f Secubit Garam: KARI DAGING

N3 Terkini

Wednesday, August 24, 2011

KARI DAGING

ASSALAMUALAIKUM..

Kenapa akhir2 ni mood nak menjawab komen tak ada ya.. Kurang rajin atau tak sempat/tak tereply sebenarnya ya..  Kadang2 tu masuk blog utk masukkan entri, baca komen dan BW lebih kurang, pastu out. Bukannya duk mengukis pun tp tu la.. haishhhh.. 


Meh la layan Kari Daging, menu berbuka utk 23 Ramadhan yer. Ada sket lagi lebihan Kari Daging ni, bolehlah dicicah dgn roti arab utk berbuka karang (roti hasil tunjuk2 ya.. hehe)

KARI DAGING
resipi asal : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
500gm daging ~ dipotong
2 sudu besar cili mesin
1 labu bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1in halia * ~    * (diblend)
3 sudu besar serbuk rempah kari daging
2 biji ubi kentang ~ dipotong
3/4 cawan santan pekat
3 cawan air
air asam jawa
garam
gula
2 tangkai daun kari

Cara:
Panaskan minyak dan tumiskan cili mesin hingga garing.
Masukkan bahan2 yg diblend.
Masukkan rempah kari yg dibancuh dgn sedikit air dan daun kari, tumis hingga pecah minyak (utk menghasilkan tumisan yg pecah minyak dgn elok bolehlah dimasukkan 1/2 cawan air)
Kemudian masukkan daging dan goreng lebih kurang 10 minit.
Masukkan ubi kentang dan 1/2 cawan air dan masak lagi lebih kurang 15 min, kemudian masukkan lebihan air.
Masak hingga daging hampir empuk dan masukkan santan dan masak hingga mendidih (kacau sentiasa supaya kuah tidak naik kepala)
Bila kuah mendidih, masukkan garam, gula dan air asam jawa.
Masak hingga kepekatan kuah yg disukai.
Sedap dimakan dgn nasi putih dan juga roti jala.


8 comments:

  1. a'kum kak nor.. mgkn dh dekat nk raya kot? hehe.. pas raya rajinlah blk tu nnt ;) nk sikit kari daging leh?

    sesungguhnya sy terliur tgk kari akak..feveret sy lg2 kalau cicah dgn roti jala (lamanya tak makan). tp sy buat nape ek tak pekat sgt, santannya mcm cair je. (ke tak reti nk perah santan? huhuhu..))

    ReplyDelete
  2. KNor
    Rima lagi worst.. tak update.. tak ape.. i will logg on to reply my mail.. comment dah tu terus logg off.. macam kalam kabut sikit.. ni pun blog walk cos tengah tunggu oven berbunyi.. alamakk dia bunyi lagiii.. later KNor!

    ReplyDelete
  3. kak nor..mas pun sama...nak update blog, nak balas komen..lemau jerk rasanya..he3

    hmm..kari daging tu...
    cicah ngan roti sedappp tu...

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Nor..
    kari mcm ni yang saya cari..rupanya kena letak cili mesin ye..selama ni sy buat kari tak letak pun.tp tak puas sbb tak tau apa yg kurang..terima kasih kak...

    ReplyDelete
  5. zack >> mungkin tak cukup bahan dlm tu kut, cuba zack cuba resipi kari ni.. tp kari k.nor buat ni versi kari melayu la bukan kari mamak :)

    rima >> wahh tokey kek lapis ni.. tabik toing2 ler :)

    mas >> tu la mas.. mmg lemau sungguh bab balas komen.. kadang tu balas mana yg bertanyakan soalan jer dulu :)

    mummy irfan >> cuba la resipi ni, mudah2an kena dgn selera ya..

    ReplyDelete
  6. As salam. k.nur, sy ni selalu je fail masak kari ni. xpernah nk jadi berminyak cm akk ni. tiap kali buat selalu jd pekat. sy masukkan santan dulu baru air. frust je kdg2. :(

    ReplyDelete
  7. cplud miera >> cuba step kat resipi k.nor ni.. insyaallah menjadi pecah minyak dgn elok.. biasanya kalau tak pecah minyak tu, masa kita menumis awal2 tu dah tak pecah minyak dan biasanya jugak kuah kita tu terlampau pekat dgn santan.. cuba masukkan air panas dan biarkan ia mendidih balik..slmt mencuba

    ReplyDelete
  8. tq kak nor atas nasihat tersebut. nnt sy cuba. hrp2 pasni jd la kari sy :)

    ReplyDelete