f Secubit Garam: Udang Goreng

N3 Terkini

Monday, August 24, 2009

Udang Goreng

Try resipi terbaru by Dayang ni. Pantang sungguh tengok Dayang keluarkan resipi udang, cepat jer nak try.. Saja je la, nak mencuba resipi2 baru dari duk buat resipi yg biasa duk buat sokmo2 kan. Memang sedap udang ni, ratah saja lagi la sedap kan Dayang..

Dayang, K.Nor nak C&P resipi kat sini ya.. tq

UDANG GORENG by Dayang

Bahan-bahan
  • 300 gm udang (dibuang kulit dan dibersihkan)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1/2 inci halia (dikisar)
  • 1 sk lada sulah
  • 2 sb sos lada hitam
  • 1 sudu makan jus lemon/limau nipis/limau kasturi
  • 1 sb sos cili
  • 1 sb kicap pekat
  • garam dan gula secukupnya
Cara-cara : Perapkan udang bersama bahan2 di atas selama 1 jam. Kemudian digoreng tetapi jangan terlalu lama (lebih kurang 30 saat shj)

5 comments:

  1. mcm dah terasa kat lidah je kemanisan udang goreng ni!!

    ReplyDelete
  2. ada stok udang dlm esbok...leh buat uth berbuka petang ni. nampak sedap ler nor..!!!

    ReplyDelete
  3. ain >> mmg sedap dan rasa manis udang tu ain sbb kejap jer goreng

    azita >> buat la, sedap dan mudah jer

    ReplyDelete
  4. Nak Udang Goreng tuh...uish uish! sedapnyaaaa...Love pun nak try!!! ;)

    ReplyDelete
  5. salam...
    u.d.a.n.g...sedapnyeerr ^-^

    ReplyDelete