f Secubit Garam: JOM MENJALA

N3 Terkini

Wednesday, August 24, 2011

JOM MENJALA

ASSALAMUALAIKUM..

Roti jala kaler maler is back! hehe.. lama betul tak buat roti jala kaler maler. Semalam memang dah plan awal2 utk buat KARI DAGING pastu nak menjala. Biasanya buat Kari Ayam utk makan dgn roti jala tp kali ni sengaja beli daging dan dimasak kari utk digandingkan dgn roti jala. K.Nor buat 2 adunan roti jala sambil bagi2kan sket pd jiran2 terdekat. Alhamdulillah.. kerja menjala mudah jer bila menggunakan botol mayo 3 muncung tu.


Ops... kena short2 story.. nak pi masuk opis lak ni. Baru balik dr pasar jap tadi, memukat udang sambil hulur2 kat pasar nun :) Jom cuci mata dgn entri hari ni... K.Nor tak makan nasi pun semalam masa berbuka, hanya ngadap Roti Jala dgn Kari Daging ni jer sampai kekenyangan hehe


ROTI JALA
resipi : Ummi Kuantan
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bij telor
1 sudu kecil garam halus
beberapa titik pewarna kuning ~ k.nor guna oren dan hijau

Cara:
Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati.
Perapkan selama 1/2 jam.
Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit.
Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.


28 comments:

  1. mcm tikar mengkuang.. cantikkkk

    ReplyDelete
  2. Weeeeeeeeeee...lawonya, cantik ala-ala mengkuang, betul kata Izah, leh la bentang raya2 nnt...Nor, roti jalamu mmg cuuunnggg abisss..! ^__^ kita ada satu jek botol mayo, susah nak wat byk kaler2...

    ReplyDelete
  3. cantiknyaaa.. tak sampai hati nak makan.. :)

    ReplyDelete
  4. bukan main meriah kaler jala org tu ye ^_^

    ReplyDelete
  5. Nor! I like the colour yeah! Very creative la you...

    ReplyDelete
  6. alahai cantiknya jala akak, saya buat guna muncung 3 gak tp tah jd jala ke mcm pagar nak roboh je..hihi

    ReplyDelete
  7. nor maaf ilah lom p tinbang sibuk sungguh kemas umah dah seminggu ni hehehe ...ilah baru plan nak bat roti jala dgn kari ayam ptg ni.. betoi kakta izah mcm tikar mengkuangggg.. ilah pernah anyam tikar belajar dgn mak mentua..susah jugaaa..

    ReplyDelete
  8. warna nya cantik la.... bila la kita nak menjala ni...

    ReplyDelete
  9. cantik n kemas! =0).
    tak sampai hati nak gigit..cantik sgt =0).

    ReplyDelete
  10. roti jala paling cantik yg pernah lihat!memang ada senilah ...kalu k.ga buat sohih jadi jala tburuk didunia...he,he...

    ReplyDelete
  11. ni dah kira menganyam ni kak!cantik sgt2!!

    ReplyDelete
  12. cantik kak saya pun dah lama tak menjala,kat rumah ni kalau kaler maler mmg tak laku kak,nak kena yg asli jugak

    ReplyDelete
  13. salam kak nor..cantiknyeee..nak makan cam sayang plak hehe

    ReplyDelete
  14. Loving this so much! Kalau kak nor rajin lagi kan, pusing2, anyam2 boleh buat jadi topi edible mengkuang. Kehkehkeh, sajer jer usik Kak Nor sebelum raya ni.

    Kak nor, nanti kalau wiz singgah ganu, saya nak jumpa kak nor boleh?

    ReplyDelete
  15. wahhhhhhh...... cantik! cantik!! tun pun guna botol mayo 3 muncung jugak, tp xde laa jd cantik mcm nih.. hihi

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum kak Nor...Kalau dah tangan org kreatif tu buat apa pun semuanya cantik..roti jala camni tak tergamak nak memakannya sbb cantik la bebenorrr...

    ReplyDelete
  17. Tuuu diaaa roti jala Kak Nor..Colourfull..Ngeeee...

    ReplyDelete
  18. Nor, santeknya... dah lama kak rose x menjala... tersimpan je botol tu x tau bila nak guna! vit m ni banyak sangat!

    ReplyDelete
  19. Assalammualaikum kak,wow wee pia suke :)

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum...

    to all >> ampun.. ampun.. tak sempat nak reply satu persatu komen kat sini.. semua dah dibaca dan sambil baca, tuan rumah sengih sorang2.. hehe

    nanti raya kita bentang tikar mengkuang kaler oren dan hijau ya.. heeee

    ReplyDelete
  21. Kak Nor... Mas dah merata cari botol sos yg ada 3 mata tu, tapi x jumpa2 lagi ni.. kat mana k nor beli benda alah ni? mas nk rembat gop 2 biji

    ReplyDelete
  22. mimas >> mas contact k.mimi ni ya.. http://qasehmu-abadi.blogspot.com/ dia jual botol mayo 3 muncung tu

    ReplyDelete
  23. cantiknya....ni secara 2 kali tebar eh...jeles akaaakkkkk

    ReplyDelete
  24. cahaya hidup >> tak, sekali tebar jer tp guna adunan 2 warna

    ReplyDelete
  25. Asslm kak Nor, cantik roti jala kak Nor ni..sblm ni sy penah post comment kt entri kak Nor...thanks for the reply n info..kak Nor one of the cooking bloggers yg selalu jd sumber inspirasi sy utk memasak..ikhlas sy dpt rasa kak nor masak dgn penuh kasih syg..cooking with love..i can feel the vibes..keep cooking ya :)

    ReplyDelete
  26. botol mayo 3 muncung tu cm ne sis.. tak pernah jumpa lah

    ReplyDelete
  27. aulia >> tengok kat sini ya.. http://www.secubitgaramnor67.com/2010/07/roti-jala-kaler-maler.html

    botol ni boleh dibeli di daiso (kedai barangan Jepun). aulia boleh gak beli secara online dgn MIMI http://qasehmu-abadi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. Tahniah... cantik betul roti jala ni.. nak beli botol mayo 3 muncung tu jugaklah walau pun tak berapa rajin nak menjala..

    ReplyDelete