f Secubit Garam: Colek Ike Aji2

N3 Terkini

Friday, August 14, 2009

Colek Ike Aji2

Request menu oleh cik abg Colek Ikan Aji2. Best!!!

Za, mintak izin ya nak C&P resipi kat sini..
  • 4 keping ikan tenggiri~ K.Nor guna ikan aji2..nak guna ikan tongkol pun boleh
  • 1/2 cawan air masak
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu teh garam
  • 5 biji cili api
  • 2-3 biji limau nipis
  • 1 inci belacan (bakar sikit)
  • 1 biji tomato (potong dadu)
  • 1 biji bawang besar (potong dadu)
  • Sedikit daun ketumbar (hiris)
  • UPDATE: lupa nak beritahu..kepada yang tak suka daun ketumbar, boleh tukar kepada daun limau purut...memang ummphh!!!
  1. Letakkan secubit garam pada ikan dan bakar dlm oven hingga masak.(Kalau bakar dgn kayu arang lebih sedap)
  2. Campurkan air masak,cili,garam,gula,belacan dan perahan air limau dan blend. Tumbuk dengan lesung pun boleh. Letak dlm bekas dan gaulkan dengan bawang,tomato dan daun ketumbar.
  3. Tuangkan kedalam pinggan berisi ikan yg telah dibakar.Sedia untuk dimakan dengan nasi panas.


Okey Ina, ni rupa paras ikan aji2 heheheh.. Isi dia putih dan lembut dan kulit ikan ni pun lembut dan tak bersisik sgt. Kalau ada sisik pun kecik2 jer. Sedap dimasak kari, tumis pedas. singgang pedas atau panggang kosong/tawar pun best wat cicah sambal belacan.

10 comments:

  1. Ikan aji kite tak bese dengar plak... tok aji bese lah.hehehe... nampak best lah colek tue kak nor!!!

    ReplyDelete
  2. aduhai kak..terliur lagi, semlm dh le terliur tengok ayam grill pedas. tak terkejo nak buat nih. hihihi

    psst..ijan..pas ni jgn lupa buat ikan colek ni tau!

    ReplyDelete
  3. nmpk sedap ikan colek tu, tapi bab bunga rampai atas ikan tu yg susah sikit nor.. bukannya apa am & family sekepala x makan bawang/tomato & adik-beradik semua tulah yg potong2 cam tu! x tahulah nape? tapi tekak ni x leh masuklah..jakun agaknya! nengok org lain mkn suka je..

    ReplyDelete
  4. ijan >> tok aji tak main la ijan.. tak pernah masak guna benda tu :)

    ain >> cepat ain.. guna lrt ya, jgn guna kereta sorong hehe

    am >> hehe tak leh nak kata apa la kalau tak suka tp part tu yg sedapnya.. :)

    ReplyDelete
  5. oooooowhhhh k.nor panggey ikan aji2 er! seingat kita, kita panggey ikan putih! tp btol dh tuh isi dlm dier putih! igtkan ikan ayam tuh! lain la.. silap silap.... mekacih k.nor suh ikan tuh duk posing jap! ngeeee....meh anto sini, kita nk siang! hihihi

    ReplyDelete
  6. ina >> alaa nak siang wat per nyer, dah siap masak tuh pun.. akak suruh dia jd model jap sebelum akak sembelih dia hehehhe

    ReplyDelete
  7. Kak Nor, bleh bayang kesungguhan cikgu mkn ikan aji2 tu, hehehehe...napok sungguh mengiurkan sluurrppp!!!!

    ReplyDelete
  8. lela >> ish lela ni pakai tropong cap apa nih, yg sampai boleh nampak cik abg k.nor duk makan tuh.. :D

    ReplyDelete
  9. Kak nor..nasib baik kak nor tayang gambor ikan aji-aji..hehe spesis ikan ni selalu tak ku kenal namanya :D
    kak nor..za biasa tukar daun ketumbar ngan daun limau purut..sedap gak :D

    ReplyDelete
  10. za >> tu la, lain tempat lain nama org panggil kan.. kurang2 boleh belajar nama ikan hehe.. nanti la lain kali k.nor try guna daun limau purut lak, sbb menu ni mmg kegemaran cik abg, mesti dia suruh buat lagi dan lagi tu :)

    ReplyDelete