg K.Nor gunakan berdiameter 7" yg didatangkan khas dari Johor Bharu. Pengirimnya adalah AmFlora (dh dpt keizinannya utk beritau nama kat sini). Cantik kan.. Kalau tak silap K.Nor ada satu lagi saiz bg loyang ni 8". Pada sapa2 yg nak tau lebih lanjut boleh lah berhubung dgn AmFlora. Chewahhhh.. formalnyer!!


Sebenarnya loyang ni K.Nor terima pada hari yg sama dgn parcel yg lagi satu tu.. Tengok kat SINI. Tapi disebabkan kebizian yg melanda baru2 ni bila bertambah jawatan tu yg amik masa sket nak tayang. Lagi pun K.Nor dah rancang nak tayang loyang ni sekaligus dlm satu n3 mcm yg K.Nor buat ni. Adegan pecah dara  dgn menghasilkan sebiji kek. Jangan kecik hati ya Am, Nor mmg berbesar hati dan berterima kasih atas kebaikan Am pada Nor ni.. Kalau ada rezeki nanti Nor order lagi .. jgn serik ya.. hehee... Mekasih banyak2 sekali lg..  ^____^

19 comments:

  1. Simpan dulu..masuk list..rajin2 nanti bleh try plak..
    Emm...cantik loyang tu .Sue pun sekarang ni dah mula minat kumpul mcm2 gadjet tuk dapur juga..heeee

    ReplyDelete
  2. Salam Nor...

    Cantiknya new toy Ayu tu...setakat ni kak cek tak jumpa lagi kat sini...
    Mesti leh guna masak kuih bakar bumbai kan...

    ReplyDelete
  3. Pernah nampak kat miri aritu.si ryo nak beli tapi sound kat dier bila nak guna tu terus x jadi..ngahaha...
    cantik kan loyang munger2 tuh kak..nk rembat gak laa lenkali..*terpengaruh tul.haha

    saje tertanya,siapa agaknya tukang tembak masa adegan tuang adunan tu ye..heheee...mintak sepotong brownies kak..dah lama x mkn brownies..nampak best jer tuh

    ReplyDelete
  4. waduhhhhhhhhhh.... kecoklatan betul! sib baik ada doktor gigi yg merawat nanti ni hihihi...

    ReplyDelete
  5. cantik loyang tu kak....bentuk munga2...
    rasanya mas pernah nampak loyang munga2 ni..tapi tak ingat kat mana....
    lain kali klu jumpa nak sambar gak sebiji....
    cantik lak tengok kek coklat tu bentuk bunga...
    nampak padat kek coklat tu...tapi macam moist sikit....
    mesti sedappkan kak nor....
    masuk list dulu la resepi ni...he..he..
    lagi pun tengok telur...mak aiii...banyaknya guna....tunggu ayam bertelur banyak2 dulu..he..he..

    ReplyDelete
  6. Wohhhhhh Kak Nor...manyak nyer tlor ayam duk dalam bekar munge2 tuuuu...mesti lemak bekrim lembap2 gitew....

    Smpat gak bloghop kat sini....mmm rindu kat kaknor...muehehheee..mcm jauuuh je munyikk.....

    MMM Selamat Hari ibu buat kak yer....:)

    ReplyDelete
  7. I bought similar mould few mths back..tapi blm guna lagi. Hehe...

    Looks delicious brownie tu kak! ;)

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum ....

    sue >> sue dah kena jangkitan virus toys gak ya.. hehee

    zarin >> yep.. cantik kan.. tu yg buat akak jatuh cinta masa tengok mula2 kat rumah am tu :)

    k.cek >> rasanya boleh kut.. tp loyang ni agak tinggi sket k.cek..

    sue >> pandai la tu.. dia larang adik dia amik tp dia yg bakal gi rembat pulak tu..

    agak2 sapa ya.. ermmm ... buat ler telahan sendiri hehe

    ReplyDelete
  9. ijah >> tau tak per.. nak jd assistant dia tak? hehe

    mas >> lain kali dah tengok tu terus sambar! kan dah terbayang2 tu.. hehe

    yep, kek ni padat sket tp moist sbb kita kukus kan..

    ayu >> sbb tu la akak peram lama resipi ni, tak sanggup tengok telur seploh bj tu.. dan teringin sangat nak buat dan nak merasmikan loyang cantik tu, pejam mata la buat 1/2 adunan jer.. ok la kan 5bj telur tu.. :)

    miss u too.. lama tak bersiaran.. & selamat hari ibu gak buat ayu :)

    love >> love dearie!! lamanya tak nampak.. ooo dah ada loyang tu ya.. bagus2.. nanti rasmi ya dgn kek yg sedap2 :)

    ReplyDelete
  10. kek bertmbah2 sedap dlm loyang cun tu..teringin gak :)

    ReplyDelete
  11. del >> teringin kat kek ke kat loyang hehe

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum akak..
    wah comelnya brownie tu akak... tergoda lagi nie.. wah!! bila ler agaknya dapat buat nie... ;)

    ReplyDelete
  13. Assalam kak nor,akak byk betoi toy kan..Kalo mai umah kak nor nih,Bestnya,mcm da..Toy cantik,brownie pong nmpk sedap jer..

    ReplyDelete
  14. Rima ternampak loyang tu kat JB hari tu.. kat sini also ade hehhe.. besok pagi nak pi cari other bakery supply shop lah since hb will fly in tmrw.. ade chance ronda ronda pakai kereta :o)

    Steamed brownies .. memang ramai yg fav.. i even did it as base of a birthday cake cos thats what they want.. :o)

    ReplyDelete
  15. Assallamualaikum kak Nor,
    Tak sangka bila dah beso..beso pun kita ada toy gak kan.. Ingatkan masa kecik2 jer dulu..:))

    Toy akak tu cantik aaaaaa....Bunga lagi.. Buat puding pun cantik tu...Habis dah ker kek akak tu dikerjakan dak HaSue, Noorsha , Mas semalam.. Si Jiya pun ada jugak kan smlam..hehehee...

    ReplyDelete
  16. adoiyai..terbakar jiwa raga tengok brownies cekelat kaknor ni

    ReplyDelete
  17. ketinggalan ketepi sb lama x buka tenent. nmpk brkilat & cntik pulak loyang tu ya..! bertambahlah berseri brownies tu.. apa pun sama-sama kasih..!!!!

    ReplyDelete
  18. diana >> meh la try buat.. sedap :)

    zaliedana >>hehe.. tak ada lah.. sikit jer ni.. ni pun masih duk collect gak lagi :)

    rima >> ni pun JB mari tau.. hehe... wahhh syok tu dpt ronda2.. mesti banyak memborong baking stuff ni..

    yes, we all love it too... :)

    naz >> w'salam.. hihi.. alaaa.. budak2 cara budak2.. org tua cara org tua kan.. toy org tua utk kepentingan perut seisi keluarga gak kan.. :)

    lela >> uikkk terbakar? jap nak call bomba :)

    am >> hah tu dia, tokey loyang dah masuk.. hehe.. mekasih kembali am. :)

    ReplyDelete