f Secubit Garam: IKAN SELAR GORENG

N3 Terkini

Wednesday, August 3, 2011

IKAN SELAR GORENG

ASSALAMUALAIKUM..

Sekarang ni kalau nak goreng ikan mesti nak buat ikan goreng Love's style ni. Memang suka dgn rasa berempah ikan tu, nak2 kalau digoreng garing2.. Pastu ikan tu pulak ikan baru/fresh.. SEDAP! Kadang2 K.Nor goreng gitu jer tanpa bahan2 yg ditabur atas ikan tu, hari rajin buat la jugak hehe..


Ok Love, sekali lg K.Nor nak tampal kat sini resipi Love ni ya.. Tq so much dear :)


FRIED SPANISH MACKEREL / IKAN TENGGIRI GORENG
recipe : Love2Cook
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients :~
5 blocks Spanish Mackerel ~ kali ni guna ikan selar
1 tsp minced garlic *
1 tbsp chilli powder *
1/2 tsp turmeric powder *
1/4 tsp corriander powder *
1/2 tsp gramdhall powder (optional) * ~  k.nor tak letak
1-1/2 tsp rice powder * (tepung beras)
little water *
salt *
1 tbsp lime juice *

1 large onion ~ cut into rings
3 dried chillis ~ sliced
1 sprig curry leaves
oil

Method :~
In a large bowl, mix ingredients marked * until it forms a paste. Add more water if it's too thick.
Place the fish blocks in the bowl and mix together with the paste. Leave it aside for 1 hour.
Heat oil in wok and deep fry the marinated fish blocks. ( I prefer deep frying. You may also fry using little oil )
Turn over the fish blocks once awhile. Once cooked, rest on paper towel before arranging on a serving plate.
Leave about 2 tbsps oil in wok. Stir fry the onion, dried chilli and curry leaves until fragrant for 2 minutes over low heat.
Spread on the fried fish. Serve!


9 comments:

  1. wohhh sedap neh. canner leh termiss resepi ni. masuk list.. suke je goreng selar bodo gitu. kalau ada rasa rempah2 skit lagi sedap ni... tq love n kak nor

    ReplyDelete
  2. suker ngn ikan selar klu digoreng...mesti yg ni lagi sedap yer sbb ada tambah bahan2 lain lagi camni.. :)

    ReplyDelete
  3. selalu gak goreng style nii..sedap mkn dgn nasi panas2..x de lauk lain pun x pe! :)

    ReplyDelete
  4. mas pun suka resepi ni kak nor..
    ari tu guna ikan kembung...
    pun sedappp gak....

    ReplyDelete
  5. kakak...saya nak cube try!!! sedap tambah2 garing cmtu...ish ish.....=)

    ReplyDelete
  6. Kat sini pulak :D ikan selar goreng mcm ni tak pernah buat nanti masuk list! ikan apa2 pun boleh kan eak? hihihi..

    ReplyDelete
  7. belum pernah cuba masak begini, nanti nak try...ikan lain ikan selar boleh kot...

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum..

    izah >> ni kali ke3 k.nor publish n3 ikan goreng resipi love ni, pun termiss gak ya.. hehe

    buat sedap ni makan panas2.. nak lebih rangup, boleh lebihkan tepung beras

    tun >> acu try tun.. insyaallah sedap

    pia >> betul tu.. k.nor pun suka.. anak dara pun suka gak .. ehh semua suka la kat rumah ni hehe

    ReplyDelete
  9. mas >> oo mas dah buat ya.. sedap kan mas.. garing jer

    mizzmuai >> slmt mencuba.. makan panas2 sedap :)

    ika >> boleh jer ika, akak pernah buat dgn ikan tongkol gak tau.. sedap!

    psst!! smlm makan ikan ni cicah belen air asam ika tu.. syedaaaaaaap! :)

    amie >> boleh aje. kita buat dia kan.. :)

    ReplyDelete