f Secubit Garam: Nasi Ayam Penyet... tang mana laa penyet tu ek..

N3 Terkini

Saturday, August 29, 2009

Nasi Ayam Penyet... tang mana laa penyet tu ek..

K.Nor dpt resipi ni kat rumah Ijan si adik yung nun jauh di Finland. Dah ramai yg cuba kan, kali ni biar K.Nor lak yg cuba. Sempena meraikan kepulangan buah hati terchenta, K.Nor buat la nasi ayam ni. Lagi pun Naim masih ada lg ni, boleh la dia merasa sama. Kalau sapa2 nak tengok resipi lengkap dr Ijan boleh la tengok kat sini ya.. TQ Ijan, K.Nor nak tepek resipi tu kat sini, boleh kan.. :)

Memang sedap rasa ayam penyet ni, satu kelainan bila makan nasi ayam. Sambal dia pun best tp K.Nor tak ikut 100% la bahan2 dia tu, sbb banyak sgt.

Resipi Nasi Ayam Penyet -resipi dari www.resipi4u.com,

Untuk Ayam
1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan
(simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik

  • ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
  • 1 sudu besar Serbuk Kunyit
  • ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
  • 3 ulas Bawang putih
  • 1cm Halia
  • Sedikit Air
  • 1 sudu kecil Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng.
  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
  2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
  3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat.
  4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
Untuk Sambal.-kite suke! tp hati2 dgn cili tue. Edit ikut selera ye :)
  • Sedikit minyak masak
  • 20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji Cili padi
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan
  • 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.

Untuk Sup.

  1. Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
  2. Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.

Untuk Nasi-yg nie resipi sendirik. kite buat ikut resipi ala2 nasi ayam. utk 2 org makan je nie.

  • 1 cawan beras dibasuh dan ditoskan
  • 3 ulas bawang putih
  • satu btg kayu manis
  • dua biji buah pelaga
  • satu kelopak (kelopak ke? hehe) bunga lawang
  • sedikit butter
  • garam
  • separuh kiub pati ayam/daging
  • 2 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)
  1. Panaskan butter. Tumis 3 ulas bawang putih, kayu manis, bunge lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
  2. Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
  3. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
  4. Pindah ke periuk nasi letrik dan masak cam biasa.

Cara hidangan-
Hidangkan ayam penyet,tahu, tempe, sambal dan sup bersama ulam seperti daun salad, tomato dan timun dengan nasi.
*Boleh juga perahkan sedikit asam limau pada sambal jika suka masam.

7 comments:

  1. tengok bhn2 resipi, mmg konpem sedap ayam penyet ni. sedap...sedappp!!!

    ReplyDelete
  2. Kak nor pun dah memenyet yer.. penyet je lah kat mane2 pon kak nor... hahahaha

    ReplyDelete
  3. ain >> mmg sedap ain, cuba la buat.. nampak renyah tp tak sebenarnya tu..

    ijan >> tu la ijan, dah lama plan nak memenyek ni, tunggu along balik baru buat.. nanti la lain kali k.nor penyek jer kat mana2 pun :)

    ReplyDelete
  4. salam

    nasi ayam penyet memang tak penah dengaq ;)
    tp kalu dah namanyer nasi ayam memang tak tolak...kalu masak nasi ayam, dlm periuk clear...
    *liza: hantu nasi ayam*

    ReplyDelete
  5. alahaii da lama teringin nak mkn ayam penyet ni tapi sgt malas nak memasaknya :(

    ReplyDelete
  6. salam kak nak jugak nasi ayam penyet ni.

    ReplyDelete
  7. liza >> w'salam ..cuba la liza, sesekali kita buat lain dr kebiasaan tu, yg main guna kicap jer.. sedap tau ayam penyet ni

    kaseh >> sbb teringin nak makan yg k.nor buat, kalau tak buat tak dpt la merasa, sbb kat tganu ni belum lg ada org jual ayam penyek

    mimi >> mimi!!!! salam.. rindu kat dia.. dah abis la mimi, cuba la buat ya.. sedap tau

    ReplyDelete