f Secubit Garam: Yum Ma-khuea-yao

N3 Terkini

Friday, August 7, 2009

Yum Ma-khuea-yao

Amacam, berbelit tak lidah? Nama Melayu dia Salad Terung Gril. Lama dah kan tak buat masakan dr buku masakan Thai K.Nor tu.. Ni satu lg resipi yg simple, mudah dan menyelerakan. Kalau tak caya, tanya Cik Abg K.Nor.. hehehhe. K.Nor buat 2 bj jer terung td tu, sorang satu la. Yer la kan, anak2 tak makan. Dalam gitu, tak cukup lak dia makan, siap nak ngendeng yg K.Nor punya. Tu pun dah sound utk malam karang ada lg ke? Yg belum masak ada la terungnya dlm esbok. Jawabnya kena la buat lg. Sebenarnya K.Nor dan cik abg jarang makan nasi malam, tu yg buat 2 bj jer terung. Tak per la, sos ada balance lg tu. Cuma grilkan terung aje. Yer la, cik abg nak makan, cik adik kena la buat kan.. :)

Kepada penggemar masakan Thai yg sentiasa cukup dgn masam, manis, masin dan pedas serta peminat lauk terung, cuba la ya... Insyaallah sedap!

Salad Terung Gril

2 batang terung panjang
1 biji telur ~ direbus
2 sudu besar udang kering ~ digoreng sekejap dan toskan
2 ulas bawang putih ~ dihiris atau dicincang
2 bj bawang merah ~ dihiris halus
5 bj cili padi ~ dihiris
3 sudu besar sos ikan
3 1/2 sudu air limau nipis
1 - 2 sudu besar gula
daun pudina ~ k.nor guna daun ketumbar, lagi wangi

Gril atau celur terung hingga lembut. Pd K.Nor lebih baik gril sbb bau terung lebih wangi kalau kita gril. (boleh gril atas frying pan)
Buang kulit (K.Nor tak buang pun) dan potong. Letak atas piring.
Campurkan bawang merah, bawang putih, cili padi, sos ikan, air limau nipis, gula dan daun pudina/ketumbar dlm sebuah bekas. (ejjas la rasa dia biar ada masam, manis, pedas dan masin)
Tuangkan campuran ni ke atas terung dan taburkan dgn udang kering.
Hias dgn telur rebus.

Tips dr pengarang buku: Telur rebus dan udang kering boleh diganti dgn isi ayam rebus yg dicarik2 atau daging.

8 comments:

  1. betullah kak...tergeliat lidah nak nyebut resipi terung ni. kat umah saya ni pulak, yg mkn terung saya sorang aje...baik hubby atau anak2 tak suka!! nmpak gaya kena kecek akak nor punya je la. hehehe

    ReplyDelete
  2. ain >> sakit tak lidah tergeliat tu hehe.. sowi ler.. nak kasi pun dah kena perabiskan dek cik abe k.nor dah td..

    ReplyDelete
  3. Alamak!!! sedapnye terung nie.. harus pegi beli terung cepat2...

    ReplyDelete
  4. ijan >> oo peminat terung gak ya.. buat tau, best!

    ReplyDelete
  5. salam knor..cikmin mai dtg amik resepi ni..x tahan dah terliur tgk...halal ye knor...

    ReplyDelete
  6. cik min >> sori cik min baru nak reply.. silakan.. buat la ya, kang ngences yg kat dalam tu :)

    ReplyDelete
  7. suami saya suka sangat makan terus.. kebetulan kat umah ade terung bulat 2 biji.. buleh la buat.. cuma udang kering je takde..
    berselera je tengok.. geram..

    ReplyDelete
  8. shadia >> tak per tak ada udang kering, sedap gak.. try la ya.. :)

    ReplyDelete