f Secubit Garam: PIERRE HERMES VIENNESE CHOCOLATE SABLES

N3 Terkini

Thursday, August 18, 2011

PIERRE HERMES VIENNESE CHOCOLATE SABLES

ASSALAMUALAIKUM..

Akhirnya setelah masuk hari ke 17 Ramadhan baru lah datang mood nak mengukis. Banyak sungguh halangan nak mengukis ni disebabkan mood yg merudum. Kebetulan semalamkan cuti Hari Nuzul Quran, jadi K.Nor amik kesempatan tu utk buat kukis bersama2 dgn dua org pembantu setia.. hehe Alhamdulillah.. lepas solat Zuhur baru start kerja mengadun dan seterusnya siap hampir waktu berbuka. K.Nor buat 1 adunan biskut yg panjang amat namanya spt kat bawah ni, kita panggil PHVCS dah la ya.. 2 adunan Biskut Coklat Chips serta 1 1/2 adunan Cornflakes Chocolate. Kesemua kukis ni adalah utk diposkan ke Jordan, utk anakanda tersayang yg tak balik beraya kali ni. Insyaallah, ni kali terakhir dia beraya di perantauan dan ni lah kali terakhir K.Nor perlu buat kukis dan poskan kepadanya. Insyaallah tahun depan (dlm bulan Mei) Along akan tamat pengajiannya dan pulang ke tanahair.. amin... 


Tentang PHVCS yg K.Nor buat ni, resipinya dari rumah Rima yg anggun lagi jelita itu dan baru2 ni Ika pun ada buat gak. Sedapkan Ika, anak2 K.Nor pun suka dgn rasanya tu. Utk makluman K.Nor guna acuan sawa (yg tekan2 tu) utk membentuk kukis ni, dah try guna piping bag dgn nozle yg sesuai tp punya lah sakit tangan nak memicit tu, last2 terpaksa guna acuan sawa jer.. tak cun sgt la hasil kukis ni.. boleh la..... hehee 


Mintak izin ya Rima, K.Nor nak panjangkan resipi tu kat sini pulak utk rujukan di lain waktu.. Tq :)                      

PIERRE HERMES VIENNESE CHOCOLATE SABLES
source : Rima
source : IkaK.Nor

Ingredients
260g All purpose flour
1g Fleur De Sel ~ k.nor guna garam halus biasa
30g Dutch processed cocoa powder - i used Valrhona
250g Butter
100g Powder sugar, sifted
3 tbsp Egg white

Method:
1. Preheat oven to 180C.
2. Whisk together, flour and cocoa powder and set aside.
3. In a mixing bowl, whisk butter until creamy. To ensure that the recipe succeeds, the butter needs to be very soft.
4. Add in powder sugar and fleur de sel to butter and continue to whisk until light and creamy.
5. Whisk in egg white until it is well combined with butter cream.
6. Add in (2) and mix until well combined.
7. Spoon dough into a piping bag fitted with a star tip. Pipe dough into W shaped cookies.
8. Bake cookies at 180C for 10-12 mins - no more. The cookies will be delicate - transfer carefully into cookie jar after cooled.


Not for sale & Not for orders.. Just for export only hehehehe


24 comments:

  1. wahhhh... cayalah kak!!!... baiknya mak along ni... sayang mak along... sayang along jugak!.. ekekeke... eh silap... heheh... lg bertambah sayang jika mak along dpt bagi sebalang kukis yg namanya terbelit tu... hehehehe

    ReplyDelete
  2. Ooo..tahun nih last Along di Jordan yer..Alhamdullilah..and as for the cookies..whoaa mengancam sungguh..nantikan InsyaAllah giliran saya plak nak cuba membuat :)

    ReplyDelete
  3. for export only.. hahhahaa.. betul betul... cun je bentuk m tu... sekut ni tak masuk senarai, tapi kalau gian nak ngukis lagi boleh je ni.. i likee,... tq kak nor

    ReplyDelete
  4. wah biskut utk yg terakhir di post yer..semoga selamat sampai ke destinasi...bertuah along...mesti sedap..kak nor acuan sawa tuh ape..?

    ReplyDelete
  5. tgk gambar kat sini rasa teringin pulak nak buat.masuk list lah..dah ckp dgn rima hari tu..tp rasa nak cancel pulak.bila dtg sini rasa nak buat balik..guano tu?? hehe

    ReplyDelete
  6. Alamat ada tak tu?? nanti kita bg alamat tuk balang2 yg ada tu ya :D

    ReplyDelete
  7. wahh... byknyer kukis nk export. moga selamat sampai tanpa pecah2 iA =)

    ReplyDelete
  8. Kak Nor!!!! saya juga duduk di seberang laut drp Kak nor, kalau ikut Medan la heeeeeeeeeeee. Since it is not for sale, terpaksalah saya menerima jer cookies2 tersebut melalui post drp kak Nor.

