f Secubit Garam: Puding Tauhu

N3 Terkini

Sunday, August 22, 2010

Puding Tauhu

Puding Tauhu, dessert kegemaran seisi keluarga. Dessert yg wajib dibuat dlm bulan puasa. Nak makan dgn laici boleh, nak makan dgn fruit koktel pun boleh.. Makan gitu aje pun tak kisah, asalkan sejuk2... nyaman kat anak tekak.


PUDING TAUHU

1/2 paket agar2 strip (direndam ,pastu toskan) ~ lebih kurang 18gm
1 1/2 liter air
1 cawan santan pekat
1 tin kecil susu pekat manis
1 tin susu cair
4 sudu besar gula
2 helai daun pandan - disimpulkan

Untuk kuahnya:
1 tin laici - laici tu di siat2kan (boleh juga guna fruit koktel)
2 tin air (gunakan tin laici sbg sukatan)
8 sudu besar gula ( bg penggemar manis bolehlah lebihkan ikut citarasa sendiri ya)
3 sudu besar perasa laici (spt brand tamin) - yg ni optional, tak letak pun tak apa, cuma nak lebihkan rasa laici jer kuah dia

cara2:
Mula2 buat kuah dia supaya cepat sejuk. Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais. Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk (kecuali laici atau fruit koktel) dan masaklah hingga mendidih. Rasakan sendiri manis dia mengikut citarasa anda ya..

Untuk membuat pudingnya, masakkan agar2 dengan air hingga mendidih dan larut agar2 tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
Satukan santan dan kedua2 susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar2 dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya.. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jgn biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
Biarkan hingga suam2 kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2. Jgn sekali2 tuang kedalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yg tak cantik (dan tak sedap nak makan)kat atasnya.
Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk ke dalam bekas(spt taufo fah) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
Boleh juga kalau nak letak dlm bekas kecik dan hidangkan bersama laici atau fruit koktel.

special utk Jiya, nak sgt yg lep2 nih.. :)


8 comments:

  1. Waaaaaaaaa............mleleh nengok fuuuding ni. Memang Ayu perasan, Ka Nor mahir wak puding2 ni...baru semalam ayu tengok puding dadih kak...ari ni wak lagi..bestnyer...pandai kak masak yer...

    Selamat Berbuka....

    ReplyDelete
  2. ayu >> wahhhhhhhhh cepatnyer tinggal komen.. baru jer publish.. duk tepi tingkap dapur k.nor ke ayu hihihi

    tak ada la ayu, k.nor ni saja2 jer suka masak, tak pandai pong.. mmg suka wat puding2 ni ayu, sbb famili suka makan :)

    ReplyDelete
  3. ni pun kegemaran saye. tima kasih kat k nor sbb sudi syer resepi. ntah dah berapa kali dah saye buat.best!!

    ReplyDelete
  4. wau...kecur air liur tengok puding ni, kak! saya follow akak skali la! jemput la datang blog sy untuk resipi simple2..orang bujang...resipi pun simple! hehehehe

    ReplyDelete
  5. kak..pasal ape takleh follow akak yer? hmmm...

    ReplyDelete
  6. syoknya kak nor mkn puding tahu time buka. tambah2 lg klu cuaca pns menyengat. mmg syiokk!!!

    ReplyDelete
  7. Hmmmm.....
    sedapnya puding tahu tu... cantik pula :)
    memang sedap kalau dingin...

    ReplyDelete
  8. nanee >> yer ke? alhamdulillah.. tak sia2 k.nor post kat myr dulu kan.. :)

    MissiEz >> salam perkenalan dr k.nor.. nnti k.nor g ya.. mekasih sudi singgah.. kenapa ya tak leh follow.. tu ada jer org dah follow arini.. google wat hal lg kut :)

    ain >> betul tu ain.. mmg nyaman anak tekak!! :)

    dee >> try la buat dee.. nama jer puding tauhu sbb rupa cam taufu fa.. tp tak ada letak tauhu pon :)

    ReplyDelete