f Secubit Garam: Cornflakes Chocolate

N3 Terkini

Monday, August 30, 2010

Cornflakes Chocolate

 Salam buat semua...

Pernah buat Cornflakes Chocolate? Atau ada yg pernah makan tak? Yg ni berbeza dr Cornflakes Madu sbb adanya coklat dan satu bahan lain iaitu peanut butter dlm adunannya. Ni salah satu lg kukis yg sentiasa K.Nor hantar ke Jordan, tak kira la samada dlm parcel utk raya atau pun tak. Sebab ni pebret anak teruna K.Nor tu. Kalau K.Nor buat utk Along, K.Nor tak letak dlm papercup gitu, cuma humban semua dlm bekas plastik. Bila Along nak makan, dia cuma scoop jer ke dlm mangkuk. Biasanya dia makan gitu aje, kadang2 dia masukkan susu dan jadikan breakfast. Kalau letak dlm papercup, nanti tak ada rupa dah bila duk kena lambung, kena usung situ sini kan.. bukan dekat perjalanan ke Jordan tu. Dr Pej Pos K.Trg ke KL aje pun dah jauh perjalanan, nak ke airport lagi, pastu ke Amman, pastu ke Irbid.. haaa... mau 2 -3 minggu baru sampai.. Sbb tu K.Nor letak sekaligus jer dlm bekas plastik. Tak per la tak cantik pun asal dpt makan air tangan mak, kan Along :)

Jom tengok resipi Cornflakes Chocolate..


CORNFLAKES CHOCOLATE My Style

Bahan-bahan ( lebih kurang 100 biji )
1 kotak besar cornflakes(325gm)
1 sudu besar madu
5 sudu besar mentega/marjerin
1 sudu besar gula
6 bar cooking chocolate/450gm
3 sudu besar peanut butter *optional
50gm cocoa butter
manik hiasan jika suka
papercup secukupnya




Panaskan mentega/marjerin dalam kuali hingga cair
Masukkan gula, madu dan peanut butter. Kacau sehingga gula larut. Selepas itu boleh lah dimasukkan cooking chocolate yg telah dipotong kecil2 supaya senang cair.
Bila kesemua bahan telah cair, masukkan cocoa butter, padamkan api dan kacau hingga cair dan masukkan cornflakes.Gaul hingga sebati.
Alihkan ke dalam bekas lain dan terus isikan kedalam papercup. Jika suka bolehlah tabur manik hiasan.


*Cookies ni tak perlu dipanaskan dalam oven semula. Kalau dipanaskan chocolate yg membaluti cornflakes tu akan cair dan mendap ke bawah papercup. Ini akan menjadikan ia tak melekat antara satu sama lain.
Cubalah.. insyaALLAH sedap..
 *Jjika coklat sudah mula sejuk, cornflakes payah sket nak stick antara satu sama lain. Boleh lah dipanaskan balik sekejap balance yg belum diisikan ke dalam cup (dgn api perlahan) pastu cepat2 isikan ke dlm papercup ya..

updated: utk Yat dll yg nak tau apa itu cocoa butter

 Ni la rupa cocoa butter, jgn tertipu ya.. tak ada rupa koko/cocoa dan tak ada rupa butter yg kebiasaannya kuning. Kaler dia putih melepak cam shortening tp lebih pejal sket. Boleh dibeli di kedai baking, insyaallah ada. Cocoa butter ni biasanya digunakan dlm pembuatan Almond London atau sekut apa jer yg nak main culup2 dgn coklat tu. Ada sesetengah org letak dan ada gak yg tak letak cocoa butter ni dlm adunan coklat tu. Terpulang pd masing2. Sifat dia utk mempercepatkan proses coklat membeku so tak la perlu tunggu lama2 lepas dip badam dlm coklat.

Dalam cornflakes coklat ni pulak, K.Nor letak sbb kegunaannya utk melekatkan cornflake yg dah digaul dgn adunan coklat tu antara satu sama lain. Kalau tak letak tak per tp tak melekat mana la cornflakes tu. Jadi sekeping2 jer nanti. Harga? Tak la mahal sgt, K.Nor beli sikit jer, dlm 100gm = $1.20. Satu adunan biasanya guna 50g, kalau beli 100 gm tu boleh buat 2 adunan. Ok.. Yat.. dah faham? hehehe

11 comments:

  1. kak norr...saya pun tengah cari resepi conflakes coklat nih..biasa saya buat gaul je ngan coklat, ni lain sikit kn.tapikan kak nor,kalu tak de cocoa butter tu boleh ganti ngan menda lain tak? atau pun soalan lain kalau tak letak coca butter tu jadi jugak tak keras dlm paper cup?maceeh kak norr

    ReplyDelete
  2. sama la...nana pun wat ni gak sbb lbh cornflake anak..hehehe...takat wat dpt 60cup pun jd la... tp nana cmpur ngan kismis ckit, ada ckit rs kenyal2 nnt ms mkn :D...

    ReplyDelete
  3. izah >> kalau tak letak mmg jadi gak, cuma cornflakes tak melekat jer antara satu sama lain walau letak atau tak letak dlm papercup

    nana >> ok gak campur dng kismis ke, badam ke.. atas kita, kita buat dia :)

    ReplyDelete
  4. Salam Nor..
    Erm tersentuh hati bca ingatan Nor pd along.. Smoga bahagia slalu.. Along x balik raya Nor..?

    ReplyDelete
  5. Bertuah nyer along.....Kak Nor jgn bersusah hati dikejauhan yer. Suami Ayu pun jauh di Doha Qatar. Dah masuk tahun ke3 disana, setahun 3 kali jer kami berjumpa...:(...Semoga kita sama2 mendoakan kebaikan mereka yang tersyang dikejauhan. Brgkali kejauhan itu perit n sukar bagi kita, krn disisiNYA, itu yang lebih terbaik utk kita...Insya'allah...Tidak ada satupun di atas muka bumi ini terjadi tanpa sifat Ar Rahman Ar Rahim....

    Buat Along,

    Ingat jasa bunda selalu yer. Syurga ditelapak kaki ibu. Ke mana pun Along pergi, biar di sana langit dijunjung, ingat n doakan ibu ayah selalu yer....Jadi anak yang soleh yer along...

    Buat yang terbaik!!

    ReplyDelete
  6. Salam Nor... wow.. rajin nyer orang tganu kite wat biskut Raye... mcm mcm ader... akak x buat pong lagi sekut raya....asyik cibuk kije kat ofis jer...huhuhu nanti raye nak g beraya umah nor lah...hihihi

    ReplyDelete
  7. k.sue >> w'salam.. insyaallah.. mekasih k.sue.. ermm dia tak balik raya kali ni..

    ayu >> salam ayu, terharu, sebak bila baca kata2 ayu nih.. nor dah cakap kat dia smlm, ayu ada tinggalkan pesan utk dia ni.. dia ucapkan terimakasih atas semuanya..

    nur ede >> tak rajin mana pun.. sket2 jer baru ni...

    ReplyDelete
  8. wah...tq share...tip yg sgt berguna...ini 'cocoa butter'

    ReplyDelete
  9. kak nor...saya nak copylah resepi nie...sebab nak buat...senang sikit...nanti saya buat kredit sini ya..

    ReplyDelete
  10. Salam k.nor ...coklat brand beryl's kena tmbh cocoat butter ke? Coz ada y ckp letak n ada y xpyh letak,confius da ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. tak tau pulak bab tu.. terpulang la nak letak atau tidak

      Delete