f Secubit Garam: Apam Cream Chese

N3 Terkini

Thursday, August 13, 2009

Apam Cream Chese

Jom kita makan petang..

Apam Cream Cheese, resipi mem besar MyR.. kes nak perabiskan belen cream cheese yg seciput tu.. Sedap ni tau makan panas2 . Luqman suka sgt dgn apam ni. Rasanya yg lemak2 dan tak manis sgt. Pekena dgn air teh panas2 .. ermmm syok!

Yani, mintak izin nak C&P resipi kat sini ya... tq

Apam Cream Cheese by Yani
  • 40g cream cheese
  • 1 biji telur
  • 150g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 75 ml susu segar
  • 5 sudu besar gula(kalau sapa2 yg suka manis2 boleh lebihkan sukatan gula ya..)
  1. Potong dadu cream cheese dan ketepikan.
  2. Masukkan telur, gula, susu dan minyak masak. Pukul sehingga berbuih/ gula larut sepenuhnya.
  3. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk tadi. Masukkan cream cheese. Kemudian kacau sehingga sebati.
  4. Masukkan adunan ke dalam bekas yang sesuai. Kukuslah selama 8-10 minit atau sehingga masak

Dulu dah buat 2x apam ni, tp tak merekah langsung. Kali ni buat, tu dia.. merekah bukan main lg tu..

10 comments:

  1. gebunya kakkk!!! boleh masuk list ni. nak buat pun senang..main kukus2 aje.

    ReplyDelete
  2. k.nor ..
    ye la btol ckp k.ain simple je kan..
    msti sedapso msti try :)

    ReplyDelete
  3. nor...wah ..cun melecunnye apam ni...kena buat ni..dah tergoda melampau lah nor..

    ReplyDelete
  4. eeeeeeeeeeeee geramnyer nengokkkkkk!!!!! nk ngap jerk rasa!!

    ReplyDelete
  5. Wah nor...cun nyer apam tu...terasa nak mengapam la pulak....

    ReplyDelete
  6. ain >> all the best ya ain... dah buat hantar akak seketul :)

    mummyseri >> ain gak kan? hehe mmg simple jer tu..

    datin el >> hehehhee.. tirguda gak ek.. hehehe.. p buat sinun :)

    ina >> awat geram2.. ngap ler kalau boleh :P

    watie >> mengapam???? hahahhaha.. word baru lak weh... :)

    ReplyDelete
  7. Amboi apam oh apam, bukan saja gebu tapi mekar nya... apa rahsia nya ya Nor? Along bab2 apam ni selalu je tak puas ati...AlongRoz

    ReplyDelete
  8. along >> kalau nak tau, ni 1st time nor wat apam merekah gitu. biasanya lepek jer. buat apam mekar gitu gak. nor rasa la 1. kena beat sampai betul2 kembang 2. isikan hampir penuh cup 3. air dah betul2 mendidih dan 4. api kena kuat. cuba la..

    ReplyDelete
  9. salam kak nur...gebunya apam tu...cantik merekahnya hihihi...

    ReplyDelete
  10. suzi >> alhamdulillah.. mmg gebus betul kali ni buat :)

    ReplyDelete