f Secubit Garam: Patin Masak Lemak Cili Api

N3 Terkini

Thursday, August 13, 2009

Patin Masak Lemak Cili Api

Resipi Patin Masak Lemak Cili Padi ni by Noorsha, K.Nor ambil kat MyResipi. TQ Noor, K.Nor mintak izin nak paste kat sini ya..

  • 5 potong ikan patin
  • segenggam cili api
  • 1 biji kelapa -diparut & diperah santannya
  • 2 inci kunyit hidup
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 keping asam gelugor
  • garam
  1. bersihkan ikan patin dan rendam dengan air asam jawa untuk buang hanyir lebih kurang 15 minit.
  2. tumbuk lumat cili api dan kunyit hidup.
  3. masukkan pes cili yang ditumbuk tadi dan serai beserta santan ke dalam periuk.
  4. masak atas api sederhana sampai menggelegak. kacau selalu untuk elak santan pecah.
  5. Bersihkan ikan yg direndam dengan air asam jawa sekali lagi dengan air bersih dan masukkan dalam periuk. Tambah sedikit air jika perlu.
  6. kerap simbah kuah perlahan2 ke atas ikan hingga ikan masak utk elak santan pecah. jangan kacau kuah kerana isi ikan patin lembut n mudah tercerai.
  7. Sementara itu boleh masukkan asam gelugor dan perasakan dengan garam.
  8. Sedia dihidang...... TIPS : ikan patin masak lemak cili api ni kalo simpan semalaman dan kerap dipanaskan lagii tambah sedappp.... Boleh juga tambahkan tempoyak utk rase yg lebih mabelesz!~

3 comments:

  1. terliur terus saya kak tengok lemak cili api akak ni. soddaappp!!!!

    ReplyDelete
  2. akak.. saya teringin sgt makan lauk ni.. mak saya selalu masak lauk ni utk saya.. saya tau makan je..so, this week saya anak beranak kena la turun London..kawan2 ckp dkt Malaysian hall London ada jual lauk ni, sanggup drive 3hours just for the sake of ikan patin masak lemak cili api.. hehehe

    ReplyDelete
  3. ain >> yer ke.. meh akak letak nasi nak? :)

    melovesfood >> ish kesiannyer la.. 3jam travel tu..

    ReplyDelete