f Secubit Garam: Nasi Goreng Hijau

N3 Terkini

Sunday, May 8, 2011

Nasi Goreng Hijau

ASSALAMUALAIKUM...

Bersiaran lagi di petang Ahad yg panas terik. Kalau buat roti syok nih, cepat jer doh naik... Meh la layan menu simple hari ni, Nasi Goreng Hijau by AlongRos. Simple tapi sedap! Anak2 suka, ada rasa cam Nasi Goreng Belacan gak ni..


Mintak izin ya Along, Nor nak share resipi Along tu kat sini pulak ya.. Tq...

NASI GORENG HIJAU
Resipi: AlongRoz@HomeKreation

Hidangan 5 orang
BAHAN2:
5 mangkuk Nasi
5 bj Cili Hijau*
Cili Padi*
5 bj Bwg Merah*
2 bj Bwg Putih*
1/2 cwn Ikan Bilis*
1 cm Belacan* (* tumbuk)
1 keping Fish Cake - hiris nipis (k.nor ganti dgn fishball)
1 ikat Kucai - potong
Kacang Panjang - hiris nipis
3 bj Telur
Garam & Serbuk Lada Hitam

CARA2:
1. Gaulkan nasi dgn garam & serbuk lada.

2. Panaskan sesenduk minyak & tumis bhn tumbuk sehingga wangi.
Masukkan sayuran & kacau sebentar sehingga layu sedikit.
Pecahkan telur & kacau sehingga hancur.
Masukkan nasi & kacau sehingga betul2 sebati.

10 comments:

  1. Waaaaahhh...sedapnya. mintak sikit kak nor...

    ReplyDelete
  2. norrrrrrrr
    meh sepinggan nasi ijo ni..nampak sedap..boleh try gak nanti..wah!hari ni banyak betul menu best2 dari rumah kawan2..

    ReplyDelete
  3. mmng sedap nasi goreng..kegemaranku....Slmt Hari Ibu K.Nor, sudilah kiranya akak ambil bunga kat umah Yatie ya..tq..

    ReplyDelete
  4. Salam ziarah..menu mudah dan menarik.boleh cuba ni )

    ReplyDelete
  5. memang panas betul hr ni kan..terasa perit..sesuai benarlah klu minum jus mangga kat bwh tuh..nyaman betul..mkn plak nasi goreng hijau ni..nikmat!

    slmt hari ibu kak!

    ReplyDelete
  6. Assalamulaikum Nor

    Selamat Hari IBU ya Nor.
    walaupun nampak simple tapi dah sedaplah ni, kalau anak2 ct memang tak akan menolak kalau dibuat kan nasi goreng. tak kiralah nasi goreng apa asal sedap habis dimakan... hihihi

    ReplyDelete
  7. cantik jerk nasi tu ijau yerk kak nor....he..he....
    nak sepinggan..he..he..

    ReplyDelete
  8. Selamat Hari Ibu K.Nor...
    Nasi goreng ni penyelamat keadaan lebih2 lagi waktu sarapan pagi..

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum..

    sue >> ada sket jer lagi ni.. meh la..

    k.anim >> try la kak.. sedap ni.. buat pedas2 sket mesti anak2 suka

    yatie >> mekasih yatie.. insyaallah k.nor gi angkut ya..

    ixora >> slmt mencuba ...

    ReplyDelete
  10. del >> slmt hari ibu gak buat del :)

    CT >> anak2 nor suka nasi goreng tp si bapak nya kurang suka sket.. tp kalau buat dia makan cuma tak laju la :)

    slmt hari ibu buat CT gak :)

    mas >> ijo la cantik :)

    nazrah >> slmt hari ibu nazrah..

    anak2 k.nor kurang suka makan nasi atau benda berat2 pagi.. dia org lebih suka yg ringan2 cam roti, pancake.. eh.. k.nor pun jaaaaaaaarang sgt makan nasi pagi hehe

    ReplyDelete