f Secubit Garam: Kek Alunan Kasih

N3 Terkini

Thursday, May 26, 2011

Kek Alunan Kasih

ASSALAMUALAIKUM...

Hari ni tak leh nak pot pet panjang2.. Banyak benda nak kena settle. Opss.. lupa.. alhamdulillah, dah selamat tiba di Kuala Terengganu malam semalam. Terasa penat lagi nih.. Mood nak menghapdet pun down lagi. Kain menimbun utk ditarah. Duk tunggu Mek Izah dan Mek Sue dtg menarah bukit kain tak sampai2. Nak buat kerja siap order puding tu.. Puding utk upah menarah dah siap tapi btg idung mek dua org tu belum nampak2 lagi nih.. Nanti K.Nor suruh anakanda berdua jer la perabiskan puding tu la Izah, lambat benor nak sampai ya.. hehe

Ada projek yg perlu disiapkan. Projek yg baru direquest.. Buat aje la dgn apa bahan yg ada kat dapur. Jadi layan dulu Kek Alunan Kasih yg dah selamat ni ya.. Kek ni dibuat special utk birthday granny yg duk kat Puchong nun. Kebetulan hari K.Nor ke KL tu, hari jadi sister K.Nor, K.Nor buatkan la sebiji kek ni utk dia. Tapi terpaksa dipotong sket sbb tak muat bekas.. hehehe.. sempat la posing dulu sebelum naik bas ^___^

Kaler yg kurang cun kan..

KEK ALUNAN KASIH
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})
sumber : AmFlora
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
5 Biji Telur
250gm butter
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
1 sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair**
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
*Sebuk koko (secukupnya)
*Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.


Cara2:
Pukul planta/butter dan gula smpai kembang...
Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan
ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…

Tip :
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut
serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.

**
gula K.Nor guna 11/2 cawan jer
susu cair K.Nor letak 1 cawan
hijau + perisa pandan
purple + perisa blueberi
oren + vanila

17 comments:

  1. yuhuuuuuuu..akakkkkkkk!!! kita pun buat kek ni! tp kenapa akaknyer kek beralun alun gituuu??? kitanyer mcm kek lapisssss jerrr! uuuwaaaaaa...... tak cun! tp esok tyg lerrr ni tgh kepenatan :D da makan lum? :D

    ReplyDelete
  2. Salam Ka nor selamat bekemas dan berehat yeee
    cantik kek akk alunan nya beralun alun warna pun menarik..nak cuba resepi ini le ..kemarin buat yg kukus versi dari Dj...cuba yg bako pula...

    ReplyDelete
  3. akakkk...kite dah smpai awal td nak nolong noreh kain bertimbun tuu..dah lipan 2 kain batik td,tunggu puding dulu laa..mek jah lom smpai2 lg pun..x aci,dia ngelat.heh...1 kain,2 puding kan kak?dah lipat 2 kain dpt 4 puding..jadi laaa...lalalala..

    ehh?ni kek ada lg x?wohh,utk granny upanya..melepas ler nak mkn kek pepel...huhu..ingat nak tuko ngan cc coklat dlm papercup pepel td..hik

    ReplyDelete
  4. lipan lat..LIPAT laa kak..hihi

    ReplyDelete
  5. suka tengok campuran warna...mengancam.....

    ReplyDelete
  6. akak..dah cantik sangat dah tu kak....
    klu mas buat tak terbayang macam mana kejadiannya...kikiki

    ReplyDelete
  7. Kak nor,amboisimpan puding utk kak izah n kak sue ja,xaci,xaci..Xper la nak mnta kek nih la cikit,huhu..Pstt,cantik kak kek nih..

    ReplyDelete
  8. cantiknya kak nor.. dah lama simpan rspi kek ni versi bakar..tak prnh cuba yg ni.. smlm sy buat yg versi kukus..

    ReplyDelete
  9. weweeeiiittttt... cun!!... cam tuannyaaaaa... ;)... *bodek2.... heee... *

    ReplyDelete
  10. Cantik peh!! Colour sweet!! cam nak buat jer..lama tak membaking..

    ReplyDelete
  11. cantik sgt! terliur dh hah :)

    ReplyDelete
  12. kak nooorrrr..
    ala kak nor, hati tengah excited tu. lipat kain 2 bakul pun tak terasa tuuuu... hihihi..
    ok kakk nor hidup kak nor untuk projek seterusnya ituwww...

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum akak...
    apa plak color krg cun ... cun ler akak.. cantik sgt...
    wah akak... ada projek baru yer akak.. seronoknya... kalau dok dkt nie.. nak juga diana tempah dari akak tau..

    ReplyDelete
  14. Dah nampak banyak kawan kawan blogger buat kek cantik ni. I pun nak try it out this weekend.

    ReplyDelete
  15. adehhh dehhhh....mesti k.nor lenguh ni dok tarah bukit kain nih...dah siap k.nor?...jom ler main masak2 lg nih...sunyi lak rasa...

    ReplyDelete
  16. klu saya yg buat lagila xde rupe...huhuhu

    ReplyDelete
  17. cantiknya! Jannah pun baru-baru belajar buat kek macam ni..

    singgah blog Jannah ye!
    http://ainfavourites.blogspot.com

    ReplyDelete