f Secubit Garam: Roti Jala

N3 Terkini

Friday, August 28, 2009

Roti Jala

Sebenarnya ni menu utk berbuka semalam. Roti Jala yg dibuat utk dimakan bersama Kari Daging Kerisik. K.Nor mencari resipi yg mudah dan simple jer bahan2 dia, tu yg jumpa dgn resipi Ummi Kuantan ni. Ummi buat letak ini sardin kat dalam tp K.Nor main cicah dgn Kari Daging jer. Ummi, mintak izin nak letak resipi Ummi tu kat sini ya..

Roti Jala by Ummi

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air
  • 1 bij telor
  • 1 sudu kecil garam halus
  • beberapa titik pewarna kuning

  • Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.

    9 comments:

    1. cntik rupa roti jalamu itu! cecah kari daging, lagi tambah sedap!

      ReplyDelete
    2. tu mesti kari daging kerisik tu. betul tak? cicah dengan lemang lagi sedap nor! tp kena pekat2 sikit le...

      ReplyDelete
    3. saya pulak ptg ni baru nak menjala. kari dh siap.. tinggal roti jala je.

      ReplyDelete
    4. Kak nor.... terliur tgk roti jala makan ngan kari daging ni... memang best... teringat zaman2 study dulu kat asrama. Bfast dorg bagi makan ni sorg 3 keping, kari (kdg2 ayam & kdg2 daging), pastu telur rebus sebiji... wahhhhh... mengimbau kenangan la... tapi mmg best tau makan ngan telur rebus sekali :-) Ape khabar agaknya makcik2 kat dewan makan tu ye :-)

      ReplyDelete
    5. Salam Nor...watie menjala kelmarin...tapi tak secantik jala yg Nor buat...memang berbakat lah Nor ni...

      ReplyDelete
    6. kak norrrr..miss u toooo kakkk!!....susah nak tinggalkan komentar sebab musabab server nih.hihii..semalam nak ngendeng daging tp x nmpk2 petak komen..nih nak ngendeng daging ngan roti jala sekali laa kak..watkan utk berbuka nanti yaa..cantiknya jala tu..heee

      ReplyDelete
    7. am >> mmg sedapppppppp sgt hehe

      azita >> betul la tu.. cicah dgn kari daging kerisik.. sedap!

      ain >> hehehe dah kena jangkitan virus :)

      rizalia >> mudah2an dia sihat walafiat ya lia..

      watie >> hehe hari menjala sedunia..

      hasue >> laa ingat kan syok balik kg tak ingat k.nor dah.. dah finish la sue.. sbb sedap sgt :)

      ReplyDelete
    8. salam kenal nor...
      bahaya masuk blog ni...
      kuar asid perut tongah2 hari ni...
      :)

      ReplyDelete
    9. salam...
      kakak saya suka sangat bab2 roti menjala, nii kalu dia nengok silap2 dok atas meja umah saya ;)

      biasa org ghanu buat kuah yg manis tuu kan...tp kalu ngan kuah kak nor laee laa mengancam...

      ReplyDelete