f Secubit Garam: Mee Sanggul Goreng Pedas

N3 Terkini

Sunday, May 1, 2011

Mee Sanggul Goreng Pedas

ASSALAMUALAIKUM...

Malam ni layan menu ringkas dah la ya.. Tengahari tadi cuti masak2 sebab ke rumah adik terus lunch kat sana. So malam ni layan yg mudah dan cepat dimasak tapi insyaallah enak dimakan..


MEE SANGGUL GORENG PEDAS

Bahan:
2 keping mee sanggul ~ direndam hingga lembut dan toskan
sedikit isi ayam/udang ~ dipotong kecil
3 batang sosej ayam ~ dihiris
1 sudu besar cili mesin
1/2 biji bawang besar ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
5 - 7 tangkai cili kering ~ dipotong dan direndam
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar cuka
daun kobis ~ dihiris
lobak merah ~ dipotong/sagat panjang
1 biji telur ~ dipukul sedikit
sedikit garam dan gula
sedikit air
daun sup ~ dihiris
minyak

Cara:
Panaskan minyak dan masukkan bawang besar dan bawang putih serta cili kering.
Goreng hingga wangi dan masukkan isi ayam. Goreng hingga isi ayam bertukar warna.
Masukkan cili mesin dan goreng hingga garing.
Masukkan sos tiram, kicap manis dan cuka.
Goreng sekejap dan masukkan hirisan sosej, kobis, lobak merah, garam dan sedikit gula. Kacau hingga sebati.
Alihkan tumisan ke tepi kuali dan masukkan telur .
Biarkan telur masak sedikit dan kacau bersama dgn rempah tumisan.
Masukkan mee sanggul dan sedikit air utk melembutkan mee.
Goreng hingga mee masak.
Hidangkan dalam pinggan dan tabur dengan hirisan daun sup.


Mee Sanggul yg K.Nor gunakan. Keluargan bumiputra, edaran Agromas. Boleh didapati di pasar tani. Ni gambar pakaging lama, skrg ni dah bertukar pakaging baru dgn nama Mee Kuning Kering.


9 comments:

  1. sayer lapoooooooooooo huhuhu sok pepagi nk g tesco beli bhn ni nk wat menu ni gak hiu hiu hiu...

    ReplyDelete
  2. tak pernah nampak lak paket mi sanggul ni kat sini kak..tp kalo petis agromas n bwg goreng dier tuh ade je..x terokai abis supermarket lg kot..hehe..

    mi tu mmg nmpk sedap jer..pedas2 lak tu mesti mkn x hengat..terliur lak nih..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum akak...
    waaah!!! sedaaapnya mee nie... mee sanggul kat sini berbeza sikit... x tau ada ker x jual jenama nie kat labuan.. nnt nak cari.. Hehhehee..

    oo yer .. akak nanti tengok kat dapur diana yer akak.. ada tugasan untuk akak sikit.. ;)

    ReplyDelete
  4. Salam Nur....

    Mee Sanggul tu lebihkurang Mee Siput ke...
    Kalau kat Johor dulu Mee Siput pun leh masak cam ni jugak...kaedahnya sama ...direndam dulu sebelum dimasak...tapi kak cek tak pernah buat....
    Selalunya kak cek goreng je...pas tu makan ngan sambal kicap +ngan sambal tumis....he he org Johor tak leh tinggal sambal kicapnya...:)

    ReplyDelete
  5. kak nor...tengok mee sanggul..teringat ayah mas.....
    memang terbaik mee sanggul yang ayah mas goreng..
    tapi mee sanggul tu yg pesen dulu2 tu...warna kuning, leper meenya dan bentunya bulat2 macam sanggul...
    susah dah kan nak dapat sekarang...
    kat kg ayah beli kat satu kedai tu jerk...
    terliurnya tengok mee sanggul kak nor...
    nanti nk cari la mee yg kak nor tunjuk kan tu...
    kat pasar tani ada yerk..

    ReplyDelete
  6. kak nor..pesall;a nmpak sedap ni..best2.. nak wat yg maalas..tapi kan lum pnh jumpe peket mee sanggul tu la kak..saye x png beli sbb yg selalu npak buatan cha ya nun alif kan..yg bumiputra nye lum pnh nmpak...kak, ikan rohu tu ikan rohu la..ehehe..ikan sungai gak...sedap tau isi dye,lembut jer...nanti tanye pokcik gugel klo dye ade bela ikan rohu, saye pinjam sekor tayang kat blog..haha..

    ReplyDelete
  7. salam ziarah, waw bestnye akak masak mee sanggul tu..nak sepinggan boleh...nanti akak dtg ambil kad @ award followers ya kat blog Fie...baru belajar buat...he he..

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum..

    jiejah >> dah gi tesco blum? hehe

    sue >> pasar tani tak ada ke kat situ sue?

    yep, mmg pedas dan wangi bau cili kering tu sue

    diana >> mee sanggul ni buatan org melayu, kilang kat kedah..

    okies.. nanti k.nor gi amik ya..

    ReplyDelete
  9. k.cek >> lebih kurang la kut.. sebelum ni nor pernah buat mee siput goreng.. ada dlm n3 lepas2.. sedap gak ! :)

    mas >> yep, cuba cari kat gerai agromas.. tp skrg ni pakaging dah berubah ya mas..

    syok ya ayah pandai masak.. rasanya yg dulu2 tu bukan keluaran bumi kut.. yg ni totally milik bumi..

    noorsha >> alhaamdulillah.. yg ni dijamin halal noor, buatan org kita di kedah nun.. try noor cari kat pasar tani, di giant k.nor tak pasti ada ke tidak.. tp barangan agromas yg lain nampak ada jer..

    adiweiyah >> mekasih.. nanti k.nor gi amik ya..

    ReplyDelete