f Secubit Garam: Mee Jawa

N3 Terkini

Thursday, May 5, 2011

Mee Jawa

ASSALAMUALAIKUM..

Sebelum ni dah tengok kat rumah Yatie, tengok ajer la, sekadar pandang2 jeling2.. Tak dtg seru nak buat atau nafsu nak makan tu masih belum ada lagi... Pastu tengok kat rumah Mas, pun sama gak. Masih wat derk. Taaaaaaaaaaapi pagi2 tadi masa bukak pesbuk, nampak la MamaHawa buat... haishhhhhh... kecur la pulak! Tambah lagi bila puasa, mula la tekak nak makan mee. Nak buat camna dah antu mee kan.. Sebelum tengok MamaHawa tayang Mee Jawa dia kat pesbuk tu, duk plan nak buat something dgn mee lidi yg ada 2 paket tu. KIV jer la dulu mee lidi tu. Start kereta gi pasar tani, rembat mana yg patut utk buat Mee Jawa ni. Menu lunch anak2 dah ada, biasalah kalau cik abg tak ada ni, menu anak2 preheat yg semalam tak jadi hal. Cuma ikan jer goreng yg baru. Mee Jawa ni K.Nor buat sekali utk dinner anak2. Si bapak tak tau citer lagi, mungkin balik mungkin bermalam lagi kat Kerteh malam ni.


Jom layan Mee Jawa, resipi K.Hanieliza yg dah diterokai oleh Yatie pastu Mas, pastu MamaHawa.. ermm kat mana lagi ya.. Mintak izin K.Liza, nak share resipi tu kat sini. Dan terima kasih gak pada Yatie dan Mas, K.Nor copipes dari rumah Mas.. Tq ya all lovely ladies :)

Lepas shooting baru perasan limau kasturi lupa nak letak.. ermmmm males la nak shoot balik sbb senapang dah simpan pun..
Lorrr... bawang goreng pun lupa nak posing gak!! ^___^

MEE JAWA
Resepi : Kak Hanieliza
Sumber : Yatie & Mas

Bahan :
1 kg mee kuning - dicelur
1/2 kg. daging - rebus lembut dan hiris nipis
300 gm tauge - buangkan kakinya
2 tangkai daun bawang - dihiris
5 biji cili merah - dihiris
3 keping tauhu goreng - dihiris nipis
3 biji telur rebus - dibelah
3 biji limau nipis - dibelah
Sedikit bawang goreng

Bahan Kuah:
1/2 kg keledek - direbus & dikisar
3 ulas bawang putih- dikisar
5 ulas bawang merah - dikisar
3 batang serai - dikisar
Sedikit halia - dikisar
sedikit lengkuas - dikisar
100 gm udang kering - dikisar
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar serbuk kari daging
air rebusan daging
garam dan gula secukup rasa - Mas tambah 1 ketul kiub ayam
2kpg asam keping ~ ni K.Nor tambah

Cara memasak kuah :
Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah & cili kisar hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan keledek yang dikisar halus tadi. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan. Akhir sekali, masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan hingga kuah mendidih.
Masukkan mee yang dicelur dalam pinggan dan letakkan bahan2 sampingan dan kemudian tuang kuah atas mee tadi.

Yg bentuk star kurang menjadi sbb saiz telur kecik dari sepatutnya kut.. K.Nor guna telur saiz B (sbb yg pink tu biasanya guna saiz B,elok jer jadi tapi utk yg jenis star dan love shape tu mungkin perlukan telur saiz A kut..


27 comments:

  1. Alamak! kak nor kat mana nak beli acuan telur tu. tak pernah nampak pun.

    ReplyDelete
  2. memang sedap mee jawa nie kan akak.. suka sgt... :)

    ReplyDelete
  3. yang lain kita tak nampak...tapi yg nampak acuan telur yang cantik dan colour full tu....mana dapat tu K.Nor..kita nak gak! comel comel...

    ReplyDelete
  4. lamanya tak makan mee jawa nih, last sekali makan masa kat itm dolu2..ish dah dekat 20 tahun kot!!! masa tu ada satu warung jual mee jawa kat kenanga Inn tu..mmg selalu la beli kat situ..tp lepas kahwin ngan mat jawa ni taknah lak makan mee jawa..nak kena buat sendiri nampak gayanya!!!

    ReplyDelete
  5. Kak nor,mee tuh xpa,leh wat,wlapong mmg dah terliur,tapiiii yg mould tuh yg xtahan..Pstt,akak beli katner,cantik la..

    ReplyDelete
  6. terasa rasa lagi sedappnya mee jawa tu....
    akak..nak semangkuk.....kuah kasi lebih tau...
    wahhh...cantik la telur tu bentuk star ngan love.....

    ReplyDelete
  7. Assalammualaikum kak

    waduh,enak bangat ni tiba2,hihi

    akak ni byk toys,cantik!! :)

    ReplyDelete
  8. omeynyer acuan telur tuuuu!! berkenan!

