f Secubit Garam: PARI BAKAR BEREMPAH HARUM & AIR ASAM

N3 Terkini

Saturday, August 6, 2011

PARI BAKAR BEREMPAH HARUM & AIR ASAM

ASSALAMUALAIKUM..




SIAKAP BAKAR BEREMPAH HARUM
resipi : DayangJack
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap (dibersihkan) ~ k.nor guna ikan pari
1 helai daun kunyit (diracik/dihiris halus)
2 helai daun limau purut (diracik halus)
bahan-bahan dikisar bersama :
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 helai daun limau purut
3 kelopak bunga kantan (dihiris terlebih dahulu)
1 sudu makan cili giling (boleh ganti dengan cili api jika suka)
1 sudu besar rempah kari ikan
3 sudu makan air asam jawa
1 sudu besar kicap pekat
sedikit belacan bakar
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
gula dan garam secukupnya
sedikit air

Cara-cara :
Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Tutupkan api.
Sementara itu, sediakan kertas foil dan dulang pembakar. Letakkan ikan di tengah-tengah kertas foil. Tuangkan kesemua perencah tadi di atasnya. Taburkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan balut dengan kemas. Perapkan sebentar lebih kurang 15 minit.
Kemudian bakar ikan sehingga masak.


* nak lebih sedap, perahkan limau kasturi atas ikan sebelum makan.

~~~~~~~ *x* ~~~~~~~


AIR ASAM
resipi : Ika@Arah
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan A
4 biji Cili Api ~terpulang nak pedas tambahkan kuantiti cili
1 biji Lada Merah Besar
1 ulas Bawang Putih
1 inci Belacan yg di bakar
1 sb sos tomato
1 sb sos cili
1 sb sos ikan
60 ml air asam jawa>>kalau nak cair boleh tmbhkan air
1 sk gula >> terpulang nak manis mcm mana
secubit garam

Bahan Hiris
Sedikit hirisan bwg merah
Sedikit tomato di hiris dadu
Daun ketumbar di hiris halus
1 biji cili di hiris bulat


Kesemua bahan A di atas di blend hingga hancur atau separuh hancur terpulang nak mcm mana, kalau nak cair sedikit just tambahkan air kemudian perasakan kembali. 
Kemudian masukkan bhn2 hirisan td, dan siap utk di hidang.


22 comments:

  1. perrrhhhh...meleleh air liur nengoknya......
    mas suka lauk gini.....

    kak nor..tak mau senyap2...

    ReplyDelete
  2. kurus pahala puasa ptg2 ni, mmg terliur tgk ikan bakar kak nor ni

    ReplyDelete
  3. o no....terasa melelh air liur..ngeheheheh

    ReplyDelete
  4. sedapnyer! sedapnyer!! tun suka makan niii!! ikut kak nor bakar ikan pari gini ^^

    ReplyDelete
  5. ala kak nor... entry kurang rempah ratus la kalau tak de bebel bebel.. huhuhuhuhu...

    ReplyDelete
  6. Aduhhhhh!!!!!..meleleh air liur tgk ikan pari bakar....

    ReplyDelete
  7. whaaaaa!...nangis nengok menu nih....

    ReplyDelete
  8. kak norrrr....t'liur dah ni tau...uhukss...


    mmg kene pi pasar lah esok pagi.....nak kene carik jugak ikan pari ni....

    ReplyDelete
  9. lap ayaq lioq ni
    perhhh x tahan tgk ayaq ayam tue...
    terbaek punya
    biler leh rasa ayaq tangan kak nor nie ek?

    ReplyDelete
  10. sedapnya bakar pari berempah tu Kak Nor, minta izin ye Kak Nor, may be esok lusa nak pinjam resepi yang membuka selera nih!

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum..

    mas >> nak senyap! ^___^

    liza >> hehee... istighfar balik :)

    eryanti >> amik tisu lap ya.. :)

    ReplyDelete
  12. tun >> ikut jgn tak ikut tun :)

    izah >> nak rempah apa? serbuk ketumbar, jintan manis? jintan putih? ke nak rempah gulai lagi? hehehe

    sue >> sakit ke sue yg aduh tu.. hehe..

    ReplyDelete
  13. del >> jom buat del.. insyaallah menjilat jari :)

    dayang >> mmg tak rugi sungguh buat ikan bakar ni dayang.. tip top dan sangat best :)

    lia >> lia, buat sambal lebih2 ya.. simpan dlm freezer, mudah nak guna lain kali :)

    ReplyDelete
  14. ayu >> cukup tak tisu tu ayu hehe

    nak rasa air tangan jer ke? nanti k.nor celup tangan dlm air, pastu poskan ke ayu... boleh? hehe

    amie >> amik jer amie.. buat ya.. insyaallah tak rugi sgt mencuba.. sangat sedap ni

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum K.Nor,
    siang tadi dah singgah tapi tak komen sbb dah terliur tngk ikan pari akak ni, cepat2 balik umah semula, hehehehe..mmmng kegemaran yatie ikan pari ni..bila mlm baru dtng balik dan mampu tenung je lama2...sedapnya kak..nak cari ikan parilah sok..

    ReplyDelete
  16. Adeh Kak Nor... Lama tak jumpa ikan pari nie... bebila kena redah pasar la cari... bulan puasa ni belum buat lagi menu bakar2 nir...

    ReplyDelete
  17. Salam kak! SEDAPPPPPPPP!!!!!! sini ikan pari dia org bela lah kak hihihi... tak de nmpk dia org jual :-( psssst>>KAKAK Izah tu dia nak remaph ratus KABSA tuuuuuu bg jer kak wakakakaka...

    ReplyDelete
  18. cilop resepi ni utk berbuka sedap juga kan kak nor...moh ke pasar beli ikan pari nak masak mcm kak nor lah hari ni hehehe

    ReplyDelete
  19. Wah....sedapnya. Semalam saya buat ikan bakar jgk guna ikan kembong tapi yang kosong je sebab tak pg umah kak nor ptg semalam. Kalau singgah semalam mesti dah jadi menu berbuka...tapi xpe ari ni leh try versi berempah pulak. Jap-jap lagi nk pg pasar hehehe...kalau xde ikan pari ikan lain boleh tak kak nor?

    ReplyDelete
  20. yatie >> hehee.. lari dulu sbb tak tahan godaan dan dtg balik mlm ya.. hehe

    slmt membakar ikan yatie :)

    aymy >> kalau ikan bakar mmg sinonim dgn bulan puasa kan.. mmg menu wajib gitu.. eh.. aymy kat mana skrg? dah kat msia ke?

    ika >> dulu akak guna rempah gulai jer masa buat nasi mandhi tu ika.. :)

    try buat dgn ikan siakap jer la ika sedap gak tu

    ReplyDelete
  21. mieza >> silakan ... slmt membakar ikan ya.. :)

    mama feti >> boleh aje.. guna aje ikan yg selalu org buat ikan bakar.. spt ikan siakap, kembung, cencaru.. nak buat dgn sotong pun ok

    ReplyDelete