f Secubit Garam: Puding Triffle

N3 Terkini

Thursday, May 19, 2011

Puding Triffle

ASSALAMUALAIKUM...

Bila lambat bersiaran, ada yg duk menjerit kat kat pesbuk.. bertanya kemana menghilang hehee... Tak menghilang kemana pun, masih di sini tapi disebabkan agak keletihan arini tu yg mendiamkan diri. Ingatkan tak nak masukkan n3 petang ni tapi kesian pulak si antu mapin tu duk tertunggu entry baru hehe..


Jom layan Puding Triffle. Dah lama betul tak buat dan tak makan. Masih menggunakan resipi K.Hanieliza tapi base nya tu K.Nor tak guna swiss roll. Sebaliknya K.Nor buat kek sponge menggunakan tepung premix yg masih ada baki dari buat Chocolate Bread Cake tempohari. Kat adunan kastard tu K.Nor tambah sedikit serbuk agar2 utk memejalkan kastard. Saja nak tengok hasilnya camna bila ditambah kastard. Sebelum ni ada sorang adik blogger yg dah tak jadi blogger dr Kelantan nun tanya camna nak hasilkan kastard kat triffle supaya tak lembik sangat bila dipotong. K.Nor cadangkan supaya diletakkan serbuk agar2. Bila Fiza buat katanya menjadi dgn elok. Jadi K.Nor pun nak try gak la. Sedap pulak bila layer kastard tu pejal dan tak meleleh jer bila dipotong. Anak2 terutamanya Aisyah dan Naim pun suka gak yg jenis gitu.


Dah la ek pot pet..  nak gi siapkan menu berbuka lak ni.. Hasuriah dan Izah Daud.. mana tak sampai lagi ni.. kata nak tulun apa yg patut.. Kalau takat nak jadi tetamu VIP tu, boleh angkat montot dan balik la ya... ^____^

PUDING TRIFFLES
resipi : K.Hanieliza
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-Bahan:
1 bungkus kek swiss roll
1 kotak agar-agar segera (Lady's Choice) - perisa strawberry
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar
1 sudu teh serbuk agar2 ~ yg ni K.Nor tambah

Cara:
1. Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk. (campurkan sekali serbuk agar2)
2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.
7. Masukkan ke dalam peti sejuk.

Yg ni utk Luqman yg tak sukakan fruit cocktail



22 comments:

  1. sedapnyer kak triffle... mmg best ni buat berbuka... masak lauk apa kak utk berbuka hari ni?

    ReplyDelete
  2. salam
    siapa le antu muffin tu kak nor heeee
    mmg sdp kalau k.nor yg masak..lam juga x mkn triffle ni..kalau buat mesti telembik lee nak try yg akk punye leee tq

    ReplyDelete
  3. salam kenal..bw dari dapur ke dapur tengok resipi2 menarik..
    follow sudah..

    ReplyDelete
  4. Salam kak! antu mapin tu mmg lenkali bgtau kita kalau dia kacau akak lagi wakakaka.. kali ni nak bwkkkkkk helmet, sekeh ngan helmet :D sedapnyer puding tu! tak mo mkn dulu kasi org yg puasa dulu makan :D

    ReplyDelete
  5. salam kak. kakchik penah mkn puding triffle ni. mama hanis zalikha tlg buatkan. serius sedap kak.

    ReplyDelete
  6. ee takutnya bodygad tuu...
    telek2 dari pagor gril kak nor je ni.. takut kene sekeh. nak perasan tetamu diva dah tak boleh. makcik guard tu punya pasal la tu.. kiki..

    kak nor, kiranya tak manis sangat la kan. sebab pelik gak saya try buat puding ni sampai tak leh makan, mak oiii manis nya bergabung ngan swiss roll tu. siyes makan sikit je. pastu tak berani dah nak buat. tapi sana sini mentriple nak try jugak la... kak nor, mana lagi kerja tak siap, nanti suh hasuriah tahir tolong ek..nak duduk lepak kat kusyen empuk akak ni jap.

