f Secubit Garam: PUDING CENDOL

N3 Terkini

Saturday, August 6, 2011

PUDING CENDOL

ASSALAMUALAIKUM


PUDING CENDOL
resipi :Ogy@Tuntung15
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )
Bagi Lapisan Bawah
500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
500gm cendol
sedikit garam

Bagi Lapisan Atas
500ml air
200gm gula merah ~ k.nor guna campuran nisan dan gula merah
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam

Bagi Lapisan Bawah
Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastik (saiz plastik mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.

Bagi Lapisan Atas
Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
Kocok kuning telur didalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejap. Padamkan api.

Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan dibahagian tepi loyang. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.

## selalunya bila K.Nor buat puding ni, utk bahagian lapisan atas tu K.Nor akan tambah air sebanyak 100ml lagi sbb teksture asal tu agak keras sket bg K.Nor. K.Nor lebih suka teksture puding yg lebih lembut sket. Terpulang pada masing2 ya..


## utk lapisan bawah K.Nor hanya guna 1 cawan gula atau lebih kurang 12 sudu besar. Sbb K.Nor kurang suka manis2 sgt dan utk lapisan atas tu mmg kena rasa sendiri la kalau nk buat sbb jenis2 gula merah ni berbeza. Jadi tak leh nk bg tau sukatan yg tepat.



28 comments:

  1. kak norr...wordless saturday kee..paham paham.. hihi

    ReplyDelete
  2. salam kak Nor sdp mmg nak but asalnya beli cendol nak buat air Cendol..tup tup kuar puding ni...

    ReplyDelete
  3. kikikiki..mas pun paham...
    sunyi lak rasa tak de celoteh kak nor...
    apa pun ....
    puding cendol tu cantikkk sangat la kak...

    ReplyDelete
  4. salam nor..comey nye puding cendul...terasa2 kt tekak...ehh posa xleh nk bayangkan...nnt batal...hehehe

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum..

    izah >> rasa nak teruskan gini jer izah.. masukkan gambar dan resipi.. aci tak? hehe

    sheila >> slmt menggodek puding cendol :)

    mas >> hehee... mmg wordless la mas.. lg pun rasa nak ubah stail.. letak gambar dan resipi jer.. tak per kan :)

    k.zai >> mmg sedap k.zai.. try la :)

    ReplyDelete
  6. salam nor.
    menggiurkan dan meliurkan.

    ReplyDelete
  7. puding cendol menu wajib keluar time bulan pose. hehe.. kene tunggu rajin nak buat cendol sendiri nih. :)

    ReplyDelete
  8. salam Nor...kak noor dh buat puding cendol tu...memang sedapkan..

    ReplyDelete
  9. campuran nisan???errrr...errrr....

    menguji iman betol puding nih

    ReplyDelete
  10. Salam kak! Waaaaaaaaaaaaaa sedap2!!! Tp mcm kak as ckp kena rajin buat cendol baru leh jadi puding nii klu Takde tak jadilah puding nii :D kita sejak puasa ni belum buat lagi apa2 puding asyik nk mkn kuihhhhhhh jerrr :D

    ReplyDelete
  11. ishhh power gedemak arr kak ni puding..tak leh tahan tgk!!

    ReplyDelete
  12. cantik sungguh kejadian puding k.nor..kita ni suka wat puding but malas nak melapis bagai..nak cepat siap katakan..;)

    ReplyDelete
  13. ibundo >> salam k.pah.. try la buat, insyaallah sedap

    as >> duk kat sana mmg la kena godek sendiri cendok kan :)

    k.noor >> nor pun dah acapkali buat gak.. mmg suka dgn puding ni

    ReplyDelete
  14. ryo >> hehe bukan nisan yg batu nisan tu ryo.. tp nisan ni lebih kurang cam gula melaka. pemes di kawasan pantai timur

    ika >> kena rajinkan mencendol dulu la ika kan..

    yat >> sedap ni yat, gi cari cendol dulu baru boleh buat :)

    pia >> tak susah pun buat puding cendol ni pia, 2 lapisan jer. nak cepat keras ltk loyang puding tu dlm loyang besar yg lain yg diisikan air dan ais.. kejap jer dah mengeras

    ReplyDelete
  15. salam ramadan kak nor..sedap nya puding cendol tu...lama dah sy xmakan..huhu...

    terliur plak tengok pic ni...bulan2 puasa lagi la..my peberet ni...hihi

    ReplyDelete
  16. salamm aduhhaii kak nor mengguda habisss.....kite kalo nk buat ni kene mencendol dulu.a...aduhaii kalo kt malaya kan sonang beli jek cendol kt pasar..huhuhu

    ReplyDelete
  17. lovelymasha >> salam.. kalau nak makan kena buat la kan.. :)

    sabar >> salam sabar.. mmg pun, k.nor sendiri tak sanggup nak buat cendol.. main tunjuk2 jer.. hehe

    ReplyDelete
  18. assalam nor..cantiknya puding cendol ni..pandai nor.cantik.

    ReplyDelete
  19. k.erna >> w'salam kak erna.. cuba la kak.. insyallah jadi gini gak kalau k.erna buat :)

    ReplyDelete
  20. assalam k.nor, nk tanya, xlembik ke nnti puding ni sbb kalau agar2 10g ni dgn cecaair yg agak byk tu, nnti cam lembik, tp tgk gambar k.nor cam ok pudingnya (cantik)...tq

    ReplyDelete
  21. salam...kak nor...saya dah try buat...tapi x lawa...macam x jadi jer...minta izin copy masuk blog saya ye...terima kasih....

    ReplyDelete
  22. yusparisa >> salam.. insyaallah tak lembik, just nice.. jgn bimbang ya.. resipi ni mmg menjadi dgn elok, insyaallah.. k.nor dah acapkali buat puding ni.. try la ya..

    husmyna >> salam.. kenapa tak jadi tu.. terjerlus ke camana? nnti k.nor gi tengok k

    ReplyDelete
  23. Nasib baik k nor kata jadi...hehe...tapi x lawa...nanti2 lah buat sekali lagi...pas ni nak try puding tembikai lak...

    ReplyDelete
  24. as salam kak nor...puding cendol akak mmg cantik..saya da suba buat..tapi kenapa x cantum?lapisan bwh dan atas terpisah...saya da cucuk lapisan bwh dgn garfu....rasa,rupa semua da lengkap..tapi x lekat!!huhuhuhu..kenapa yg k.nor---ros(melaka)

    ReplyDelete
  25. salam kak nor...ari 2 b4 puasa sy wt puding ni bwk opis...x sempat nk rase pun dh abis..huhu..tp mmg sedap la kak...1st time buat jd..bulan raya ni ad member opis mintak order buatkan lg tuk mggu dpn...alhamdulillah.. tima kasih.. ;)

    ReplyDelete
  26. ros >> salam.. kalau tak letak maknanya bahagian atas tu dah keras sgt la tu.. ros kena kelar2kan atau gores dgn garfu biar merata permukaan layer pertama tu supaya ia jadi 'pasak' utk lapisan kedua melekat dgn lapisan pertama..

    maaf ya.. k.nor tak perasan ada komen dr ros ni, sampai setahun baru boleh reply.. maaf sgt

    nur azzahra >> salam.. alhamdulillah.. kalau ikut betul2 step dlm resipi ni mmg hasilnya sangat memuaskan hati.. mekasih pd owner asal resipi ni kan.. :)

    tahniah sbb berjaya buat puding ni dgn elok :)

    ReplyDelete