f Secubit Garam: Koleksi Kukis ~ Kuih Gunting

N3 Terkini

Saturday, August 28, 2010

Koleksi Kukis ~ Kuih Gunting

Salam semua...

Ish.... sunyi jer kalau wiken ya.. Ni mesti ramai duk g shopping baju raya, kelengkapan raya.. Tak pun ramai yg duk mengukis ya... Tak per la tak ada org pun, K.Nor nak tayang satu lg koleksi kukis yg pernah buat last year. Kut2 menjadi idea utk org lain buat kali ni.


Ni dia Kuih Gunting, kuih lama gak ni. Zaman dulu2 kuih gini yg biasa org duk buat. Kalau dulu2 buat banyak2, pastu letak dlm tin milo. Yer la, zaman dulu2 mana ada sgt tupperware atau bekas kuih comel2.. tin milo gak yg diguna pakai.. kan.. Mula la duk krup krap.. krup krap sambil2 tengok tv. Tak sedar abis setengah tin.

K.Nor guna resipi Jun, yg diambil kat MyR.. Izinkan K.Nor share kat sini pulak ya Jun.. Mekasih..


KUIH GUNTING by Junjs MyR

Bahan-bahan ( 1 balang )
375gm tepung
2 sudu besar gula aising
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh serbuk cili
2-3 tangkai daun kari-hiris halus
1 1/2 sudu teh garam
pepper
90gm majerin
130-140ml santan (tambah air jika x cukup)

Cara-cara
Gaul semua bahan, masukkan santan dan uli jadi doh.
Gunting n goreng.


# tekstur kuih gunting ni agak rapuh sket, jd utk peringatan K.Nor dikemudian hari, K.Nor perlu kurangkan sukatan marjerin..

No comments:

Post a Comment