    ReplyDelete
  9. berkenan kat acuan telur tu....cantik!

    ReplyDelete
  10. Ala k.Nor dah advance . Telur b pun masuk acuan.

    ReplyDelete
  11. wah! dlm byk2 bende tu, sy paling tertarik dgn telur dan acuannya. comelnye....

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum ...

    sam >> sam duk penang kan.. cuba cari daiso kat penang.. semua tu barang dr jepun.. ada kat daiso insyaallah..

    diana >> betul2.. sedap :)

    nazrah >> hahaha yg lain jd kelabu asap ya.. gi cari kat daiso ya.. .insyaallah ada :)

    bee >> apahal ni, kawin dgn jawarian tp tak pernah masak mee jawa.. hehehehe.. gi godek.. mudah jer resipi k.liza ni :)

    zaliedana >> ni sorang lagi dah geram dgn mould telur tu ya.. gi cari kat daiso ya ... :)

    ReplyDelete
  13. mas >> mmg tak puas makan mee ni kan.. meh.. banyak lagi ni.. akak nak buat bf lak esok :)

    pia >> akak mmg suka collect toys! meh la tambah2kan collection k.nor hehee

    tun & teratai >> hahahah.. gi cari kat daiso ya.. kalau ada kat ganu ni boleh gak tulun belikan.. tp kat sini tak ada daiso :)

    nieda >> mmg tu acuan utk telur.. akak dpt yg pink tu dah lama, ole2 dr jepun tu.. yg love dan star tu beli kat daiso.. yg pink tu pun ada kat daiso.. kalau nak try la cari kat daiso ya...

    nuwairani >> ni kiranya umpan k.nor mengena la ya.. sib baik terus tayang dgn mould tu. kalau tak mesti org duk tanya camna buat telur tu bentuk2 gitu kan.. hehe

    ReplyDelete
  14. wee...makan mee jowo sedappp2..meh sini semangkuk!
    lom merasmi lg mould telo hadiah dr cik adik yg dulu tuh..hehe..tq kak nor remind nak guna..errr..bila tah nak guna..hihi

    ReplyDelete
  15. Salam, org rumah ada tak ni????? ni dtg nak ambikm lebih dr semangkuk mee jawa tuuuuuuu, kasi tahu dgn toge lebih2 sikit :D masuk list lahhh tgk bhn kuahnyer tu mak aiiiii! mmg kompem sedap! opss lupa! daging pun lebih :D

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Nor,

    So far kak Nur tak pernak msk mee jawa walaupun hubby berbangsa Jawo...hehe...kreatif dan cantik presentations Nor...terguder owww! Nanti hantor 2 mangkuk ya...hahah.

    ReplyDelete
  17. alahai comel²nya telor ,sayang nak mkn nanti ekekekke

    ReplyDelete
  18. Salam kunjungan.. cantik telur tu.. singgah la ke blog saya ;)

    ReplyDelete
  19. as-salam kak nor
    Nampak sedap je mee jawa tu kak nor.. menyelerakan..
    lagi satu ady nak tanya.. acuan telur tu cantik2 kat mana blh beli...

    ReplyDelete
  20. hasue >> oooo ada gak ya.. gi la guna, nanti anak2 mesti ecxited bila tengok telur cantik gitu :)

    ijah >> datang tengah malam buta camna la tuan rumah nak sedor.. tuah rumah dah hanyut dibuai mimpi tu.. ha.. pandai2 la ceduk sendiri ya.. :)

    k.nur >> ni pun 1st time nor buat mee jawa, sbb tekak ni prefer mee kari lagi :)

    ReplyDelete
  21. jiejah >> bila comel boleh tarik perhatian anak2 :)

    zuwairi >> salam.. mekasih..

    ady >> acu telur tu boleh dibeli kat daiso ya..

    ReplyDelete
  22. sedapnyaa. knor..sue pun ada bekas acuan telor tu tapi dek kerna anak dah main buat menan dia,tak tau dah pegi mane..hehehe

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum K.Nor,
    Mesti dah abeskan mee jawa ni...tngk mee akak ni terus lapor balik...menyelerakan sungguh..telur tu cantiklah....jelessss niii....kih3...

    ReplyDelete
  24. k nor...daiso tu de kt mane je?? kt kl ni de tak? cm xpnah dgr jek...whuhuhh..nak jugak acuan tu..sgt2 cntikk..suker... =))

    ReplyDelete
  25. kalau nk best lagi ganti air rebusan daging kepada air rebusan kulit dan kepala udang.... blender kepala dan kulit udang yg dh rebus utk tambah pwer stok tu...dan tapis just amik air je..... kalau air rebusan daging dia akan jadi dekat dgn mee rebus... org jawa selangor tak guna daging... just guna udang....eddy

    ReplyDelete
  26. eddy >> biasanya kalau guna stok udang gitu cam jadi mee udang, mee bandung lak kan.. apapun mekasih atas tip tu ya.. :)

    ReplyDelete