f Secubit Garam: Koleksi Kukis ~ Biskut Susu @ Milk Cookies

N3 Terkini

Saturday, August 28, 2010

Koleksi Kukis ~ Biskut Susu @ Milk Cookies


Biskut Susu @ Milk Cookies.. satu lg kukis yg saaaaaaaangat mudah dibuat. Mix hingga sebati jer pastu gentel bulat2. Tak perlu terap2.. rasa pun sedap. Lemak2 gitu.. Kukis ni cair dlm mulut gak tau.. sbb penggunaan tepung jagung semata2 tu. Kalau ikutkan resipi, butter tu kena pandai2 la agak banyak mana yg diperlukan. Agak2 tak melekat ditangan, boleh la try gentel dan bakar dulu sket, tengok camna outcome dia.. Nak kata secara tepat banyak mana sukatan butter tu payah gak tp jgn guna semua ikut sukatan yg dinyatakan ya.. letak dulu sket2, agak2 dah boleh digentel boleh la stop letak butter tu.. Dan susu tu pulak K.Nor tak letak ikut resipi, cuma letak dlm 3/4 tin kecik jer.

Mintak izin ya Merpati66, nak share resipi tu kat sini.. Mekasih..



BISKUT SUSU @ MILK COOKIES by Merpati 66 MyR


Bahan-bahan ( satu adunan boleh dpt hampir 100 biji )
250grm tepung jagung
1 tin susu pekat manis (yang kecik jgn abiskan)
1 sudu baking powder
butter /marjerin untuk uli tepung
perwarna -ikut suka

Cara-cara
Gaulkan tepung + susu pekat manis.
Bila tepung dan susu dah sebati tambah marjerin utk menjadi doh .
Bahagian doh kepada dua bahagian - satu letak warna merah or warna yang disukai
Bakar dlm oven 180 = 15 minit...dah masak sejukan dulu baru alihkan dari dulang pembakar
Perhatian: Biskut nie amat lembut dan cair didalam mulut, jadi berhati2 bila mengangkat biskut dari dulang pembakar...pastikan sejuk betol baru alihkan..

9 comments:

  1. Salam K.Nor
    Dlm bahan2 K.Nor tulis susu pekat manis tapi dlm cara2 gaulkan tepung + susu cair. Maknanya susu tu kena campur air ke? Mekasih.

    ReplyDelete
  2. shidah >> w'salam.. hehe.. tu la akibat kopipes tak tengok betul2 hehe..mekasih ya.. k.nor copy direct resipi tu dr myr td.. ok2 dah edit tu.. tq :)

    ReplyDelete
  3. rajinnya kak nor buat cookies. ni utk raya nnt ye kak nor? nadiah 1 apa pun tak buat lagi. masih duk fikir lagi nak buat kuih apa :p

    ReplyDelete
  4. kak nor, nampak sedap la cookies tu, rasa macam nak try buat la, mana lebih sedap yer kak nor, letak marjerin ke butter...

    ReplyDelete
  5. nadiah >> kukis2 ni yg koleksi last year nadiah. cuba tengok kat tajuk n3 tu, kalau tulis koleksi.. maknanya yg last yer la tu saja k.nor upkan balik, at least boleh bg idea utk org lain kalau tak tau nak wat kukis apa atau saja2 nak cuba. setakat ni k.nor baru buat 1 jenis, yg choc chips aritu utk anak k.nor kat jordan nun :)

    mas >> ntah la mas kalau ikut selera k.nor la.. dulu2 k.nor suka guna planta dr butter sbb butter ni ada bau sket kan.. tp setengah org suka guna butter sbb kukis kita lembut. cam k.nor suka kukis yg rangup sbb tu guna planta, sbb bila guna planta, kukis kita rangup sket. tp sejak dah dengar mcm2 ttg planta/marjerin nih,k.nor dah tak guna planta dlm masakan/baking, sebaliknya guna butter (buttercup) tp semua tu depend atas selera mas la kan..

    ReplyDelete
  6. Kak Nor, I love your blog, full of surprises that make me drool. YOu are sooooooooooo rajin to masak and to update. My utmost admiration for you!

    ReplyDelete
  7. Assamualaikumwbh kak...

    Masa kecik2 Ayu selalu pergi rumah mak sepupu kat seberang baruh pasor cabang 3 utk makan biskut susu ni time raya...tapi beliau dah arwah dah, and jarang lagi makan ni.........laaaaaaaa senang je nak buat.....he3....entah jadi ke tidak ni...mesti husband n anak ayu suka ni...sbb milky and lembut kan?

    ReplyDelete
  8. Hello K. Nor, I love your cookies, the colours too.
    I think it melts in the mouth too.
    You are very good. Ada lagi? I think 5 pieces will be fine with me, ha ha.
    You have a pleasant puasa and have a happy hari Merdeka.
    Best regards, Lee.

    ReplyDelete
  9. Sue pernah mkn sekali ja biskut ni..tu pun masa pg rumah org..Tp tak penah tau mcm mana nak buatnya..Thank's kak share resepi..free2 bleh try buat skit dulu..

    ReplyDelete