f Secubit Garam: Ikan Pari Bakar

N3 Terkini

Thursday, August 20, 2009

Ikan Pari Bakar

Kita makan lauk simple dah ya arini. Ikan pari bakar, cicah dgn air asam dan bayam masak tumis air. Kalau pedas tu amik ler tembikai madu yg dah siap potong tu. Wangi jer ikan bakar ni sbb penggunaan daun kesum tu.

Kalau sapa2 rasa nak cuba resipi ikan pari bakar ni, silakan la..


Ikan Pari Bakar

1 keping ikan pari ~ terpulang la kalau nak guna ikan lain
3 sudu besar air asam jawa yg pekat
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar kicap manis
sedikit belacan ~ bakar dulu kalau nak lebih sedap
1/2 sudu teh serbuk kunyit
3 tangkai daun kesum
garam
daun pisang ~ optional

Bersihkan ikan pari dan toskan.
Gaul semua bahan2 kecuali daun pisang :)
Lumurkan pada ikan pari dan perap sekurangnya 1/2 jam. (letakkan sekali daun kesum pd ikan)
Bakar ikan dlm aluminium foil yg dialaskan dgn daun pisang hingga masak. Ni kaedah kalau bakar atas dapur gas.
Kalau bakar dgn menggunakan dapur arang kayu lagi best.
Nak bakar/gril dlm oven pun boleh, terpulang la ya..
Hidangkan bersama dgn air asam.

5 comments:

  1. ya..allah! nor...cedapnya! w/pun simple tapi best tau! tumis air kena dgn smbal blacan power tau! tapi smbl asam dgn ikan pari tu lagi sedapnya..x leh ckplah nor, trliur gak!

    ReplyDelete
  2. perhhhh.. terangkat!! nampak gaya ni lah antara menu di bulan ramadhan nanti.. tapi takdak le daun kesum kat bumi UK.. mesti kurang kick.. semalam saya dah cuba resipi udang daun kunyit tu.. tapi takdak daun kunyit.. tapi itu pun dah sodap.. thanks kak!

    ReplyDelete
  3. salam kak nor...
    nengok jee ikan pari bakar n ayaq asam memang tak terkata, kalau laaa ade kat depan mata sekejap jee niii x sempat amik nasi...dah lama tak mkn kak nor bestnyeeerrrr ;)

    ReplyDelete
  4. Aduh kak nor... kritikal dah perot nie tgk lauk2 kak nor... semua pon sedap.. tak terkata ape dah nie.. huhuu... selamat berpuasa buat kak nor sekeluarga.. teruskan menempek gambor2 best time pose nanti yer..heheheh

    ReplyDelete
  5. am >> mmg ngam kan..

    melovesfood >> yep, daun kesum tu bg ikan bakar kita lagi wangi.. ermmm daun kunyit pun tarak ya, kunyit idup ada tak? kalau ada boleh la tanam kunyit tu, boleh menghasilkan pokok kunyit lak..

    liza >> w'salam liza.. hehe peminat ikan bakar la ni ya..

    ijan >> tak gastrik ke arini hehehhehe.. slmt berpuasa gak ya ijan

    ReplyDelete