f Secubit Garam: Ayam Tandori

N3 Terkini

Friday, August 21, 2009

Ayam Tandori

Dah lama betul resipi ni duk dlm list. Asyik kena potong que jer. Ni resipi ayam tandori by Ela Qatar. Lama tak nampak Ela, sihat ke dia.. Ke duk dlm pantang? Apa pun thanks Ela atas resipi Ayam Tandori ni.. mmg best. Tak sempat tanya cik abg sedap ke tidak, dia dah dulu cakap sedap. Cam ayam tandori kat kedai roti tempayan dia kata... hehehe Ela, K.Nor letak resipi Ela tu kat sini ya.. tq

Ayam Tandori

6 ketul kepak ayam
1/2 labu bawang putih-tumbuk/kisar
2 inci halia - kisar
1 sudu besar rempah tandoori/rempah barbeque
1 sudu besar rempah goreng ayam kfc ~ K.Nor guna rempah serbaguna jer
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar minyak masak/marjerin/butter
lime jus
garam
  • gaul ayam ngan lime juice dan garam
  • satukan bahan2 lain n perapkan ngan ayam selama 2 jam
  • masak lam oven...


Ni menu utk hari ni selain Ayam Tandori. Tumis pedas ikan aji2 (lagi?? atas request cik abg ler...) Bendi Goreng Belacan dan Kicap Bercili. Jom makan..


Rasanya teringin nak bercuti menghapdet blog utk seketika memandangkan esok dah start puasa. Insyaallah lepas raya baru K.Nor start balik on air.. Tau aje la kan bila berpuasa ni, biasanya K.Nor masak lewat sket, ngam2 jer lauk panas2 bila masuk waktu maghrib. Takut tak dan nak posing or shooting menu masakan. Kelam kabut lak jadinya.. Tp insyaallah K.Nor akan sentiasa menjenguk rumah teman2 lain utk mencari ilham menu apa utk dimasak nanti. Kalau K.Nor dtg rumah teman2 nanti jgn lak kunci pintu ya... :)

2 comments:

  1. Akak nak bercuti menghapdet ke??? ala nanti kena kore gobok akak je lah kalo tuan rumah takde.. hehhe... kalo sempat2 tue update lah jugak ye.hehehe... tayang2 baju raya ke, langsir raya ke... hihihi... take care Kak Nor!

    ReplyDelete
  2. ijan >> kalau ikutkan gitu la sbb takut tak sempat nak posing. tp k.nor try la ngejas masak awal sket supaya dpt posing gak nanti... thanks ya ijan... ijan pun take care gak ya..

    ReplyDelete