f Secubit Garam: Mihun Hailam

N3 Terkini

Sunday, August 29, 2010

Mihun Hailam


Mihun Hailam yg sempoi jer, masak ikut apa yg ada dlm esbok. Sikit pun tak plan dari awal nak buat mihun hailam tp last minute dah dkt waktu berbuka baru la keletung keletang godek mihun hailam. Nasib baik sempat masak sebelum azan Maghrib dan sempat lg posing2 sket hehe...

Seperti biasa K.Nor guna resipi Mee Hailam by CMG, mmg tak pernah try resipi lain. Kenapa ya.. ntah la.. bukan tak nak cuba resipi lain atau resipi org lain tak sedap.. tp bila buat yg ni rasa ngam jer kat anak tekak sefamili mula la males try yg lain pulak.. Ok Che Mat, K.Nor share lg sekali resipi tu kat sini ya.. Halal ek...


MEE HAILAM by CMG

Bahan-bahan ( 6 orang )
500 g mee kuning
300 g udang sederhana besar
1 keping dada ayam
1 biji lada Benggala hijau dan merah, dipotong kiub
6 keping cendawan tiram, dihiris
4 kelopak kobis daun, dikerat-kerat
2 biji tomato, dibelah 4 setiap 1 biji
1 cawan taugeh (optional)
2 keping tauhu digoreng dan hiris
Hirisan daun sup, daun bawang dan cili padi secukupnya
Bawang goreng utk hiasan
3 ulas bawang putih, ditumbuk lumat
3 camca besar sos tiram*
2 camca besar sos lada hitam*
1 camca besar sos abalone* ~ k.nor tak letak
1/2 camca teh minyak bijan*(*gaul semua sos dalam satu bekas)
1 camca teh kicap pekat
1 camca besar tepung jagung, bancuh dgn sedikit air
Garam dan gula secukup rasa




Cara-cara
Basuh udang, asingkan kepala dan ekornya. Perap udang yg telah dibersihkan dgn 1 camca teh garam, biar 5 minit, cuci kembali dan toskan. Dada ayam dipotong kecil2, cuci dan sejatkan.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis kepala dan ekor udang tadi hingga kekuningan. Angkat dan tumbuk hingga lumat. Masukkan dalam periuk, tuang 1 liter air dan renihkan 20 minit. Tapis dan asingkan stok udang.
Dalam periuk atau kuali. Tuang sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan udang, daging ayam dan kacau goreng 2 minit. Masukkan bancuhan sos tadi dan juga stok udang. Biar hingga mendidih.
Masukkan kobis daun, tomato, cendawan, tauhu dan lada benggala. Masak 5 minit. Tambah sedikit lagi air (mengikut keperluan masing2).
Masukkan bancuhan tepung jagung, dan kicap pekat. Gaul rata. Masukkan mee dan taugeh. Gaul rata. Perasakan garam dan gula secukupnya. Hidangkan panas2 dgn taburan hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng dan cili padi.

3 comments:

  1. k.nor,meriah nmpk syur2 tu. tp paling geram nengok cili merah tu. kami ni bleh bilang dgn jari beli cili merah. sini cili merah bsr tu mahal mcm bedil kata org ganu,hehe,

    ReplyDelete
  2. ina >> k.nor mmg suka letak sayur banyak2 dlm masakan :) hehe.. ganu kiter!! tak leh lari dr mahal cam bedil ek.. tanam aje la ina, tanam dlm pasu cam ina@hana tu

    sue >> meriah dgn sayur jer tu sue.. yg cili tu cili jeruk :)

    ReplyDelete