    ReplyDelete
  7. akak....he..he..he...
    cantik PUDING TRIFFLES tu.....
    menyelerakannnn....

    ReplyDelete
  8. sedapnya kak nor...buat berbuka mmg selera ni...sejuk jer tekak...Selamat Berbuka....=)

    ReplyDelete
  9. dahlah cantik, tengah perut keroncong pula..memanglah menggoda selera.

    ReplyDelete
  10. Slmt berbuka puasa kak..leh tumpang berbuka kat sini tak....nanti Yatie tlng basuh pinggan mangkuk ya...terliur daaaa tngk puding triffle ni...suka tngk dessert yg akak buat..mengoda jiwa raga tawwww...

    ReplyDelete
  11. salam..K.Nor..zla mkn kat umah cmg aritu.sedap..ni nak try buatla..err, org pantang xleh mkn kan?huhuh

    ReplyDelete
  12. kalau puding kat rumah K.Nor..memang kalah chef punya...menarik

    ReplyDelete
  13. sedap puding triffle kaknor ni..senang je nk wat..sy ingatkan ssh sbb ada kek,kastad n koktel..nnt nk try gak la..

    ReplyDelete
  14. alamak.. lambat sampaii.. dh hbs ek mkn time berbuka td?? lama x makan.. haaa, fruit cocktail yg luqman x makan tu kasi kt tun.. tun suka sgt mkn tuu...

    ReplyDelete
  15. sedaaap tu akak... bila ler nak buat puding nie... sungguh cantik dan tergoda tau...

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum...

    ratna >> dah siap tayang tu.. laksa sarawak jer :)

    sheila >> antu mapin tu sapa lagi kalau bukan izah mapin lover :)

    try la sheila.. sedap bila pejal sket kastard tu.. tak la meleleh sgt..

    sal saari >> mekasih ya sudi singgah dan follow

    ijah >> kesian sungguh antu mapin tu ya.. tu la kacau lagi akak kan.. kan dah pasang bodigad hehee

    ella >> mmg sedap! ada rasa kek, kastard, jelly dan buah2 tu.. tambah lagi dimakan sejuk.. mmg best :)

    ReplyDelete
  17. izah >> cuba tengok berapa sudu gula jer k.nor guna tu.. mana manis.. sedang2 jer tau..

    mana ada kerja lagi dah.. mangkuk, periuk pun semua dah clear.. :)

    mas >> yep.. mmg sedap :)

    hafizah >> mekasih ya.. :)

    ReplyDelete
  18. syimama >> kena tutup mata sebelah ya.. hehe

    yatie >> mekasih.. yatie puasa gak ek..alhamdulillah.. tak yah la basuh pinggan mangkuk, tak sampai hati nak suruh tetamu buat kerja..makan aje dah la ya.. :)

    zila >> tunggu abis pantang la dulu zila.. buah2 tu ada yg sejuk, tambah pulak nak makan kena sejukkan dlm esbok dulu baru sedap.. tak elok utk org dlm pantang ya.. sabar.. lepas dah abis pantang.. godek la ya.. :)

    nazrah >> erkkk tak ada lah naz sampai tahap tu.. marah chef lain kalau dengar tu:)

    ReplyDelete
  19. lina >> mudah jer.. nak lagi mudah beli jer swiss roll sebiji.. pastu potong dan godek kastard. tuang kastard buat pulak jelly. tuang jelly, tabur fruit coktail.. pastu sejukkan.. sedia utk dingap :)

    tun >> lambat sgt la tun, tetamu arini penuh rumah hehe

    aippp yg luqman tak leh kacau.. tu yg special utk dia :)

    diana >> kalau dah tergoda jgn lupa buat ya diana :)

    ReplyDelete
  20. emmm ...........
    menggodanya triffle ni ......

    ReplyDelete
  21. wahh sedapnya!...cantik lak tu..:)

    ReplyDelete