f Secubit Garam: Agar-Agar Karamel

N3 Terkini

Saturday, August 14, 2010

Agar-Agar Karamel


Salam.. 

Jom layan dessert sedap nih. Dah pernah buat dulu, kali ni sama la pulak cam Che Mat guna love  shape ramekin tu. Resipi K.Nor ambil kat rumah Che Mat dan Che Mat lak ambil kat rumah Fidah Shamen. Ni alternatif bg org yg suka makan puding2 tp tak suka telur cam mek Jah kat Siam nun :)

Ok kita tengok resipi, izin ya Che Mat dan Fidah, nak kongsi2kan kat sini. Mekasih..


AGAR-AGAR KARAMEL by Fidah Shamen
sumber : CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
8 g serbuk jelly ~ k.nor guna serbuk agar2 10gm
600 ml air ~ k.nor lebihkan 100ml
300 ml susu cair
120 g gula halus ~ k.nor letak 5 sudu besar aje
1 camca besar tepung kastard
1 camca teh esen vanilla
1 cawan gula pasir (mat guna 3/4 cawan)*
3 camca besar air*(*untuk karamel)



CARA MEMBUATNYA :-)
Masak gula dengan api sederhana hingga cair, kacau perlahan2 hingga gula bertukar menjadi kuning keemasan dan kelihatan berbuih. Dengan berhati2 tuang air dan kacau hingga sebati. Masak sekejap lagi hingga pekat. Angkat dan tuang dalam bekas untuk membekukan agar2.

Satukan susu cair dengan tepung kastard, kacau rata dan tapis. Satukan gula, air dan sebuk jelly/serbuk agar2, kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata.

Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat (bila angkat seduk, bancuhan jatuh bertali), matikan api dan tuang dalam bekas yang berisi karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dalam peti sejuk 2 - 3 jam. Keluarkan agar2 dan isi dalam piring, hidangkan dingin...

# bila guna serbuk agar2 kena lebihkan air, sbb tekstur puding jd keras sket
## dlm adunan puding k.nor kurangkan sukatan gula sbb dah ada rasa manis dr karamel
### kalau masak guna serbuk agar2 tak perlu masak lama bila dah letak adunan susu + kastad sbb serbuk agar2 tu akan buat adunan akan pejal tak seperti kalau guna jelly

5 comments:

  1. salam kak nor...mkn sejuk2 sedapnyer kak :)*ade tbaca,klu guna susu pekat manis teksturnyer lagi halus..betul ke kak-sy x pnh bt lagi yg mcm tu :)

    ReplyDelete
  2. salam kak nor, mas pun nmpk kat dapur mat gebu...entah bila nak buat...makin teringin pulak bila tengok agar2 kak nor tu...

    ReplyDelete
  3. look soooo sweet gitu agar2 karamel love2 nor ni.... rasa nak ngap jek... kalau kak rose yg buat sure x cantik macam tu...

    ReplyDelete
  4. Salam Kak NOrrr...

    Kak, puding ni tak der telur kan...boleh, boleh buat ni...Ceh...macam kondifen ajer ek...

    ReplyDelete
  5. salam k nor..sedapnyeee ,, puding karamel peberet sy n hb....yg ni versi agar2 ye, die x gedek2 sgt ke k nor? bolehlaa cube nnty..tp kan kat umah xde stok sebuk agar2, klo gune agar2 tali bp sukatan ek..huhuhu...nyusahkn k nor lak kene kire2 utk sy..sowiii sowii...

    k nor da test ayam cencaluk..mmg sedapp sgt..thanx sudi share resepi CMG tu ye.. :) sy cnp resepi taw
    :) tq tq tq

    ReplyDelete