f Secubit Garam: Puding Cendol

N3 Terkini

Tuesday, August 24, 2010

Puding Cendol

Puding Cendol, resipi yg dikongsikan oleh Ayu Safieza yg duk di Dungun. Mudah aje penyediaannya dan rasa pun sedap, cam ala2 sirap bandung bercendol gitu hehe.. Tapi kan Ayu, cendol akak ni mendap ler, tak nak duk rata kat tengah2 puding.. Tu pun dah tuang dlm bekas masa suam2 panas. Tak per la kan, cantik gak duk gitu.. hehehe ayat penyedap rasa :)

Thanks Ayu for sharing resipi yg simple gini. Puding ni mmg sesuai kalau nak buat utk majlis kecil2. Ayu, K.Nor paste kat sini ya resipi Puding Cendol mak ayu ni ya.. Tq  copy direct jer ni, males nak translate ......  :)


AGAR2 CENDOL by Ayu Sofieza

Ingredients:
1 pack besar agar2 kering ( I guess 30-32gm per pack)
1 1/2 cups of sugar (she always reduce this to 1 cup only, kami tak prefer manis sgt when it comes to agar2 ni...:))
2 helai daun pandan
2 cups of coconut milk
8 cups of water
1 cup of cendol (tos kan air) ~ k.nor letak 2 cawan
Color


Method:
1. Boil 8 cups of water with daun pandan and the jelly string tu (no 1)....
2. Add in sugar to dissolve
3. Add in coconut milk and stir slowly to boil
4. Putt off flame and add cendol in
5. Put color, which ever u like, red or yellow do great....

7 comments:

  1. Salam K.Nor..wah bestnya..cantik btul warnanya..pink kale..hu hu sedapnya..macam sirap bandung bercincau plak..

    ReplyDelete
  2. salam kak nor...puding tu pun sy dah nampak mcm sirap bandung...hausnyer kak :p~

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikumwbh..Kak Nor....:) heee malu lak nama kita ada kat entry ni...Terima kasih Kak Nor, krn sudi mencuba resepi ni.

    Comel lah mcm frozen sirap bandung....meleleh gak mulut ni nengok...he3...siap tunjuk my mom puding Kak Nor ni.....

    Kami selalu gak wak jadi cam tu, tapi comey la kak nyer. Cendol tu kak boleh bubuh last sekali tau and angkat siap tuang dlm bekas yer.

    Selamat Berbuka kakak...:)

    ReplyDelete
  4. bole le sy cuba len kali sbb yg aunty sy ajo buat puding cendol len...

    ReplyDelete
  5. salam kak..kat umah hana td ada air cendol, kat umah akak ada pulak puding cendol, mcm janji2 je.hihi

    ReplyDelete
  6. salam Kak

    shedappppp ni puding cendol..nyaman jer rasa kat tekak ni..

    ReplyDelete
  7. w'salam semua ...

    kerul >> yep cam sirap bandung pun ada gak kan.. tp pejal jer hehe

    del >> hehehe.. dahaga sgt ke del.. mlm dah ni.. boleh la minum banyak2 :)

    ayu >> eee.... malu la, ayu beritau emak ya.. hehe mekasih buat makcik sudi kongsi resipi puding yg sedap ni..


    lin >> banyak versi puding cendol ni lin.. cuba la yg ni lak ya

    ain >> yep, mmg kita org dh pakat.. pakat dlm mimpi heheheh

    yat >> pandai.. mmg syedap!! :)

    ReplyDelete