    Sayang Kak Nor.

    ReplyDelete
  9. KNor
    Anything for our son eh KNor.. hopefully cookies sampai dgn sempurna.. bungkus elok elok ok.. hmm why kNor tak leh pakai nozzle? my batter lembut and senang nak picit pulak.

    Teringat macam waktu rima buat semprit mocca that day.. kat buku they use nozzle.. my batter tak leh picit pakai nozzle.. sampai terkeluar nozzle ku dari piping bag hahaha.. last last buat bentuk dahlia hehehe.. weird eh

    ReplyDelete
  10. Semoga Along selamat terima kuih dalam keadaan baik la Nor kan..xdalah hancus2 kee...sian Along...xpa laa, next year balik mesti mak dia buat kukis byk2...hehe

    ReplyDelete
  11. wahhhh..dah banyak cookies kak nor....
    jelessss....

    ReplyDelete
  12. Haa kan dah kata mesti mai punya le. bagus..bagus..bagus. Untuk org penang takde ke?

    ReplyDelete
  13. wah kaknor pun dah buat biskut ni rupanya...saya ni bercadang je yg lebih...tapi buat nye tak..kekekek...adesss

    ReplyDelete
  14. lalinggggggggg... export ke kajang dalam 2-3 balang jer..buleh ek! bule lerrrrr.... ;P

    ReplyDelete
  15. ana >> sayang ana jugak :)

    dah abis la ana, dah masuk kotak dan dah pos pong :)

    ninaz >> yep, final year dah.. kejap jer kan :)

    slmt mengukis naz :)

    izah >> mood tengah mari ya.. slmt mengukis izah.. coklat chips dah siap belum? :)

    ReplyDelete
  16. CB >> amin.. mudah2an hendaknya..

    acuan sawa tu acuan stail lama tu yg ditekan2 cam pump tu. ada piring bentuk yg boleh ditukar2 tu.. alaa yg cam zaman dulu2 guna tu la :)

    k.nim >> nor buatkan utk along jer, pastu ada yg tak muat balang tu bg anak2 makan.. tak kuasa dah nak buat kukis raya nih.. hehe

    ika >> mana ada.. dari aritu duk mintak alamat mek sima tak bagi2 pong.. majuk ah..

    ReplyDelete
  17. tun >> amin.. mudah2an hendaknya tun. mekasih

    wiz >> uishh mana aci wiz.. wiz yg patut hantar ke k.nor sbb wiz kan tokey kuih dan kek.. hehe

    sayang wiz jugak :)

    rima >> of coz la kan.. hati sorang ibu hehe

    tu pasal la rima, nak kata adunan keras sgt tak la.. lembut jer, tp bila dipicit.. fuhh sakit pergelangan tangan yg dah sedia sakit.. pastu plastic icing bag tu siap pop! pecah! heheheh.. sampai tukar plastik lain, last2 tak tahan, guna jer acuan sawa tu.. senang kerja hehe.. apapun kukis ni mmg sedap, anak2 k.nor suka..

    ReplyDelete
  18. ummi >> amin.. mekasih ummi :)

    gee >> erkkk nak apa? serdak? hehe

    mas >> wehh mas, baca betul2 tak? all for export ler.. domestik krepek dan kacang aje yer.. hehe

    ReplyDelete
  19. sam >> tu la sam.. nak buat tp mood tu payah betul tahun ni.. mcm2 kes la hishhh.. kena gak buat, sbb dah lewat sgt nak poskan ke anakanda tu.. :)

    org penang nak buat apa, kan dah pandai buat kukis sendiri hehe

    Q >> k.nor buat utk along la Q :)

    masz >> fuhhh my laling ni.. masuk2 jer nak kukis.. meh beraya sini nak?

    erkkk.. balang kosong ada lebih 3 bj ni? nak? hehe

    ReplyDelete
  20. Untungnyer jadi along..... Ummi tersayang setengah ramadhan dah jadi saudagar export....

    ReplyDelete
  21. panjangnya.... nama dia hehehe sedap nengoknya.

    ReplyDelete
  22. hahaa...then export to me lah!

    ReplyDelete
  23. iza >> saudagar cukup makan jer :)

    hanim >> tu la kan, cukup ke tidak dlm kolum masa isi nama surat beranak tu :)

    ann >> haha.. u can make it by yourself right hehe :)

    ReplyDelete